3 januari 2024

Het nieuwe jaar is begonnen! Wij wensen al onze bezoekers een heel goed 2024 - vooral gezond en liefst ook gelukkig. En als het meezit ook financieel prettig, met een goed gevulde spaarrekening en een leuke spaarrente.

Spaarrentes vergelijken

Verwachting 2024 en terugblik 2023

Wat wij verwachten voor 2024 qua spaarrente, inflatie en marktrentes, dat hebben we vorige week uitgebreid beschreven. In die blog keken we ook zeker naar wat er in 2023 is gebeurd op het gebied van de spaarrentes in algemene zin. Vandaag doen we dat specifieker, bekijken we de ontwikkelingen op de spaarmarkt vorig jaar qua spaarbanken en waar de hoogste rentes vandaan kwamen. 

Top spaarrekeningen in 2023 enorm veranderd

Er is in de ranglijst van spaarbanken met de hoogste spaarrentes veel veranderd in 2023. Kijk maar eens hoe groot het verschil is in banknamen tussen de top 5 van hoogste rentes voor sparen zonder voorwaarden op 1 januari en 31 december 2023:

Top 5 spaarrente zonder voorwaarden 1 januari 2023

  1 jan.
Bigbank 1,30%
Renault Bank (via Raisin) 1,26%
Openbank 1,10%
Klarna (via Raisin) 1,05%
Nordax Bank (via Raisin) 1,05%

Top 5 spaarrente zonder voorwaarden 31 december 2023

  31 dec.
Nordax Bank (via Raisin) 3,32%
Alisa Bank (via Raisin) 3,31%
Distingo Bank (via Raisin) 3,31%
Collector (via Raisin) 3,29%
Klarna (via Raisin) 3,29%

De 3 banken die geruime tijd de vergelijking van spaarrekeningen domineerden - Bigbank (Estland), Renault Bank (Frankrijk) en Openbank (Spanje) - zijn uit de top verdwenen. Nordax Bank en Klarna (beide uit Zweden) staan er nog wel in en worden vergezeld door drie banken die een jaar geleden nog niet actief waren in Nederland: Alisa Bank (Finland), Distingo Bank (Frankrijk) en Collector (Zweden). Er staan nu dus maar liefst 3 Zweedse banken in de top 5 van hoogste rentes op spaarrekeningen zonder voorwaarden!

Spaarrente en depositorente flink gestegen in 2023

Het zal absoluut geen verrassing zijn dat het niveau van de rente op spaargeld in 2023 flink gestegen is. Als de rentelijstjes met spaarrentes en depositorentes nog niet genoeg zeggen... de grafieken met hoogste rentes zijn overduidelijk.

Hoogste spaarrente meer dan 2% omhoog

De rente op best renderende spaarrekening zonder voorwaarden ging van 1,30% naar 3,32% - een stijging van iets meer dan 2 volle procenten! 

Wat is de hoogste spaarrente nu?

Hoogste depositorentes alweer wat gedaald

Bij de hoogste depositorentes zien we een ander beeld. Per saldo zijn die rentes voor alle looptijden ook flink gestegen, maar die stijging komt niet boven de 2% uit. In de laatste weken van 2023 hebben we juist weer heel veel renteverlagingen gezien bij de deposito's, vooral bij de langere looptijden. Daardoor is het verschil tussen de hoogste depositorentes aan het begin en het eind van 2023 kleiner dan het in de loop van het jaar geweest is.

  1 jan. 31 dec. verschil
6 mnd 2,50% 4,20% 1,70%
1 jaar 3,00% 4,20% 1,20%
2 jaar 3,40% 4,20% 0,80%
5 jaar 3,45% 3,60% 0,15%
10 jaar 3,20% 3,75% 0,55%

In deze grafiek is goed te zien hoe de depositorentes aan het eind van het jaar behoorlijk daalden, vooral bij de 5- en 2 jaars deposito's:

De oorzaak hiervan is vooral te vinden in de marktrentes, zoals we in de blog van vorige week uitlegden.

Heel veel nieuwe spaarbanken in 2023

Het jaar 2023 heeft een flinke lijst aan nieuwe spaarbanken opgeleverd. Of nieuw... het zijn stuk voor stuk banken die al veel langer bestaan, maar nieuw zijn in het aanbod van spaarrekeningen en deposito's voor Nederlandse spaarders.

Nieuw aanbod voor sparen in het buitenland via Raisin

Het internationale spaarplatform Raisin heeft het aanbod van spaarbanken voor Nederland in 2023 enorm uitgebreid. De volgende banken zijn in het afgelopen jaar toegevoegd aan de lijst met partnerbanken van het Duitse platform:

De keuze is reuze, als je wilt sparen in het buitenland. Of je dat wilt - dat is natuurlijk heel persoonlijk. Net als de vraag in welk(e) land(en) je jouw spaargeld zou willen onderbrengen. De spaarrente is aantrekkelijk, maar kijk wel goed naar onderwerpen als de spaargarantie, de bronbelasting en vooral naar hoe jij je voelt bij een bepaald land.

Alles over sparen in het buitenland

Sparen bij een beleggingsclub

In 2023 is er een nieuwe trend opgekomen: sparen bij een beleggingsinstelling. Bedrijven die zich in principe richten op beleggen, maar toch ook spaargeld willen aantrekken. Dat doen ze door rente te vergoeden op 'niet belegde cash'. De één via het saldo op de beleggingsrekening, de ander via een losse spaarrekening.

Trade Republic alweer uit vergelijking

Direct aan het begin van het jaar startte deze met de introductie van sparen bij Trade Republic. Deze hebben we later uit onze vergelijking van spaarrekeningen gehaald, ook al kun je er nog steeds sparen met maar liefst 4% rente. Waarom dan?

Scalable Capital, BUX & MeDirect

Na Trade Republic volgden er in 2023 nog eens 3 beleggingsclubs waar je spaargeld kunt neerzetten tegen een leuke rente. Of nou ja, leuke rente... eigenlijk doet inmiddels alleen MeDirect nog mee bij de hoogste spaarrentes.

Stroom aan nieuws en blogs over sparen

Wij hebben in het afgelopen jaar extra ons best gedaan om jou op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op de spaarmarkt. Dat doen we door:

Het is superfijn om te zien dat deze informatie goed bezocht en gewaardeerd door de Nederlandse spaarder.
Wat zijn de best gelezen blogs van 2023? De top 3:

  1. 4,25% rente voor spaargeld 1 jaar vast
  2. Bunq - ik doe er niet meer aan mee
  3. Belasting over spaarrente: hoe, waar, hoeveel

Interessant, de top 3 gaat over 3 volledig verschillende onderwerpen. De hoogste rente, een specifieke spaarbank en de fiscale behandeling van spaargeld.

Plannen voor 2024

Hebben we nog bijzondere plannen voor 2024 met VanSpaarbankVeranderen.nl? Eigenlijk niet. We willen vooral doorgaan zoals we bezig zijn: jou doorlopend op de hoogte houden van de mogelijkheden en bijzonderheden op het gebied van sparen. Zodat jij weet wat er kan en daarin jouw eigen bewuste keuzes kunt maken.

Heb je vragen over sparen waarop je het antwoord nog niet kunt terugvinden op onze website? Laat het ons weten via info@sparen.com, we zoeken graag met je mee! 

Voor nu wensen we je nogmaals een goed spaarjaar,


Roland Bieleveldt & Anneke Ranzato
VanSpaarbankVeranderen.nl

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op woensdag 3 januari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.