Spaargeld moet veilig zijn. Wie kiest voor een spaarrekening in plaats van beleggen, doet dat meestal omdat hij geen risico wil lopen. Bij beleggen is er altijd een risico dat de waarde daalt en het gespaarde geld als sneeuw voor de zon verdwijnt. Spaargeld op een spaarrekening zetten is veilig, en levert daarom meestal een lager rendement op. Dan weet u in ieder geval zeker dat uw spaargeld niet opeens verdwenen is.

Depositogarantiestelsel

Gelukkig hebben we het depositogarantiestelsel. Dit zorgt ervoor dat de spaarder zijn spaargeld terugkrijgt als de bank onverhoopt failliet mocht gaan. Tenminste, als zowel spaarbank als spaarproduct onder de spaargarantie vallen. En zolang u ervoor zorgt dat het saldo niet boven het maximaal gegarandeerde bedrag uitkomt.

Liever niet

Natuurlijk heeft u het depositogarantiestelsel liever niet nodig. Het is niet fijn als de bank waaraan u uw spaargeld heeft toevertrouwd failliet gaat. Als u vervolgens een tijdje moet wachten voordat u uw geld terug heeft. Bovendien wordt er geen rente vergoed over de periode tussen de melding van het faillissement en het uitbetalen van het gegarandeerde spaargeld.

Natuurlijk heeft u het depositogarantiestelsel liever niet nodig. Het is niet fijn als de bank waaraan u uw spaargeld heeft toevertrouwd failliet gaat.

Ratings

Het is prettig om te weten hoe veilig een bank is. Er zijn speciale bureaus die dat beoordelen. Deze kredietwaardigheidsbeoordelaars geven de banken een ‘rating’. Dit is een code die aangeeft hoe groot het risico is dat de bank niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Bekende beoordelaars zijn Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. De ratings worden regelmatig herzien, afhankelijk van de ontwikkelingen bij een bank en in de economie.

Moody’s werkt met ratings die bestaan uit letters, soms met een toegevoegd cijfer. De beste rating is Aaa, de slechtste is C. Een Aa1 is een betere rating dan een Aa2.

Veilige spaarbanken in Nederland

De spaarbanken in Nederland variëren nogal in hun rating. De grootbanken met Nederland als thuisbasis doen het van oudsher - net als Nederland als land - erg goed in de ratings, met Rabobank als koploper. Wel heeft de kredietcrisis invloed gehad op de ratings.

De spaarbanken met hun roots in het buitenland, zoals de Turkse en Russische banken, doen het minder in de ratings. Bij deze banken is een hoger kredietrisico aan de orde.

Verband tussen rating en spaarrente

De Nederlandse grootbanken Rabobank, ABN Amro en ING Bank hebben dus de sterkste ratings. Ze bieden echter spaarrentes die ruim onder de hoogst mogelijke spaarrente liggen. Dat is gemakkelijk na te gaan met een vergelijking van de hoogste spaarrente. De vraag is dan wat het belangrijkst is: de hoogte van de spaarrente of de rating. Helemaal in de wetenschap dat het spaargeld gegarandeerd is.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.