De spaarrente is bij banken in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. Sommige van die buitenlandse banken willen graag geld aantrekken van de Nederlandse spaarder en hebben een route geopend waarmee we spaargeld kunnen onderbrengen in een ander land.

Buitenlands sparen: rentes, aandachtspunten en landen

VanSpaarbankVeranderen.nl laat de mogelijkheden graag zien, daarom zijn de spaarrekeningen en deposito's van deze banken opgenomen in onze vergelijkingen. Natuurlijk leggen we ook graag uit waar u op moet letten als u overweegt om te gaan sparen in het buitenland. Bovendien hebben we een aantal landen uitgelicht vanwege de hoge spaar- en/of depositorentes die banken daar bieden.

Alle deposito- en spaarrentes vergelijken

Spaarrentes in Europa

De buitenlandse spaarrekeningen en deposito's die op onze website worden getoond zijn alleen van banken in Europa. Dat heeft een duidelijke reden: de spaargarantie die de Europese Unie (EU) verplicht heeft gesteld voor haar lidstaten. Als er een niet-lidstaat bij staat volgt die dezelfde EU-lijn qua depositogarantiestelsel.

Hoogste spaarrentes in Europa

Wat is de hoogste rente die u vanuit Nederland op dit moment kunt krijgen op een gewone spaarrekening bij een Europese bank?

De hoogste spaarrente in Europa (voor Nederlandse spaarders) is op dit moment 3,66%. Die rente krijgt u momenteel bij Santander Consumer Bank. Deze bank valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel (FGD).


alle spaarrekeningen voor nederlandse spaarders

Hoogste depositorentes bij Europese banken

Voor deposito's gelden andere rentes dan voor spaarrekeningen. Bij welke banken in Europa krijgt u de hoogste depositorente? 

alle depositos die u kunt kiezen

Veilig sparen in EU-landen

Wij vinden het belangrijk dat uw spaargeld veilig is. Voor alle lidstaten van de  EU geldt dat ze verplicht zijn een depositogarantiestelsel aan te houden met een garantiebedrag van tenminste € 100.000 per persoon, per bank (of de tegenwaarde daarvan in lokale valuta). Dat is wel zo prettig toch?

Alles over buitenlandse depositogarantiestelsels

Vertrouwen in depositogarantiestelsel

De volgende vraag is hoeveel vertrouwen u heeft in het betreffende land qua nakomen van de belofte van het depositogarantiestelsel. In een doemscenario gaan er meerdere banken in een land failliet en heeft de uitvoerder van de spaargarantie niet genoeg geld in kas om alle spaarders te compenseren. Dan zal de overheid van dat land hoogstwaarschijnlijk bijspringen. Maar wat als die overheid daar niet toe in staat is?

Credit rating van landen in Europa waar u kunt sparen

Om dat risico in te schatten is het interessant om naar de credit ratings te kijken die kredietbeoordelaars geven aan overheden. Het bekendste bureau daarvoor is Standard & Poor's (S&P) in de Verenigde Staten. Al sinds 1941 verzorgen zij credit ratings, om een beeld te geven van het risico dat speelt bij het uitlenen van geld.

Overheden van landen krijgen - net als ondernemingen - een rating van S&P. Voor de landen waar u vanuit Nederland kunt sparen gelden de volgende kredietbeoordelingen:

Land spaargarantie Rating S&P Betekenis rating
België AA Heel betrouwbaar
Duitsland AAA Hoogste kredietwaardigheid
Estland AA- Behoorlijk betrouwbaar
Finland AA+ Heel betrouwbaar
Frankrijk AA Heel betrouwbaar
Italië BBB Waarschijnlijk betrouwbaar
Kroatië BBB+ Waarschijnlijk betrouwbaar
Letland A+ Betrouwbaar
Litouwen A+ Betrouwbaar
Malta A- Betrouwbaar
Nederland AAA Hoogste kredietwaardigheid
Noorwegen AAA Hoogste kredietwaardigheid
Oostenrijk AA+ Heel betrouwbaar
Polen A- Betrouwbaar
Portugal A- Betrouwbaar
Slowakije A+ Betrouwbaar
Spanje A Betrouwbaar
Tsjechië AA- Behoorlijk betrouwbaar
Zweden AAA Hoogste kredietwaardigheid

