20 juli 2023

Laten we het weer eens over bunq hebben. Ze hebben de spaarrente afgelopen weekend verhoogd naar een mooie hoogte. Het is een gratis spaarrekening met Nederlandse garantie, toch doe ik er niet aan mee.

Spaarrente bunq verhoogd naar 2,46%

Het is alweer een tijdje geleden dat ik aandacht heb besteed aan de hippe Nederlandse neobank. Ze waren dan ook wat weggezakt in de lijst van hoogste spaarrentes met de 2,01% die bunq al sinds 22 maart noteerde. Daar kwam afgelopen weekend verandering in: de spaarrente staat er nu op 2,46%. Met die nieuwe rente staan ze op de 7e plaats in de ranglijst van hoogste rentes voor spaarrekeningen.

Hoogste rentes op spaarrekeningen

Hoogste rente onder Nederlandse garantie

Voor wie alleen wil sparen bij banken die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen is bunq nu weer de meest lucratieve keuze - met de renteverhoging zijn ze Anadolubank, Yapi Kredi en BUX voorbij gegaan. 

Maximaal 2x per maand geld opnemen

Je vindt bunq al even niet meer terug in de lijst met spaarrekeningen zonder voorwaarden. Dat komt doordat bunq het aantal opnames van jouw spaarrekening beperkt tot 2x per maand. Wil je een derde keer geld opnemen, dan lukt dat gewoon niet. Dat is voor heel mensen waarschijnlijk geen enkel probleem, maar je kunt het toch geen rekening zonder voorwaarden noemen.

Problemen met bunq

Heel eerlijk: ik blijf moeite houden met bunq. De rente is zonder meer goed te noemen, daar is geen discussie over. Als je als spaarder goed weet dat je maar 2x per maand geld kunt opnemen en daar geen problemen mee hebt - prima. Ik heb alleen een paar vervelende ervaringen gehad met deze bank, waardoor ik er niet snel meer zal terugkeren. Kort samengevat:

  • Toen ik mijn zakelijke rekening daar wilde opzeggen had dat heel veel voeten in de aarde
  • In 2021 gingen ze opeens kosten afschrijven voor rekeningen die waren geopend als gratis rekening
  • Vorig jaar gingen ze weer rente vergoeden, maar communiceerden ze niet heel duidelijk dat die rente alleen over de eerste € 10.000 spaargeld ging
  • De mooie rente verleidde mij eerder dit jaar om toch weer terug te gaan naar bunq met privé spaargeld. Werden er opeens flinke kosten afgeschreven: sparen bleek voor mij niet gratis te kunnen. Waarom niet? Omdat onze Scoutingclub bij bunq bankiert en ik voor mijn clubje Bevers toegang heb tot een subrekening. Dat is toch raar!  

Door al deze ervaringen heb ik bunq voor mezelf dus echt afgeschreven: ik ga er niets anders meer mee doen dan de geldzaken van m'n Bevertjes. Het maakt mij niet uit hoe hoog de rente op hun spaarrekening wordt. 

Verbazing over gang van zaken bij bunq

Dit soort fratsen horen misschien wel bij een neobank? Het gaat niet bij elke bank in die categorie vlekkeloos - ik las van de week op FD.nl dat N26 de nodige problemen heeft met de bedrijfsvoering.

Spaargeld stroomt wel binnen bij bunq 

Overigens zijn er heel wat spaarders die wel naar bunq gaan, het spaargeld stroomt er binnen. Een verdubbeling van de totale inleg door spaarders in 4 maanden tijd: van 2,3 miljard euro naar 4,5 miljard sinds maart van dit jaar.

Gratis spaarrekening met leuke rente

Snap ik helemaal: als je geen last hebt van gedoe zoals ik hierboven omschrijf is het gewoon een gratis spaarrekening met een leuke rente - met Nederlandse spaargarantie ook nog eens.

Hogere rente in België en Frankrijk

Overigens kun je bij CKV Bank in België een nog iets hogere rente krijgen: 2,48% - en bij Renault Bank in Frankrijk 2,52%. Dan heb je dus niet die Nederlandse garantie, het geld valt dan onder het Belgische of Franse depositogarantiestelsel. Daar durf ik wel op te vertrouwen, jij?

Spaarrente hoger in Frankrijk en België

Sparen via Raisin

Sparen bij deze banken loopt via het internationale spaarplatform Raisin. Daar doe ik al jaren aan mee en ik heb er nog nooit een ervaring gehad die bij mij twijfels opriep. Bij CKV heb ik al eens een deposito gehad en de spaarrekening van Renault Bank is wat mij betreft ook helemaal prima.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 20 juli 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.