Uw spaargeld levert in Nederland niet altijd veel rente op. Tegenwoordig kunnen Nederlandse spaarders ook eenvoudig een spaarrekening of deposito openen bij een bank in het buitenland - bijvoorbeeld in Estland.

Bekijk de hoogste spaarrentes in Nederland

Sparen in Estland - hoe hoog is de rente?

De spaarrente die u kunt krijgen in Estland wordt bepaald door de banken die spaarrekeningen en deposito's aanbieden in Nederland. Dat kan van moment tot moment verschillen.

Hoogste spaarrente in Estland

De hoogste spaarrente in Estland voor Nederlandse spaarders is op dit moment 3,30% op een spaarrekening bij Bigbank.

Op dit moment kunt u vanuit Nederland de volgende spaarrekeningen in Estland openen:

Rente
Bigbank

Flexibel Sparen

3,30%Aanvragen
InBank (via Raisin)

Spaarrekening

3,24%Aanvragen

alle spaarrekeningen die u kunt openen

Hoogste depositorente in Estland

De hoogste depositorente die u bij banken in Estland kunt krijgen verschilt per looptijd. Voor een 1-jaars deposito kunt u op dit moment terecht bij:

Rente
Bigbank

Deposito

3,50%Aanvragen
Coop Pank (via Raisin)

Deposito

3,41%Aanvragen
InBank (via Raisin)

Deposito

3,30%Aanvragen
LHV (via Raisin)

Deposito

0,00%Aanvragen

alle deposito rekeningen om uit te kiezen 

Sparen in Estland als inwoner van Nederland

Sparen in het buitenland kan niet zomaar overal. Banken hanteren doorgaans de regel dat klanten in het betreffende land moeten wonen om er een spaarrekening of deposito te kunnen openen. Dat geldt ook voor banken in Estland.

Banken waar u vanuit Nederland kunt sparen

Toch zijn er ook banken in Estland waar u wél kunt sparen terwijl u in Nederland woont. Zij willen graag spaargeld uit ons land aantrekken en hebben daarvoor een speciale route geopend. Dat kan zijn via een eigen website en klantenservice of via een internationaal spaarplatform. Welke banken dat zijn? U ziet het in de overzichten hierboven.

Hoe veilig is sparen in Estland?

Sparen in Estland is zo veilig als het land betrouwbaar is. Uiteindelijk draait het bij veilig sparen immers om het risico dat u uw spaargeld kwijtraakt. Als u de zekerheid van sparen niet belangrijk vond koos u wel voor beleggen.

Om uw geld echt kwijt te raken moeten er twee dingen gebeuren:

  • de bank in Estland waar u spaart gaat failliet
  • het depositogarantiestelsel van Estland keert niet (volledig) uit

Spaargarantie van Estland

Estland is lid van de Europese Unie (EU) en houdt zich aan de bijbehorende verplichting om een garantiestelsel te voeren met een dekking van tenminste € 100.000 per persoon, per bank. Het depositogarantiestelsel van Estland heet het Tagatis Fond en staat onder toezicht van de Finantsinspektsioon.

De garantie voor spaargeld bij banken in Estland geldt voor alle klanten, ook als die in Nederland wonen.

Kredietbeoordeling voor Estland

Terug naar de twee punten die ervoor kunnen zorgen dat u risico loopt. Een bankfaillissement is het eerste. Om het risico daarop te beoordelen betekent dat u de financiële situatie van de bank zou moeten analyseren. Dat is - zeker voor banken in het buitenland - niet erg realistisch.

Gelukkig springt het depositogarantiestelsel in als de bank failliet zou gaan. Om in te schatten hoe groot de kans is dat daarmee problemen ontstaan kunt u kijken naar de financiële positie van Estland. Dat hoeft u niet zelf te doen: er zijn speciale kredietbeoordelingsbureau's die dat doen. 

De credit rating die Standard & Poor's (S&P) heeft afgegeven voor Estland staat op AA- (laatste controle: november 2023). Dat geeft aan dat er een behoorlijk vertrouwen is dat Estland aan haar verplichtingen kan voldoen. Ter vergelijking: de rating van Nederland is AAA (de hoogst mogelijke), net als die van Duitsland. Frankrijk en België hebben een AA rating.

Betaalt u bronbelasting in Estland?

De banken in Estland heffen géén bronbelasting over de rente die ze aan spaarders uitbetalen. Dat is in sommige landen wel anders: daar krijgen spaarders wel te maken met bronbelasting.

Wat is bronbelasting?

In landen met bronbelasting moet de bank bij het uitbetalen van rente aan spaarders een percentage aan belasting inhouden en afdragen aan de fiscus. In veel van die landen kan die bronbelasting dan wel via een formulier verminderd worden voor Nederlandse spaarders, soms blijft er dan alsnog een percentage aan ingehouden belasting over. Die kan dan weer verrekend worden met de inkomstenbelasting in Nederland.

De belastingdienst van Estland kijkt dus niet naar uw spaargeld en de spaarrente die u krijgt in dat land. Wel betaalt u belasting over uw totale vermogen (in Nederland en in het buitenland, uw 'wereldvermogen') in box 3 van de Nederlandse inkomstenbelasting. Tenminste: als dat vermogen groter is dan de geldende vrijstelling.

Ook interessant!

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.