28 september 2023

Trade Republic past per zondag 1 oktober 2023 de rente op 'niet-belegde cash' aan naar maar liefst 4%. Daarmee vergoeden ze (tot een saldo van € 50.000) een rente die ruim de hoogste is van alle vrij opvraagbare spaarmogelijkheden die we in Nederland hebben. 

Meer info over Trade Republic

Trade Republic verdwenen uit vergelijking spaarrekeningen

Toch hebben we Trade Republic uit onze vergelijking van spaarrekeningen gehaald. Waarom is dat dan? Ze zouden er dik bovenaan komen te staan met deze 4% rente.... De reden hiervoor is tweeledig:

  1. Het is geen spaarbank, het draait bij Trade Republic om beleggen
  2. Er zijn verschillende garantielanden mogelijk 

Trade Republic is geen spaarbank

Trade Republic is geen spaarbank. Je hebt er een beleggingsrekening waarbij je een rentevergoeding krijgt over het geld dat je op die rekening laat staan. Dus: geld dat je niet belegt, 'niet- belegde cash'. Dat is toch niet helemaal hetzelfde als een spaarrekening. Er is dus géén aparte IBAN voor het spaargeld. Wel is het geld gewoon vrij opneembaar en staat het in euro's op de rekening. Net als op een echte spaarrekening.

Geld wordt beheerd bij partnerbanken

Het geld dat jij neerzet op die beleggingsrekening blijft ook niet bij Trade Republic. Het wordt beheerd door partnerbanken. Dat is maar goed ook, want die hebben een bankvergunning en vallen onder een depositogarantiestelsel (zie verderop in deze blog).

Beleggen niet verplicht!

Goed om te weten: het is níet verplicht om te beleggen als je een beleggingsrekening hebt bij Trade Republic. Het is dus ook gewoon toegestaan om er alleen spaargeld op te laten staan en te profiteren van de hoge spaarrente.

Wel focus op beleggen

In de communicatie van Trade Republic ligt de focus wel volledig op beleggen. Je wordt regelmatig gewezen op beleggingsmogelijkheden als je daar een rekening hebt lopen. Logisch: het is een broker, geen spaarbank. 

Website Trade Republic

Fiscaal wel spaargeld

Het bedrag aan 'niet-belegde cash' wordt fiscaal overigens volgens Trade Republic wel gezien als spaargeld, dat is ook wel even goed om te weten. Dit gezien het voorlopige gebruik van een laag fictief rendement op spaargeld, terwijl dat op beleggingen veel hoger is. Het geld zit immers niet in beleggingen, en geld op een beleggingsrekening is nog steeds gewoon geld.

Obligaties als alternatief voor spaargeld

En misschien... misschien is het ook wel een goed idee om eens te kijken naar de mogelijkheden van beleggen? Dat kan bij Trade Republic in ieder geval gemakkelijk en goedkoop. Wat ik handig vind is dat je er ook 'fractioneel' kunt beleggen: je hoeft dus niet hele aandelen of obligaties te kopen. Je kunt gewoon een bedrag aangeven en in welke aandelen of obligaties je dat wilt beleggen. Vooral obligaties kunnen een leuk alternatief zijn voor (een deel van) jouw spaargeld.

Verschillende garantielanden bij Trade Republic

Daarnaast is er een bijzondere situatie rondom de spaargarantie. Trade Republic is wel een Duitse financiële instelling die onder volledig toezicht staat, maar heeft geen eigen bankvergunning.

Samenwerking met diverse banken

Voor de saldi van de beleggingsrekeningen hebben ze een oplossing gevonden waarmee het geld wel onder een depositogarantiestelsel valt. Die oplossing is een samenwerking met verschillende banken.

Omnibus trustrekeningen

Trade Republic heeft bij deze banken 'omnibus trustrekeningen' - rekeningen voor gelden van derden. De cash saldi van de beleggingsrekeningen worden daar aangehouden en vallen daarmee onder het depositogarantiestelsel van het thuisland van die bank. Op dit moment hebben ze de volgende partnerbanken:

  • Deutsche Bank AG - spaargarantie in Duitsland
  • J.P. Morgan SE - spaargarantie in Duitsland
  • Solaris SE - spaargarantie in Duitsland
  • Citibank Europe plc - spaargarantie in Ierland

Bij het openen van de rekening krijg je bericht over de partnerbank waar jouw geld gestald wordt. Bovendien blijft het ook daar: je krijgt niet opeens een andere bank toegewezen. Dat is prettig, want dan weet je dus ook met welke spaargarantie je eventueel te maken zou krijgen.

Garantie € 100.000 per persoon

Je weet dus dat er in elk geval een depositogarantiestelsel van toepassing is met een dekking van €100.000 per persoon, je weet alleen niet vooraf via welke bank en dus niet in welk land. Maar na het openen van de rekening weet je het wel.

Actuele partnerbanken van Trade Republic

De actuele partnerbanken vind je hier: How are my funds protected? Dat dit er meerdere zijn maakt het voor ons simpelweg onmogelijk om de rekening in onze vergelijking te laten staan, want daarin valt een spaarbank onder één garantiestelsel.

Spaargeld bij Trade Republic - goed idee?

De allerbelangrijkste vraag voor spaarders die op zoek zijn naar de hoogste rente voor hun geld: is het een goed idee om spaargeld te stallen op een rekening bij Trade Republic? Die rente van 4% is wel machtig aantrekkelijk.  

LET OP: HOGERE RENTE EERST ACTIVEREN!

Om de nieuwe hoge rente van 4% te ontvangen moet je die in jouw Trade Republic account activeren. Die krijg je dus NIET vanzelf!

Tevreden over account

Zelf heb ik al een tijdje zo'n account bij Trade Republic met een klein saldo en dat gaat verder prima. Met een rente die zo ver uitkomt boven de andere spaarrentes ben ik wel geneigd om er meer geld naartoe over te boeken. Sterker nog: ik denk erover na om er ook wat met beleggingen te gaan doen, maar daarover later meer.

Belang dat je hecht aan het garantieland

Ik denk dat het vooral afhangt van het belang dat jij hecht aan het garantieland. Verder is het simpelweg een rekening waar jouw geld op staat, vrij opvraagbaar en met een mooie rente. Zelf durf ik qua garantie wel te vertrouwen op de constructie met escrow accounts bij partnerbanken in Duitsland en Ierland. 

Geen gedoe met bronbelasting

Voor de belasting maakt het niet uit welke partnerbank er gehanteerd wordt: de rente krijg je van Trade Republic zelf - dat is dus rentebetaling in Duitsland, waar geen sprake is van bronbelasting. Dus geen gedoe met het verlagen van het tarief of het verrekenen van betaalde bronbelasting. 

Kortom: door jouw spaargeld neer te zetten bij Trade Republic krijg je een mooie rente, dat is mooi. Bedenk wel of je het okay vindt hoe het werkt met de partnerbanken en de spaargarantie!

meer informatie over sparen bij Trade Republic  >>

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 28 september 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.