15 september 2023

Het is alweer drie weken geleden dat we een nieuwe spaarbank toevoegden aan onze vergelijking van spaarrekeningen: MeDirect met de spaarrekening MeSave. Ik schreef er toen natuurlijk meteen een blog over, maar had er zelf nog geen ervaring mee. Inmiddels wel een beetje, en die ervaring deel ik graag met je.

Introductie MeDirect

MeSave spaarrekening openen

Nieuwsgierig als ik ben - en dol op goede spaarrentes - ging ik een MeSave spaarrekening openen. Ik moet zeggen: de registratie ging bijzonder vloeiend.

Wachtwoord en Veiligheidswoord

Eén dingetje riep wat twijfel bij me op: je moest een wachtwoord opgeven en een Veiligheidswoord. Ik vroeg me af: wat nou als ik niet alleen m'n wachtwoord vergeet, maar ook m'n Veiligheidswoord? Dat is niet zoals je weleens ziet het antwoord op een Veiligheidsvraag.

Wat als ik mn wachtwoord én veiligheidswoord vergeet?

Welkom bij MeDirect

In no-time had ik een bericht in m'n mailbox dat m'n aanvraag in behandeling was en een paar uur later een Welkom bij MeDirect bericht met rekeningnummer.

Gratis betaalrekening met Maltees IBAN

Met het openen van de spaarrekening bij MeDirect krijg je ook direct een betaalrekening. Wel gratis en met een Maltees IBAN - dat is écht een heel lang nummer! De focus in het welkomstbericht ligt op beleggen:

Je kunt inloggen met je klantnummer *** en het wachtwoord dat je hebt ingesteld bij het voltooien van je aanvraag om te beginnen met beleggen.

Persoonlijk vind ik dat niet gek, wetende dat MeDirect toch vooral een beleggersbank is. Wel zou ik me kunnen voorstellen dat een pure spaarder hiervan schrikt en denkt: 'Ho effe... ik wil helemaal niet beleggen!'. Dus het zou in mijn ogen zijn als ze in die welkomstmail ook aandacht besteden aan de mogelijkheid om alleen maar te sparen.

Spaarrekening wel of niet geopend?

Eigenlijk weet ik ook niet of ik nu al een spaarrekening heb geopend. Ik heb een IBAN van een betaalrekening bij MeDirect en een klantnummer waarmee ik kan inloggen in de MeDirect omgeving. Dat kan na activatie ook in de MeDirect app.

Inloggen bij MeDirect na leuk weekend

Nu wil het toeval dat ik de spaarrekening ging openen op een vrijdag. Het weekend daarna was vol en druk, en heel gezellig. Geen seconde meer aan die MeSave rekening gedacht.
Op maandag kreeg ik al een mail over 'mijn Basis-abonnement beleggen'. Ehhh... had ik een abonnement genomen? Op dinsdag dacht ik: oh ja, die nieuwe spaarrekening... even inloggen om een kijkje te nemen.

Wachtwoord en Veiligheidswoord vergeten

Wat denk je? Absoluut geen idee meer wat m'n wachtwoord was. En het zal je niet verbazen: ook het Veiligheidswoord kwam niet in me op. Ik had natuurlijk iets kunnen opschrijven, maar dat heb ik niet gedaan. 

Automatisch geblokkeerd

Paar dingen geprobeerd die me logisch leken, maar nee hoor... Dus werd de rekening automatisch geblokkeerd voor 15 minuten. Helemaal prima. Alleen weet ik de beide woorden dan nog steeds niet. Kan ik ergens iets doen met 'Wachtwoord vergeten'? Nee: daarvoor moet je het Veiligheidswoord weten. En dat weet ik dus niet.

Bellen met de klantenservice

Natuurlijk is er een oplossing. Je krijgt een keurige mail waarin staat dat je dan contact moet opnemen met de klantenservice. Bellen dus. Bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur. Dat is voor mij echt een dingetje: ik stel steeds uit en dan is de eindtijd alweer geweest.

Dus ga ik dat NU (anderhalve week later) maar eens doen. Kan ik meteen de klantenservice van MeDirect even ervaren....

Vriendelijke klantenservice

Dat was prima. Ik kreeg na één keuze (Problemen met inloggen) direct een hele vriendelijke Belgische dame aan de lijn die me dus in het Nederlands verder kon helpen. Ze sturen me een mail om m'n wachtwoord te resetten, dus dat komt goed. En als ik dan maar de app geactiveerd heb heb ik dat wachtwoord daarna niet meer nodig - hoop ik.

Probleem opgelost

Ook dat ging verder prima, wachtwoord is gereset, app is geïnstalleerd. Er was inderdaad nog geen spaarrekening geopend, alleen een betaalrekening. Eenmaal ingelogd ging het openen van de spaarrekening heel snel en gemakkelijk.

Geld overboeken naar Malta

Daar heb ik nu een klein bedragje naartoe overgeboekt, ben benieuwd hoe lang het duurt voordat het zichtbaar is op de MeSave rekening. De bank huist immers op Malta... 

UPDATE: het geld is dezelfde dag nog binnengekomen op m'n MeSave rekening. Dat is dus ook prima!

Aandeeltjes van BUX naar MeDirect?

De app ziet er heel gebruiksvriendelijk en werkbaar uit, de rente is mooi. Ik ga toch ook eens kijken hoe de kostenstructuur voor de beleggingsrekening eruit ziet - want nu heb ik nog een paar aandeeltjes staan bij BUX.

Kosten en spaarrente bij BUX

Beleggen bij BUX was gratis maar nu niet meer: er wordt tegenwoordig € 2,99 per maand aan kosten in rekening gebracht. Je hebt daar geen aparte spaarrekening maar krijgt wel rente over het cash geld op de beleggingsrekening. De rente daarop is lager (2,50%) en bovendien alleen over € 25.000 vergoed.

Nadenken over spaargarantie

Dus misschien is dat een idee. Belangrijk onderscheid is natuurlijk wel dat BUX onder de Nederlandse spaargarantie valt, terwijl spaargeld bij MeDirect gegarandeerd is onder het depositogarantiestelsel van Malta. Daar moet ik nog even goed over nadenken....

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 15 september 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.