22 oktober 2023

De Nederlandse spaarmarkt verwelkomt opnieuw een buitenlandse bank via het spaarplatform van Raisin: het Zweedse Collector. Collector is onderdeel van Norion Bank AB uit Zweden. Met een vrij opneembare spaarrekening met een effectieve rente van 3,04% (nominaal 3,01%), evenaart Collector de positie van de Zweedse Nordax Bank als koplopers bij de spaarrekeningen zonder voorwaarden.

Direct de hoogste spaarrentes vergelijken

Check ook ons bericht van 24 oktober: Hoogste spaarrente Vrij Sparen naar 3,10%.

Achtergrondinformatie over Collector

Collector is een merk van het Zweedse Norion Bank AB. Norion Bank werd in 1999 opgericht als beheerbedrijf voor non-performing loans (leningen waarbij de lener in gebreke is gebleven met betalingen). Het evolueerde naar een kredietmarktbedrijf en breidde in 2008 uit naar Noorwegen en Finland. Na het verkrijgen van een bankvergunning in 2015 en een beursnotering aan de Nasdaq Stockholm, onderging het in 2019 een strategische transformatie. Sinds 2023 opereert Norion Bank onder drie merken:

  • Norion Bank: voor middelgrote ondernemingen en vastgoed.
  • Walley: voor handelaren en private banking.
  • Collector: voor particulieren.

De bank heeft kantoren in Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Oslo en Helsinki.

Achtergrondinformatie over de Collector spaarrekening

De spaarrekening van Collector is eigenlijk heel eenvoudig omdat het een vrij opneembare spaarrekening is zonder belangrijke beperkingen. De rente is variabel en wordt elk kwartaal uitgekeerd. Vandaar dat de effectieve rente (3,04%) hoger is dan de nominale rente (3,01%). Het maximale spaarbedrag is 85.000 euro wat bij de Zweedse banken vaker als maximum wordt gehanteerd. 

Zweedse garantie

Omdat Collector een Zweedse bank is, geldt het Zweedse garantiestelsel. In de basis is het Zweedse garantiestelsel gelijk aan het Nederlandse depositogarantiestelsel, behalve dat het garantiebedrag in Zweedse Kronen geldt. De rekening zelf is wel volledig in euro's (dus ook de rente die uitgekeerd wordt).

Volgens de EU-Richtlijn 2014/49/EU garandeert het Zweedse depositogarantiestelsel spaargeld tot SEK 1.050.000 per rekeninghouder per bank (dat is op dit moment vergelijkbaar met ongeveer 90.000 euro). Dit geldt voor alle natuurlijke personen, waar ze ook wonen. Riksgälden beheert dit stelsel. Meer details over het garantiestelsel:

  • Organisatie: Riksgälden (Zweden)
  • Garantie: Tot SEK 1.050.000 per rekening
  • Uitbetaling: Binnen 7 werkdagen
  • Valuta: Zweedse kroon (SEK)

Meer info: Riksgälden website

Interessant om te melden is dat Zweden bekend staat als een land met een gezond economisch beleid. Zweden krijgt op dit moment dan ook net zoals Nederland de hoogste rating (S&P: AAA) van alle toonaangevende ratingbureaus.

Meer over sparen in Zweden

Geen bronbelasting

Bij het sparen in het buitenland kun je te maken krijgen met bronbelasting. Dat is bij Collector niet van toepassing. Zoals te lezen valt op de site van Raisin: Zweden heft geen bronbelasting, d.w.z. je bent automatisch vrijgesteld van bronbelasting en hoeft verder niets te doen.

Conclusie

Over de bank Collector / Norion Bank AB kunnen we eigenlijk weinig zeggen. Maar gelet op de hoge rente, de sterke Zweedse economische achtergrond (goede ratings van het land) en de afwezigheid van bronbelasting, verwachten we dat de bank op dit moment zeker een interessante keuze zal blijken te zijn voor spaarders die overwegen om te sparen bij een buitenlandse bank.

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op zondag 22 oktober 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.