Bij de zoektocht naar de beste spaarrekening kunnen Nederlandse spaarders tegenwoordig ook kiezen uit allerlei buitenlandse banken. U kunt bijvoorbeeld sparen bij een bank in Zweden.

Bekijk de hoogste spaarrentes in Nederland

Is sparen in Zweden interessant?

Of sparen in Zweden interessant is hangt af van verschillende factoren. Allereerst is de hoogte van de spaarrente van belang: alleen als die hoger is dan in Nederland loont het om spaargeld over te boeken naar een Zweedse spaarrekening. Naast de rente zijn ook de veiligheid van sparen in Zweden en de belastingaspecten van belang.

Hoogste spaarrente in Zweden

De hoogste spaarrente in Zweden die een spaarder vanuit Nederland kan krijgen is momenteel 3,36% op een spaarrekening bij Collector (via Raisin).


De spaarrekeningen die u in Zweden kunt openen op dit moment:

Rente
Collector (via Raisin)

Spaarrekening

3,36%Aanvragen
HoistSparen (via Raisin)

Spaarrekening

3,36%Aanvragen
Klarna (via Raisin)

Spaarrekening

3,29%Aanvragen
Nordax Bank (via Raisin)

Spaarrekening

3,29%Aanvragen
TF Bank (via Raisin)

Spaarrekening

2,93%Aanvragen

Alle spaarrekeningen vergelijken

Hoogste depositorente in Zweden

De hoogste rente op een deposito in Zweden is afhankelijk van de bank en de looptijd van het deposito. Een deposito voor 1 jaar vast kan vanuit Nederland momenteel geopend worden bij de volgende Zweedse banken:

Rente
TF Bank (via Raisin)

Deposito Sparen

3,45%Aanvragen
Collector (via Raisin)

Deposito Sparen

3,40%Aanvragen
HoistSparen (via Raisin)

Deposito Sparen

3,40%Aanvragen
Klarna (via Raisin)

Deposito

3,35%Aanvragen
Nordax Bank (via Raisin)

Deposito

3,30%Aanvragen

Alle deposito's vergelijken

Kan ik vanuit Nederland wel sparen in Zweden?

Spaarbanken hanteren meestal de regel dat klanten een adres in het betreffende land moeten hebben om er een rekening te openen. Daardoor kunt u als Nederlandse spaarder niet bij elke willekeurige buitenlandse bank een spaarrekening of deposito openen.

Buitenlandse banken die zich richten op de Nederlandse spaarder

Gelukkig zijn er banken in andere landen die zich speciaal richten op de Nederlandse spaarder. Via een eigen website of via een internationaal spaarplatform kunt u bij deze banken toch een spaarrekening of deposito openen. Bij de bovengenoemde banken kunt u daardoor inderdaad sparen vanuit Nederland.

Is sparen in Zweden veilig?

Bij de veiligheid van sparen in Zweden draait het om de vraag hoe groot het risico is dat u het spaargeld kwijtraakt als het misgaat met de bank.

Over het risico op een faillissement van de individuele Zweedse banken kunnen we eigenlijk niets zeggen, dat is te specifiek om voor alle banken van Europa bij te houden.

Wel weten we dat Zweden  - zoals ieder EU-land - een depositogarantiestelsel heeft dat vergelijkbaar is met het Nederlandse. Bij een onverhoopt faillissement van de Zweedse bank waar uw spaargeld treedt dit stelsel in werking. 

Zweeds depositogarantiestelsel: garantie in Zweedse kronen

Het Zweedse depositogarantiestelsel heet Insättningsgarantin en wordt uitgevoerd door Riksgälden: Swedish National Debt Office. Het maakt niets uit waar de spaarder woont: iedere rekeninghouder bij een Zweedse bank valt onder de garantie.

In Zweden betalen ze echter niet met euro's. Zij hebben als munt hun Zweedse kroon aangehouden. Het basis garantiebedrag vanuit de Europese Unie (EU) van € 100.000 per persoon, per bank wordt dan ook omgerekend in Zweedse kronen.

Dat omrekenen gebeurt periodiek, afhankelijk van de ontwikkeling van de koers van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro. Door koersontwikkelingen kan het dan ook gebeuren dat de werkelijke garantie omgerekend op een bepaald moment meer of minder is dan € 100.000.

Voorbeeld spaargarantie Zweden

Het verplichte EU-garantiebedrag van €100.000 wordt voor Zweden eens in de zoveel tijd omgerekend naar euro's. Op dit moment (maart 2024) is de garantie in Zweedse kronen SEK 1.050.000. Tegen de huidige valutakoers geeft dat een eurobedrag van slechts ca € 93.000. Bij het internationale spaarplatform Raisin houden ze om deze reden als maximum spaarbedrag bij Zweedse banken een bedrag van € 85.000 aan. Dit is belangrijk om te weten voordat u besluit in Zweden te gaan sparen. Na een nieuwe omrekening kan dit weer veranderen.

Spaargeld in Zweden blijft in euro's

Uw geld op een spaarrekening in Zweden blijft echter gewoon een bedrag in euro's, het wordt niet omgewisseld in kronen. Ook bij bankfaillissement waarbij het depositogarantiestelsel toegepast moet worden is er tegenwoordig geen sprake meer van een valutarisico: spaarders worden gecompenseerd in euro's. In het verleden was dit anders: het Zweedse depositogarantiestelsel is in 2024 aangepast zodat er momenteel (zolang het gespaarde bedrag onder de tegenwaarde van 1.050.000 SEK blijft) geen sprake meer is van valutarisico.

Rating van Zweden door credit agencies

Om de veiligheid van sparen in Zweden in te schatten kunt u kijken naar de kredietbeoordeling (credit rating) die afgegeven wordt door gespecialiseerde bureaus. Bekende kredietbeoordelaars (credit agencies) zijn Standard & Poor's (S & P) en Moody's. Beide bureaus beoordelen de kredietwaardigheid van Zweden op dit moment met de maximale rating: AAA (tripleA). Volgens de kredietbeoordelaars zit het duidelijk goed met de betrouwbaarheid van de Zweedse staat en economie.

Betaal ik bronbelasting in Zweden?

In Zweden wordt géén bronbelasting ingehouden over de rente die uitbetaald wordt aan buitenlandse spaarders. De Zweedse belastingdienst laat het heffen van belasting volledig over aan de Nederlandse fiscus. U heeft dus enkel te maken met belastingheffing in box 3 van de Nederlandse inkomstenbelasting - en dan nog alleen als uw totale vermogen groter is dan de geldende vrijstelling. 

Ook interessant!

 

 

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.