18 september 2023

Per vandaag heeft Orange Bank de depositorentes verhoogd. Met deze renteverhoging komt de Franse bank op gelijke hoogte met Rietumu Bank voor de 1-jaars depositorente: 4,25%.

Vergelijk alle depositorentes van dit moment

Depositorente 1 jaar vast maximaal 4,25%

Orange Bank en Rietumu Bank bieden op dit moment de hoogste rente voor spaarders die geld willen vastzetten voor 1 jaar. Met 4,25% staan ze in de vergelijking van depositorentes boven BlueOrange uit Letland (4,21%), Banca Progetto uit Italiƫ (4,20%) en Haitong Bank uit Portugal (4,10%).

Rietumu Bank uit Letland: bronbelasting

Rietumu Bank uit Letland heeft de depositorente voor 1 jaar vast al sinds 8 augustus 2023 op 4,25% staan. Het zou dan ook niet verwonderlijk zijn als deze bank eerdaags de rente verder verhoogt. Een nadeel van sparen in Letland is dat banken daar bronbelasting heffen over de rente:

Bronbelasting in Letland

Letland heft een standaard bronbelasting op spaarrente van 20%. Als belastingplichtige in Nederland kunt u deze belasting eenvoudig verminderen naar 10%.

Hoe werkt bronbelasting bij sparen in het buitenland?

Orange Bank uit Frankrijk - bronbelasting in Spanje

Bronbelasting is in Frankrijk niet aan de orde. Orange Bank is een Franse bank, maar biedt deposito's via Raisin aan vanuit haar bijkantoor in Spanje. Daardoor is ook hier bronbelasting van toepassing:

Bronbelasting in Spanje

Orange Bank heeft een bankvergunning in Frankrijk, maar biedt deposito's op Raisin aan via haar Spaanse bijkantoor in Madrid. Dit betekent dat Spaanse bronbelasting van toepassing is. Spanje heft een standaard bronbelasting op spaarrente van 19%. Als belastingplichtige in Nederland kunt u vrijstelling krijgen van deze belasting (d.w.z. terugbrengen naar 0%).

Bronbelasting verrekenen

Wie na de vermindering nog bronbelasting betaalt in het buitenland kan deze verrekenen met de in Nederland te betalen inkomstenbelasting in box 3 (vermogensrendementsheffing). Om te kunnen verrekenen moet er wel belasting geheven worden in box 3: het belastbaar vermogen moet daarvoor boven het heffingsvrije vermogen uitkomen. De te betalen belasting in box 3 moet voldoende zijn om de betaalde bronbelasting mee te verrekenen.

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.