Wie gaat voor de hoogste spaarrente kan kijken naar de mogelijkheden voor sparen in het buitenland. Vanuit Nederland kunt u bijvoorbeeld sparen in Letland!

Bekijk de hoogste spaarrentes in Nederland

Is sparen in Letland een goed idee?

Om te beoordelen of sparen in Letland een goed idee is kijkt u naar verschillende zaken:

  • de spaarrente in Letland vergeleken met andere mogelijkheden
  • de garantie op spaargeld in Letland
  • de belastingheffing over spaargeld bij een bank in Letland

Hoogste spaarrente in Letland

Een spaarrekening afsluiten in Letland is op dit moment niet mogelijk voor Nederlandse spaarders, er is dan ook geen hoogste spaarrente van toepassing.

Hoogste depositorente in Letland

Een deposito levert vaak een hogere rente op dan een spaarrekening. Ook bij banken in Letland. De hoogste depositorentes bij banken in Letland (waar u vanuit Nederland kunt sparen) zijn op dit moment:

Rente
Rietumu Bank (via Raisin)

Deposito

3,10%Aanvragen
BlueOrange (via Raisin)

Deposito

2,30%Aanvragen

Alle depositorentes vergelijken

Kan ik in Letland sparen terwijl ik in Nederland woon?

Het is heel vaak zo dat banken de eis stellen dat klanten in het betreffende land wonen. Dat zorgt ervoor dat u niet zomaar bij alle banken in het buitenland kunt sparen.

Buitenlandse banken die zich richten op de Nederlandse spaarder

Toch zijn er ook banken in het buitenland - ook in Letland - die gericht spaargeld willen ophalen uit Nederland. Dat doen ze via een eigen website (en Nederlandstalige klantenservice) of via een internationaal spaarplatform. Zo wordt het voor Nederlandse spaarders alsnog mogelijk om te sparen bij een bank in Letland.

Is sparen in Letland wel veilig?

Sparen in Letland is veilig als u vertrouwen heeft in de spaargarantie. Het is lastig om te beoordelen hoe groot de kans is dat de Letse bank failliet gaat. Zou dat gebeuren, dan treedt het depositogarantiestelsel  van Letland in werking.

Lets depositogarantiestelsel

Letland heeft - zoals iedere lidstaat van de Europese Unie (EU) een depositogarantiestelsel dat klanten van Letse banken compenseert bij een faillissement. Die compensatie is niet onbeperkt: het gaat om maximaal € 100.000 per persoon, per bank.

Credit rating voor Letland

Vervolgens kunt u zich afvragen hoe betrouwbaar die spaargarantie is. Hoe is het gesteld met de financiële positie van Letland als land? Om daar een beeld van te krijgen kunt u kijken naar de credit rating (kredietbeoordeling) die gespecialiseerde bureaus, zoals Standard & Poor's (S&P) en Moody's, toekennen. De laatste rating van Letland bij Standard & Poor's is A+, dat duidt op een betrouwbare staat en economie volgens de kredietbeoordelaars. Ter indicatie: Nederland heeft met AAA (triple A) de maximale rating.

Hoe werkt sparen in Letland qua belasting?

In Letland houden de banken in opdracht van de overheid bronbelasting in over de rente die ze uitbetalen. Deze bronbelasting bedraagt standaard 20%.

Vermindering Letse bronbelasting

Omdat u in Nederland woont krijgt u de mogelijkheid om die bronbelasting door de bank te laten verminderen tot 10%, daarvoor moet u een Letse woonplaatsverklaring invullen. Een internationaal spaarplatform helpt u bij deze formulieren.

Overblijvende bronbelasting verrekenen in Nederland

Na die vermindering blijft er echter nog 10% bronbelasting over. Deze kunt u terugkrijgen via uw belastingaangifte voor de Nederlandse inkomstenbelasting. Bij de berekening van de te betalen belasting in box 3 kunt u in buitenland betaalde bronbelasting namelijk verrekenen.

Alleen bij te betalen belasting in box 3

Om te kunnen verrekenen is het wel noodzakelijk dat u belasting te betalen heeft in box 3. Is uw totale vermogen niet zo groot dat u boven het vrijgestelde bedrag uitkomt, dan kunt u de bronbelasting niet verrekenen en krijgt u per saldo 10% minder rente.

Rekenvoorbeeld bronbelasting

Stel, de rente die u krijgt bedraagt 3% van € 20.000, dat is bruto € 600. De bank in Letland houdt daar in beginsel 20% bronbelasting op in, waardoor u netto € 480 zou krijgen. Met het aanleveren van de woonplaatsverklaring wordt de bronbelasting verlaagd naar 10% en krijgt u netto € 540 rente van de bank. De ingehouden bronbelasting (of dat nu € 120 of € 60 is) kunt u verrekenen met de inkomstenbelasting in box 3. Echter, is uw vermogen lager dan de vrijstelling (in 2023 € 57.000 per persoon), dan valt er niets te verrekenen en heeft u dus per saldo minder rente ontvangen (na vermindering is de 3% dan 2,7%).

Ook interessant!

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.