16 februari 2023

We hebben weer een nieuwe naam in onze vergelijking van spaarrekeningen: Scalable Capital. Je vindt 'm niet bij sparen zonder voorwaarden maar bij 'Alle spaarrekeningen' - het is een spaarrekening mét voorwaarden. Alleen zitten die voorwaarden niet in het sparen op zich, wel in de kosten. Ik vertel je er graag meer over op basis van de informatie van Scalable Capital!

Scalable Capital: beleggingsclub die spaarders wil trekken

Scalable Capital is geen bank, het is een beleggingsclub. Dat kennen we al: we hadden een paar weken geleden de introductie van Trade Republic. Ook dit is een Duits bedrijf dat zelf geen bank is.

Scalable Capital in Nederland

Waarom toch rente bieden? Dat lijkt me duidelijk: om spaarders naar het beleggingsplatform te trekken, in de hoop dat ze ook de stap naar beleggen gaan zetten. Of hun bestaande beleggingen overhevelen. Maar beleggen is geen verplichting om van de mooie rente te profiteren.

Hoge spaarrente op rekening met kosten

Je kunt bij Scalable Capital vooral beleggen via drie verschillende pakketten:

  • Free Broker (gratis - orderkosten bij handelen)
  • Prime Broker (€ 2,99 per maand - handelen zonder orderkosten)
  • Prime+ Broker (€ 4,99 per maand - Prime+ met 2,3% rente over eurotegoed)

Kortom: je kunt bij Scalable Capital niet sparen met rente zonder kosten, maar voor €4,99 per maand krijg je op dit moment 2,3% rente over het tegoed (tot €100.000). Het is een kwestie van rekenen of dat voor jou interessant is. €4,99 per maand is grofweg € 60 per jaar.

Voorbeeld berekening: sparen met kosten interessant? 

Stel, je hebt € 50.000 waarvoor je een goede spaarrekening zoekt. Dan zou je bij Scalable met deze spaarrente € 1.150 aan rente krijgen. Bij de volgende op de lijst van hoogste rente - Trade Republic - is de rente momenteel 2%, dan zou het rentebedrag € 1.000 zijn. Voor € 60 aan kosten krijg je dus € 150 extra aan rente. Ik zeg: interessant!

Bij kleinere spaarsaldi is het minder snel interessant, maar als je de vergelijking maakt met de spaarrekeningen van gewone banken is het renteverschil juist weer groter. Dit kun je voor jezelf wel uitrekenen denk ik.

Spaarrentes in de gaten houden!

Natuurlijk is de rente variabel - zowel bij Scalable Capital als bij alle andere aanbieders van spaarrekeningen. Je kunt dus niet vooraf bepalen of een spaarrekening een vol jaar de gunstigste is. Daarvoor moet je de rente-ontwikkelingen goed in de gaten houden, zodat je kunt overstappen als de verhouding extra rente vs kosten voor jou niet meer lucratief is.

Bookmark onze vergelijking!

Zit je vast aan die kosten?

Nu denk je misschien: leuk, maar als ik voor een jaar vastzit aan die kosten en ze gooien de rente volgende maand omlaag... dan ben ik mooi in de aap gelogeerd. Ik zocht even naar het antwoord op de vraag hoe het zit met opzeggen of veranderen van je account en vond dit op de website van Scalable Capital:

Opzeggen Scalable Broker

Spaargeld gegarandeerd in Duitsland

We zagen het bij Trade Republic al: geen bankvergunning, dus een samenwerking met een bank om het spaargeld wel onder een depositogarantiestelsel te laten vallen. Dit heeft Scalable Capital ook geregeld: het geld wordt gestald bij Baader Bank AG - een Duitse bank die onder de Duitse spaargarantie valt.

Failliet gaan... pleite gehen

Wist je trouwens dat 'failliet gaan' in het Duits 'pleite gehen' is? Ik niet, ik hoor het net in het filmpje over het Duitse depositogarantiestelsel op de website over de 'Entschädigungseinrichtung deutscher Banken'. Grappig, weten we meteen waar het Nederlandse 'pleite' vandaan komt. 

Duitse spaargarantie voor Baader Bank

Dat even als weetje tussendoor, maar de kern is dus: geld dat je spaart bij Scalable Capital wordt gestald bij Baader Bank en die valt onder de Duitse spaargarantie. De dekking daarvan is gelijk aan die van Nederland: tot € 100.000 per persoon, per bank. Nu krijg je bij Scalable ook over maximaal € 100.000 rente vergoed, dus dat sluit mooi aan.

Verschillen met sparen via Trade Republic

De overeenkomsten met sparen via Trade Republic zijn vrij duidelijk, maar wat zijn de verschillen? Ik zet ze even kort op een rijtje:

  Scalable Capital Trade Republic
Rente (16 februari 2023) 2,30% 2,00%
Kosten € 4,99 per maand geen
Rente-uitbetaling per kwartaal per maand
Geld staat bij Baader Bank AG Citibank Ierland 
Depositogarantiestelsel Duitsland Ierland

Ik moet zeggen: ik zie geen bezwaren om hier geld te stallen. Het nadeel is dat het meteen een flink bedrag moet zijn om na verrekening van de kosten nog steeds een beter rendement over te houden dan op andere spaarrekeningen. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 16 februari 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.