14 december 2023

Er staat weer een nieuwe bank in onze vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito's: TF Bank. Nederlandse spaarders kunnen bij deze bank uit Zweden sparen via het internationale spaarplatform Raisin. Maar ik vraag me af... waarom zou je?

Keuzes voor je spaargeld

Als je een nieuwe bestemming zoekt voor spaargeld moet je een beslissing nemen over de volgende vragen:

De uitkomst van de antwoorden op die vragen is een spaarrekening of deposito bij een specifieke bank - dan kijk je nog even goed naar de voorwaarden van dat spaarproduct, en vervolgens kun je dat gaan regelen.

Spaarrekening of deposito

De keuze voor de manier van sparen - de spaarvorm - zal ik hier niet verder uitdiepen. De bank waar het hier over gaat - TF Bank - biedt via Raisin zowel een spaarrekening (zonder voorwaarden) als deposito's (1 t/m 5 jaar) aan. Dus of je nu gaat voor flexibel sparen met een variabele rente of voor het vastzetten van jouw geld met een vaste rente, het kan daar allebei.

Sparen in Zweden

Het land waar jij je geld wilt plaatsen is hier wel een hele relevante. Er zijn veel spaarders die met hun geld niet de landsgrenzen over willen, zij willen dat het Nederlandse depositogarantiestelsel van toepassing is. Wil je sparen onder Nederlandse garantie, dan is TF Bank niet wat je wilt. Met een spaarrekening of deposito bij TF Bank ga je immers sparen in Zweden.

Zweden

AAA-rating & geen bronbelasting

Dat is aan de ene kant heel mooi - Zweden heeft net als Nederland de hoogste credit rating van de kredietbeoordelaars (AAA, triple A). Qua soliditeit van de economie lijkt het daar dus wel goed te zitten. Er wordt geen bronbelasting geheven, dus dat is ook wel zo makkelijk.

Spaargeld in euro's ondanks betalen met kronen

Aan de andere kant is het wel zo dat ze in Zweden niet met euro's betalen. Het is wel een EU-lidstaat, maar ze zitten niet in de eurozone. Zij hebben vastgehouden aan de Zweedse kroon. Dat maakt niet uit voor jouw spaargeld bij Zweedse banken via Raisin: je stalt het daar gewoon in euro's en het blijven euro's. Je loopt dus geen koersrisico doordat het omgewisseld wordt in Zweedse kronen en weer teruggewisseld moet worden als je het wilt opnemen.

Zweeds depositogarantiestelsel compenseert in kronen

Wel belangrijk om te weten: het depositogarantiestelsel van Zweden compenseert alleen in Zweedse kronen. Dus mocht TF Bank failliet gaan, dan krijg je jouw geld niet terug in euro's maar in kronen. Dan loop je dus wél een koersrisico. Het garantiebedrag van het Insättningsgarantin (zo heet de spaargarantie in Zweden) is ook genoteerd in Zweedse kronen.

Het verplichte EU-garantiebedrag van € 100.000 wordt periodiek omgerekend naar kronen. Op dit moment is het garantiebedrag SEK 1.050.000 - tegen de koers van vandaag is dat € 93.771,02. Het is niet voor niets dat Raisin de grens voor het plaatsen van geld bij Zweedse banken op € 85.000 heeft gezet. 

Welke Zweedse bank kies je?

Als je met die wetenschap spaargeld in Zweden wilt zetten is de volgende vraag: welke bank kies je? Met de komst van TF Bank hebben we vanuit Nederland een behoorlijk ruime keuze. Er zijn nu maar liefst 4 Zweedse banken actief via Raisin:

  1. Nordax Bank
  2. Klarna
  3. Collector
  4. TF Bank

Kijk ik dan naar de vergelijkers van spaarrekeningen en deposito's, dan zou ik werkelijk niet weten waarom je uit die vier voor TF Bank zou kiezen.

Spaarrekeningen in Zweden

Bij de spaarrekeningen heeft deze nieuwe toetreder op dit moment de laagste rente van de vier:

Alle spaarrekeningen zonder voorwaarden vergelijken

Deposito's in Zweden

Hebben ze dan wel serieus interessante depositorentes? Wel als je naar 5 jaar vast: dan kijkt bieden ze de hoogste rente uit Zweden. Voor de andere looptijden biedt Klarna van de Zweedse banken de hoogste rente. Klarna heeft alleen geen 5-jaars deposito in het aanbod voor Nederland. Nordax ook niet  - Collector biedt sowieso geen deposito's aan in ons land. Dus voor een deposito met de rente 5 jaar vast in Zweden is TF Bank de enige en daarmee de beste keuze.

Alle deposito's vergelijken

Depositorente 5 jaar vast in Nederland hoger!

Maar: wil je jouw geld 5 jaar vastzetten, dan is de 3,25% rente van TF Bank lang niet de hoogste die je krijgen kunt. Sterker nog: zelfs in Nederland kun je méér krijgen bij Yapi Kredi (3,50%) en Credit Europe (3,40%). En Centraal Beheer heeft dezelfde 5-jaars depositorente als TF Bank. Dus daarvoor hoef je ook niet in Zweden te zijn. Maakt het land je niet uit, dan kun je tot 4,10% rente krijgen bij 5 jaar vast (bij Rietumu Bank in Letland)

Deposito's 5 jaar vast vergelijken

Ik vraag me oprecht af waarom zo'n bank (en Raisin) de moeite neemt om dit aanbod in Nederland te plaatsen als het niet concurrerend is. Misschien komt dat nog, dat kan natuurlijk. Maar zo niet - dan vraag ik me af of er überhaupt één Nederlandse spaarder is die een spaarrekening of deposito opent bij TF Bank.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 14 december 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.