26 september 2023

Wie de hoogste spaarrente en/of depositorente wil krijgen moet daarvoor niet in ons eigen Nederland zijn. Sparen in het buitenland met een hogere spaarrente gaat makkelijk via het internationale spaarplatform Raisin. Tenminste, dat zeggen ze. Maar is dat ook zo? 

Vergelijk spaarrentes

Spaargeld onderbrengen in het buitenland

In de loop van de afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden bijgekomen om spaargeld in het buitenland onder te brengen. Dat op twee manieren:

  • direct op eigen Nederlandse website van de bank
  • via een internationaal spaarplatform

Soms directe communicatie

Soms doet de buitenlandse bank dat direct, via een Nederlandse website en met een Nederlandstalige klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan Argenta (België), Bigbank (Estland), Openbank (Spanje), Lloyds Bank (Duitsland) en sinds kort ook MeDirect (Malta).  

Vaak via internationaal spaarplatform Raisin

Bij het overgrote deel van de buitenlandse banken zie je echter (via Raisin) achter de naam staan. Daarmee laten we zien dat de bank niet direct in Nederland opereert. In plaats daarvan maken ze gebruik van het internationale spaarplatform Raisin. Dat klinkt ideaal: via één account heb je toegang tot heel veel banken in allerlei EU-landen en kun je jouw geld eenvoudig heen en weer boeken als dat nodig is. Maar hoe werkt het precies en is het wel zo handig als het lijkt?

Account openen bij Raisin

De eerste keer dat je iets met een 'Raisin-partnerbank' wilt moet je een account openen bij het platform. Dat heeft soms wel wat voeten in de aarde, het gaat niet heel snel en eenvoudig. Daarbij gaat het vooral om de identificatie.

Video identificatie

Video-identificatie niet altijd vlekkeloos

Ze maken daarvoor gebruik van een Video-identificatie en dat gaat niet bij iedereen vlekkeloos. Dat is jammer, want sommige spaarders haken daarom af en lopen daardoor die hoge rentes op spaarrekeningen en deposito's mis.

Identificeren hoeft maar één keer 

Ben je eenmaal door die identificatie-fase heen, dan werkt het sparen bij Raisin heel eenvoudig. Aan jouw persoonlijke Raisin-account kunnen spaarrekeningen en deposito's van alle partnerbanken gekoppeld worden. Je hoeft je dus niet voor elke nieuwe spaarbank waarmee je iets wilt opnieuw te identificeren. Dat is echt handig.

Sparen via Raisin verloopt prima

Mijn account bij Raisin heb ik al een flinke tijd geleden geopend. Dat begon met een lucratief deposito bij CKV Bank. Later heb ik er een spaarrekening bij genomen bij Renault Bank, gaat allemaal prima. Via de Raisin-app kan ik precies zien wat waar staat en kan ik ook gemakkelijk - als ik dat wil - geld overhevelen van de spaarrekening naar een andere bank.

Best wel fan

Ik moet zeggen - buiten het identificatie-gedoe ben ik best fan van Raisin. Het is supermakkelijk dat je via één platform bij allerlei banken kunt sparen. Dus als je die rekening eenmaal hebt kun je heel veel kanten op met je geld. Er komen ook steeds weer nieuwe partnerbanken bij - dat is inmiddels een indrukwekkende lijst met 26 banken erop. Zo'n platform stelt ons wel mooi in staat om te profiteren van de hogere rente die deze banken in het buitenland bereid zijn te betalen. 

Hulp met beroep op spaargarantie

Wat ik ook een fijn idee vind: als het mis zou gaan bij een bank waar je spaart, dan helpt Raisin je bij het doen van een beroep op het depositogarantiestelsel. Want dat is wel zo'n dingetje bij sparen in het buitenland: de communicatie in hun taal om je geld terug te krijgen als de bank failliet zou gaan.

Huiverig voor Oost- en Zuid-Europese landen

Persoonlijk ben ik nog steeds huiverig wel voor sparen in Oost- en Zuid-Europese landen, maar dat staat los van Raisin. Dat heeft te maken met het gevoel dat er misschien gedoe kan zijn met het nakomen van de spaargarantie als zo'n bank in Oost- of Zuid-Europa failliet zou gaan. Gedoe waar Raisin dan niets aan kan doen, zij helpen alleen maar met de communicatie maar zijn niet verantwoordelijk voor het naleven van de garantie. 

Steeds meer vertrouwen

Dat gevoel wordt wel steeds minder sterk, ik raak er steeds meer van overtuigd dat ieder Europees land de garantie wel goed zal afwikkelen. En  zo niet, dat Europa zich er dan mee zal bemoeien. Het depositogarantiestelsel is immers een verplichting vanuit de EU.

Concurrentie is positief

Het zou me niet verbazen als de Nederlandse banken zonder het bestaan van Raisin nog minder scheutig zouden zijn met hun rente dan nu. De concurrentie van buitenlandse  banken zorgt ervoor dat de luxepositie van de grootbanken iets minder wordt.

Spaargeld wegtrekken bij grootbanken

Spaarders krijgen steeds beter in beeld dat ze ergens anders een veel hogere rente kunnen krijgen en trekken hun spaargeld weg bij de grootbanken. Tenminste, dat hoop ik dan maar. Dat je in elk geval niet veel spaargeld laat staan bij zo'n grootbank tegen een veel te lage spaarrente.

Sparen in Nederland met hogere rente

De keuze om wel of niet in het buitenland te sparen, en in welk(e) land(en) dan, die is natuurlijk heel persoonlijk. Gelukkig kun je ook binnen Nederland, met de Nederlandse spaargarantie, al veel betere rentes krijgen dan bij Rabobank, ING, SNS en ABN Amro. Kijk maar goed naar de vlaggetjes in onze vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito's!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 26 september 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.