Sparen in het buitenland kan de Nederlandse spaarder een ruim hogere rente opleveren dan in ons eigen land. Zo kunt u een spaarrekening of deposito openen bij banken in Italië.

Bekijk de hoogste spaarrentes in Nederland

Sparen in Italië - goed idee?

Sparen in Italië kan een goed idee zijn als Italiaanse banken een hogere spaarrente vergoeden over uw geld. Dan levert uw spaarrekening of deposito simpelweg meer op. Toch is dat niet het enige waar u naar moet kijken. U wilt ook veilig sparen. Daarnaast is het goed om te kijken naar de belastingaspecten van sparen bij een Italiaanse bank.

Hoogste spaarrente in Italië

De hoogste spaarrente in Italië die een spaarder vanuit Nederland kan krijgen is momenteel 3,50% op een spaarrekening bij Banca Progetto (via Raisin).


De spaarrekeningen die u in Italië kunt openen op dit moment:

Rente
Banca Progetto (via Raisin)

Spaarrekening

3,50%Aanvragen
CiviBank (via Raisin)

Spaarrekening

1,50%Aanvragen

Vergelijk alle spaarrekeningen in Nederland

Hoogste depositorente in Italië

De hoogste rente op een deposito in Italië is afhankelijk van de bank en de looptijd van het deposito. Een deposito voor 1 jaar vast kan vanuit Nederland momenteel geopend worden bij de volgende Italiaanse banken:

Rente
Banca Progetto (via Raisin)

Deposito

3,60%Aanvragen
Banca Profilo (via Raisin)

Deposito Sparen

3,55%Aanvragen
Crédit Agricole Auto Bank (Raisin)

Deposito Sparen

3,55%Aanvragen
Imprebanca (via Raisin)

Deposito

3,35%Aanvragen
CiviBank (via Raisin)

Deposito

3,30%Aanvragen
Banca Privata Leasing (via Raisin)

Deposito

3,10%Aanvragen
BFF Group (via Raisin)

Deposito

3,00%Aanvragen
Banca Promos (via Raisin)

Deposito

2,80%Aanvragen

Vergelijk alle deposito rekeningen in Nederland

Vanuit Nederland wel sparen in Italië, kan dat?

Spaarbanken hanteren meestal de regel dat klanten een adres in het betreffende land moeten hebben om er een rekening te openen. In Italië vragen ze ook om een belastingnummer: codice fiscale. Daardoor kunt u als Nederlandse spaarder niet bij elke willekeurige Italiaanse bank een spaarrekening of deposito openen.

Italiaanse banken die zich richten op de Nederlandse spaarder

In de loop der jaren zijn er steeds meer buitenlandse banken die spaargeld willen 'ophalen' in Nederland. Zij sluiten zich aan bij een internationaal spaarplatform of besluiten via een eigen website en klantenservice spaarklanten in Nederland te werven. Onder die groep bevinden zich vaak ook banken uit Italië. De Italiaanse banken waar u vanuit Nederland kunt sparen vindt u in de lijstjes hierboven. 

Hoe veilig is sparen in Italië?

Veilig sparen betekent dat u niet het risico loopt dat u uw spaargeld kwijtraakt. Geld dat niet onder een spaargarantie valt zou verloren kunnen gaan bij een faillissement van de bank. Bij veilig sparen gaat het dan ook om drie aspecten:

  • het risico dat de spaarbank failliet gaat
  • de vraag of het spaargeld dan onder een depositogarantiestelsel valt
  • de betrouwbaarheid van dat depositogarantiestelsel

Hoe groot het risico is dat een individuele Italiaanse bank failliet gaat - daar kunnen wij geen uitspraak over doen. Het is niet haalbaar om dat voor alle Europese banken bij te houden.

Wat we wel kunnen zeggen is dat Italië, als lidstaat van de Europese Unie (EU), verplicht een depositogarantiestelsel heeft. 

Italiaans depositogarantiestelsel

Die spaargarantie heeft net als de Nederlandse een dekking van € 100.000 per persoon, per bank. Zou een bank in Italië failliet gaan, dan komt het Italiaanse depositogarantiestelsel - Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi (FITD) - in actie. Spaarders worden dan gecompenseerd voor het bedrag binnen de garantie - ongeacht het land waar ze wonen.

Rating van Italië door credit agencies

De volgende vraag is hoe betrouwbaar de garantie uit Italië is. Daar kunnen wij als VanSpaarbankVeranderen.nl geen uitspraak over doen, wel wijzen we u op de kredietbeoordeling die gespecialiseerde bureaus afgeven voor landen.

Deze credit rating staat voor Italië bij Standard & Poor's (S&P) op BBB (laatste controle: november 2023), wat we kunnen vertalen naar 'waarschijnlijk betrouwbaar' of 'een redelijk sterk vertrouwen'. Ter vergelijking: de rating van Nederland is AAA (de hoogst mogelijke).

Betaal ik bronbelasting in Italië?

In Italië heeft u niet te maken met bronbelasting. Er wordt géén bronbelasting ingehouden over de rente die uitbetaald wordt aan buitenlandse spaarders. De Italiaanse fiscus laat uw spaargeld en de spaarrente die u krijgt met rust. U heeft dus enkel te maken met de Nederlandse inkomstenbelasting in box 3. Daar betaalt u belasting over uw vermogen als uw totale vermogen hoger is dan de geldende vrijstelling. 

Ook interessant!

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.