Bron: S&P (laatste check 4 maart 2024)

Belasting bij sparen in het buitenland

Naast rente en garantie speelt bij sparen in het buitenland nog een belangrijk aspect: belasting! Als Nederlands belastingplichtige valt u onder de heffing van inkomstenbelasting in Nederland. In box 3 van de inkomstenbelasting wordt belasting geheven over uw totale vermogen. Uw spaargeld in het buitenland hoort ook bij dat vermogen, dat wordt dus altijd in Nederland belast.

Meer over inkomstenbelasting in Nederland

Bronbelasting betalen in het spaarland?

Er zijn echter landen waar de bank op uitbetaalde rente belasting moet inhouden, dat noemen ze bronbelasting. Via die route betaalt de spaarder dus belasting in het land waar de spaarbank gevestigd is.

Dubbele belastingheffing voorkomen

Omdat u ook in Nederland belasting betaalt over uw totale vermogen (officieel over uw 'wereldinkomen') zou dat kunnen leiden tot dubbele belastingheffing. Uiteindelijk is dat meestal niet het geval, maar soms moet u daar wel iets voor doen.

Vermindering bronbelasting in het buitenland

Diverse landen met bronbelasting hebben een regeling waarmee u de bank via een formulier kunt verzoeken de bronbelasting bij u te verminderen. 

Land Geldt er bronbelasting? Kan de bronbelasting omlaag?
België Ja, standaard 30% Ja, tot 0%
Duitsland Nee, geen bronbelasting Niet van toepassing
Estland Nee, geen bronbelasting Niet van toepassing
Finland Nee, geen bronbelasting Niet van toepassing
Frankrijk Nee, geen bronbelasting Niet van toepassing
Italië Nee, geen bronbelasting Niet van toepassing
Letland Ja, standaard 20% Ja, tot 10%
Litouwen Ja, standaard 15% Ja, tot 10%
Malta Nee, geen bronbelasting Niet van toepassing
Noorwegen Nee, geen bronbelasting Niet van toepassing
Oostenrijk Ja, standaard 25% Ja, tot 0%
Polen Ja, standaard 20% Ja, tot 5%
Portugal Ja, standaard 28% Ja, tot 10%
Slowakije Ja, standaard 19% Ja, tot 0%
Spanje Ja, standaard 19% Ja, tot 0%
Tsjechië Ja, standaard 15% Ja, tot 0%
Zweden Nee, geen bronbelasting Niet van toepassing

Bron: Raisin (laatste check 4 maart 2024)

Bronbelasting verrekenen in aangifte inkomstenbelasting

U ziet dat er landen zijn waar ook na de vermindering een percentage aan bronbelasting overblijft. De daadwerkelijk ingehouden bronbelasting kunt u uiteindelijk verrekenen in uw aangifte voor de inkomstenbelasting in Nederland. Dat verrekenen gebeurt in box 3 - het zal alleen effect hebben als u in die box wel belasting moet betalen (en dus meer vermogen heeft dan de vrijstelling).

Direct sparen of via internationaal spaarplatform

Er zijn verschillende routes die banken in het buitenland kunnen kiezen om Nederlandse spaarders aan te trekken.

  • Direct
    Sommige banken hebben een Nederlandstalige website en klantenservice, u heeft dan direct contact met medewerkers van de bank zelf. 
  • Via een internationaal spaarplatform
    Andere banken bieden hun spaarrekeningen en deposito's aan via een internationaal spaarplatform, een soort tussenpersoon. U regelt alles (in het Nederlands) via het platform, hoeft niet te communiceren met de betreffende bank.

Landen in Europa waar Nederlanders kunnen sparen

Er zijn veel Europese landen waar u als Nederlandse spaarder een spaarrekening en/of deposito kunt openen. Voor de volgende landen hebben we de mogelijkheden en bijzonderheden specifiek voor u op een rij gezet:

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.