16 november 2023

Er is weer een nieuwe hoogste spaarrente die je vanuit Nederland kunt krijgen op een spaarrekening zonder voorwaarden. De rente van 3,14% effectief krijg je bij een bank die ook nieuw is in de ranglijst en direct op nummer 1 staat: Distingo Bank uit Frankrijk. Daar willen we natuurlijk meer van weten!

Alle spaarrekeningen zonder voorwaarden

Distingo Bank - wat is dat voor bank?

Deze naam is nieuw in Nederland, maar geen nieuwe bank. Het is een Franse spaarbank die bestaat sinds 2013, een label van Credipar SA. Dat zegt mij niets, jou waarschijnlijk ook niet? Grappig om te weten is dat het gaat om de Franse spaartak van een Nederlands bedrijf: autobouwer Stellantis uit Hoofddorp. Had ik ook nog nooit van gehoord, maar ze bouwen kennelijk auto's voor Peugeot, Citroën, FIAT en Opel. 

Financiële tak van bedrijf in autobranche

Je ziet wel vaker dat bedrijven in de autobranche een financiële tak hebben. Denk maar aan Renault Bank (ook Frankrijk) en LeasePlan Bank (Nederland)! Auto's zijn sowieso al behoorlijk verbonden met leningen en verzekeringen.

Bedrijven in de autobranche werven spaargeld in Nederland

Dus als ze toch al met finance bezig zijn, waarom dan niet ook sparen? Op die manier kunnen autobouwers en leasebedrijven relatief goedkoop geld aantrekken om hun activiteiten mee te financieren. Een spaarrente vergoeden - ook als dat de hoogste is die de Nederlandse spaarder kan krijgen - is nog altijd veel voordeliger voor ze dan geld lenen.

Spaarrekening bij Distingo Bank via Raisin

De spaarrekening van Distingo Bank kun je openen via het internationale spaarplatform Raisin. Dat betekent dat je niet hoeft te communiceren met de bank in Frankrijk, dat regelt Raisin allemaal voor je. Wel zo handig! 

Hoogste spaarrente: 3,10% of 3,14%?

Bij Raisin op de website staat de spaarrekening van Distingo Bank met een rente van 3,10%. Wij zeggen dat het 3,14% is. Hoe zit dat? Dat heeft te maken met het verschil tussen nominale en effectieve spaarrente.

Rentebetaling per kwartaal

Distingo Bank keert de rente niet één keer per jaar uit, maar ieder kwartaal. Je krijgt dus na elk kwartaal al een deel van die 3,10% op je rekening gestort - en dat bedrag gaat dan ook alvast rente opleveren. Daardoor kom je uiteindelijk over het hele jaar bekeken op een hoger rentebedrag dan bij een rentebetaling per jaar. Omgerekend is dat 3,14%, dat noemen we de effectieve rente.

Effectieve rentes vergelijken

Wij gebruiken de effectieve spaarrente in onze vergelijkingen. Dat is eerlijker vergelijken dan de nominale rente, het gaat er tenslotte om wat je aan het eind van een jaar in totaal aan rente hebt ontvangen!

Sparen in Frankrijk - garantie & belasting

Voordat je besluit om je geld naar een bank in het buitenland over te maken wil je natuurlijk weten hoe het zit met de spaargarantie en de belastingheffing. Dat zijn belangrijke aspecten om mee te nemen in jouw keuze van een spaarrekening. Het gaat niet alléén maar om de hoogste rente.

Alles over sparen in Frankrijk

Frans depositogarantiestelsel garandeert tot € 100.000

Het spaargeld bij Distingo Bank valt onder de Franse spaargarantie. Het depositogarantiestelsel van Frankrijk garandeert hetzelfde bedrag als in alle lidstaten van de Europese Unie (EU): € 100.000 per persoon, per bank.

Credit rating Frankrijk: AA

Voor de vraag hoe betrouwbaar die garantie is kun je kijken naar de credit rating (kredietbeoordeling) van Frankrijk als land. Die wordt door de ratingbureau's hoog ingeschaald, Standard & Poor's geeft het land een AA- rating. Dat is niet zo hoog als die van Nederland (AAA) maar nog steeds laat het zien dat S & P een heel groot vertrouwen heeft in de financiële positie van Frankrijk.

Sparen in Frankrijk

Geen bronbelasting in Frankrijk

Over de fiscale aspecten kunnen we kort zijn, want daar is niets ingewikkelds bij sparen in Frankrijk. Het land heft geen bronbelasting, dat is lekker overzichtelijk. Je betaalt over het geld op de spaarrekening van Distingo Bank wel belasting in Nederland: in box 3 van de inkomstenbelasting wordt belasting berekend over jouw hele vermogen, of dat nu in het buitenland staat of niet.

Sparen bij Distingo Bank een goed idee?

Kortom: ik zie zo snel geen reden om geen spaarrekening te openen bij Distingo Bank. Zeker omdat ik al een account bij Raisin heb is dat hartstikke makkelijk. Maar ook als je die Raisin-account nog niet hebt: met het steeds groter wordende aanbod is het in mijn ogen echt de moeite waard om die maar eens te openen.

Hogere rente dan Renault Bank

Ik heb al vaker verteld dat ik al jaren een rekening heb bij Renault Bank via Raisin. Die blijft inmiddels wel echt een beetje achter in de strijd om de hoogste spaarrente. Het is nog niet zo lang geleden dat die strijd ging tussen Bigbank en Renault Bank, dat zij de boventoon voerden. Inmiddels is dat wel anders: er staan nu 6 banken boven hen. Daarbij zitten 3 banken in Zweden, 1 uit Estland, en nu dan Distingo Bank uit Frankrijk.

Hoogste spaarrentes zonder voorwaarden

Sparen in Zweden, daar aarzel ik over vanwege het valutagedoe dat ontstaat bij de uitkering van het Zweedse depositogarantiestelsel als de bank onverhoopt failliet zou gaan. Sparen in Estland heeft mij persoonlijk nooit aangetrokken. Maar Frankrijk... daar heb ik dus al geld staan bij Renault Bank, alleen dan tegen een rente van 2,93%. Waarom zou ik dat dan niet overzetten naar Distingo Bank met een rente van 3,14%? Scheelt toch weer 0,21%!

Gaat Renault Bank misschien de spaarrente verhogen nu?

Waar ik wel benieuwd naar ben is of deze nieuwe concurrentie uit eigen land voor Renault Bank misschien een reden is om weer een nieuwe rentestap te zetten. Dus ik wacht een paar dagen af... en jij? Ga jij de spaarrekening van Distingo Bank openen? 

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.