In periodes waarin de spaarrente in Nederland heel laag ligt, kijken spaarders om zich heen naar alternatieven voor hun spaargeld. Beleggen bijvoorbeeld, maar ook andere mogelijkheden komen voorbij. Als u dan ergens ziet dat de rente op een spaarrekening in een ander (vaak ver) land veel hoger is dan hier, overweegt u misschien om te gaan sparen in het buitenland. Daar gaan we nader op in.

Nadelen van sparen in het buitenland

Sparen in het buitenland kan inderdaad soms hele hoge rentepercentages opleveren. Daar moet u zich niet blind op staren. Tegenover dat rentevoordeel staan flink wat nadelen:

  • Risico's 
  • Kosten
  • Beschikbaarheid

Risico's

Het belangrijkste nadeel van sparen in het buitenland zit in de risico's. De voornaamste risico's zijn:

  • Wisselkoersen
  • Ontbreken spaargarantie

Wisselkoersen

Als u gaat sparen in een land met een andere munt dan de Euro, dan moet uw geld omgewisseld worden in die valuta. Hoeveel u voor uw Euro's krijgt hangt af van de wisselkoers van dat moment. Op het moment dat u het geld terug wilt moet het weer gewisseld worden. Tegen de koers die dan geldt. Die koersen variëren, waardoor het risico aanwezig is dat u bij het terug wisselen veel minder Euro's terugkrijgt dan u heeft overgemaakt. Dan heeft u wel een hogere spaarrente gekregen, maar is dat rendement verdwenen of zelfs negatief geworden.

Ontbreken spaargarantie

In Europa is het goed geregeld met de garantie van ons spaargeld. Met het Europese depositogarantiestelsel geldt in alle landen van de Europese Unie een garantie van € 100.000 per persoon per bank. Echter, de landen moeten die garantie zelf kunnen waarmaken. Dus ook een hogere spaarrente in een Euroland kan risico's met zich meebrengen: als het betreffende land financieel niet zo solide is.

Dan zijn er nog veel meer landen in de wereld. Daar geldt wellicht helemaal geen spaargarantie. Als de bank waar uw spaargeld staat dan failliet gaat – en hoe kunt u dat vanuit Nederland zien aankomen? – is het nog maar de vraag of u ooit iets van uw geld terugziet.

Realiseert u zich goed wat het effect van de genoemde risico's kan zijn. Grote kans dat u - afhankelijk van het land waar het om gaat - het idee van sparen in het buitenland direct laat varen.

Kosten

Waar u rekening mee moet houden als u wilt gaan sparen in het buitenland, is dat er kosten bij komen kijken. Het overboeken van geld naar een rekening in een ander land gaat niet gratis. De kans is groot dat een betaalrekening bij dezelfde bank nodig is om bedragen te kunnen overboeken – ook aan die rekening kunnen kosten hangen. Die kosten moeten wel goedgemaakt worden door het hogere rendement op uw spaargeld.

Beschikbaarheid

Tot slot is geld dat in het buitenland staat veel minder makkelijk beschikbaar als u het nodig heeft. Het moet dan immers vanuit een ander land overgeboekt worden naar Nederland. Niet in ieder land gaat dat zo snel en vloeiend als bij ons.

Waarom toch sparen in het buitenland?

Kijkend naar de besproken risico's en kosten vraagt zich misschien af waarom iemand toch zou gaan sparen in het buitenland. Het kan zijn dan men het geld daar nodig heeft, of gewoon gaat voor het hoge rendement.

Geld daar nodig

Een reden om ondanks deze risico's in een ver buitenland te sparen, is dat u het geld daar ook gaat gebruiken. U heeft bijvoorbeeld familie in dat land, of wilt er gaan wonen in de toekomst. Dan kan het een prima plan zijn om een spaarrekening aan te houden in het buitenland. Het grote verschil is dat u de lokale valuta dan niet hoeft terug te wisselen naar euro's.

Hoger rendement

Verder zien wij een spaarrekening in het buitenland in de meeste gevallen meer als beleggen dan als sparen. De zekerheid die hoort bij sparen ontbreekt, er komen verschillende risico's bij kijken met in ruil daarvoor de kans op een hoger rendement. Als u toch bereid bent risico's te lopen met uw geld, kunt u net zo goed overwegen te gaan beleggen.

Sparen via een internationaal platform

Via internationale spaarplatforms wordt sparen in het buitenland toegankelijker gemaakt, waardoor een aantal nadelen sterk verminderen. Ook daarbij blijft het echter belangrijk om de mogelijke risico's goed af te zetten tegen het hogere rendement. Kijk meer meer informatie op de pagina over Internationaal sparen via Savedo.

Alternatieven voor uw spaargeld

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.