9 maart 2023

Er staat weer een nieuwe bank in onze vergelijking van deposito's: Fjord Bank. Je kunt daar deposito's openen via het internationale spaarplatform Raisin. Het is ook een nieuw vlaggetje qua land, want Fjord Bank komt uit Litouwen. Die hadden we nog niet!

Sparen via Raisin

Het is allang niets nieuws meer, maar misschien had je het nog niet goed in beeld. Raisin is een internationaal spaarplatform. Via dat platform kun je bij allerlei banken in Europa geld onderbrengen, en zo profiteren van het hogere renteniveau in andere Europese landen. 

Raisin - internationaal spaarplatform

Spaarrekeningen in andere landen

In eerste instantie waren het alleen deposito's, maar alweer een tijdje geleden introduceerde Raisin ook spaarrekeningen. Met Renault Bank uit Frankrijk heeft Raisin een spaarrekening met een mooie rente in de vergelijking staan. Daarnaast kun je er ook een spaarrekening openen bij Klarna en Nordax, allebei uit Zweden. Ook bij Civi Bank uit Italië trouwens, maar dat is een spaarrekening met nogal aparte voorwaarden. 

Spaarrekeningen vergelijken

Deposito's bij allerlei banken in Europa

Het aanbod van deposito's via Raisin is vele malen groter. Onze vergelijking van deposito's staat vol met banken uit allerlei Europese landen: Letland, Italië, Portugal, Frankrijk, Estland, Zweden, Tsjechië, Slowakije, België, Polen en Oostenrijk.

Nu ook sparen in Litouwen!

Die lijst met landen heeft er nu één bijgekregen: Litouwen. De nieuwste bank in het assortiment van Raisin is Fjord Bank, die als volgt wordt gepresenteerd:

Fjord Bank is een digitale challenger bank met Scandinavische wortels. Na zijn oprichting door een groep Noorse en Zweedse investeerders en het verkrijgen van een bankvergunning eind 2019, lanceerde de bank medio 2020 voor het eerst in Litouwen − waarna al snel werd uitgebreid naar andere landen. Fjord Bank biedt financiële oplossingen en spaarproducten voor particulieren en gebruikt uitsluitend online kanalen om klanten te bereiken. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in Vilnius, Litouwen.

Geen eeuwenoude bank uit Litouwen dus, maar een neobank die is opgericht door Noorse en Zweedse investeerders. Zou de vestiging van de bank in de Baltische staat Litouwen zal dan fiscaal gedreven zijn? Geen idee!

Wat weten we van Litouwen?

Eerlijk gezegd weet ik nagenoeg niets over Litouwen. Het enige dat in me opkomt is het rijtje van de basisschool: Estland, Letland, Litouwen. Dat zijn dus de Baltische staten, zover kom ik nog net. Dat Litouwen de grootste van de drie is had ik niet zo kunnen oplepelen. En hoe de vlag eruit ziet ook niet... die heeft deze drie kleuren:

Litouwen

Litouwen is EU-lid & euroland

Zijn ze ook lid van de EU? Jazeker, sinds 2004. En betalen ze met de euro? Dat ook, maar pas sinds 2015. Die onderwerpen zijn belangrijk als je overweegt om spaargeld te stallen bij Fjord Bank. Het EU-lidmaatschap betekent immers dat er een verplicht depositogarantiestelsel is met een dekking tot € 100.000 per persoon, per bank. En dat ze met de euro betalen betekent dat je bijeen onverhoopt faillissement het garantiebedrag ook in euro's uitbetaald krijgt.

Depositogarantiestelsel van Litouwen

Dat depositogarantiestelsel heet in Litouwen het Indėlių ir Investicijų Draudimas. Ze hebben er zelfs een Engelstalig informatiefilmpje over:

De vraag is bij sparen in het buitenland altijd: in hoeverre vertrouw je het land, de overheid daar? Vertrouwen dat de spaargarantie ook werkelijk wordt uitgevoerd. Dat je echt je geld terugkrijgt als het misgaat met die bank daar. 

Litouwse economie

Daar durf ik geen zinnige uitspraak over te doen. Als ik lees dat de economie van Litouwen behoorlijk stabiel is, en de staatsschuld relatief laag (44,66% van het bbp in 2021, dat was voor Nederland 52,1% van het bbp in hetzelfde jaar), en een S&P Kredietstatus A+ heeft - klinkt het heel aardig.  

Bronbelasting in Litouwen

Belangrijk om rekening mee te houden: over de uitgekeerde rente wordt in Litouwen door de bank  15% bronbelasting ingehouden. Die kun je met een formulier (Raisin helpt daarbij) verlagen tot 10% - dus niet tot 0%. De resterende 10% bronbelasting kun je verrekenen met de inkomstenbelasting die je in Nederland moet betalen in box 3. Dan moet je dus wel iets te verrekenen hebben - dus belasting betalen in box 3. Zo wordt dubbele belastingheffing over vermogen voorkomen.

Fjord Bank : aardige depositorente

Terug naar Fjord Bank en de deposito's die je daar kunt afsluiten. Ze vergoeden voor 1 jaar vast een rente van 3,0%. Daarmee staan ze op de 4e plek in onze vergelijking van deposito's, na BlueOrange (3,11% Letland), Banco Progetto (3,10%, Italië) en Haitong Bank (3,06%, Portugal). Best interessant dus!

Fjord Bank uit Litouwen

Deposito voor 1,5 jaar

Je kunt bij Fjord Bank ook een deposito afsluiten voor 1,5 jaar - 1 jaar en 6 maanden dus. Dat bieden niet heel veel banken aan, daar staan ze dan op nummer 1 met een rente van 3,1%. 

Deposito's vergelijken

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.