
Sparen in het buitenland voor hebzuchtige ezels?
Alsof alleen in knoflooklanden een hogere rente te krijgen is...
Met de kerstdagen van 2023 achter de kiezen scan ik de nieuwssites om te zien of er nog iets interessants te vinden is over sparen. Niets nieuws zo te zien, wel een column die mijn aandacht trekt: 'Denk na over keerzijde mooie spaarrentes'. Daar moet ik natuurlijk even naar kijken!
Hebzuchtige ezels en knoflooklanden
Het is een Premium item op Telegraaf.nl - als je geen betaalde account hebt kun je het dus niet lezen. Maar ik kan het wel voor je samenvatten. Columnist Jim Tehupuring begint met:
Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. Veel Nederlanders helaas wel. Tienduizenden gaan in galop richting de steen die hen in 2008 ook fataal werd. De steen van toen heette Icesave.
In zijn column beschrijft hij nog even hoe het in 2008 ging met de opkomst en ondergang van Icesave. Hoe "hebzuchtige Nederlanders konden fluiten naar hun Icesave-centen. Die mooie 5,25% rente werd bijna een verlies van 100%. Het is dat het depositogarantiestelsel hen redde."
Vragen over Raisin
Daarna stapt hij door naar Raisin, omdat hij daar vragen over kreeg. Hij noemt het 'een Duitse partij met toprentes' maar is er duidelijk geen fan van. Verwijst met 'knoflookbanken' naar Portugese en Italiaanse banken waar u nog nooit van gehoord heeft. En noemt als alternatief Klarna uit Zweden:
Die gebruikt uw spaargeld voor mensen die geen geld hebben, maar wel op de pof online een nieuwe jas of tv willen aanschaffen. In ruil voor het risico dat ze nooit afbetalen ontvang je 3,25%.
Grappig eigenlijk. Hij is geen fan van sparen in Italië of Portugal en ook niet van Klarna. Net als ik. Hij zegt nergens letterlijk dat sparen in het buitenland een slecht idee is, toch komt de column wel zo over. Alsof er geen betere alternatieven zijn dan spaarrekeningen in Zuid-Europa of bij Klarna.
Veel meer landen waar je kunt sparen
Terwijl Raisin sparen in veel meer landen aanbiedt, óók in België en Frankrijk met hoge spaarrentes. Bovendien zijn er buitenlandse banken waar je kunt sparen zonder dat het via Raisin loopt, bijvoorbeeld in Duitsland.
Bewust kijken wat je doet met je spaargeld
Het is absoluut belangrijk om heel bewust te kijken naar wat je doet met je spaargeld. Dus om niet zomaar blind voor de hoogste rente te gaan, daar ben ik het volledig mee eens. Tegelijk vind ik níet dat je de keuze voor een spaarrekening in het buitenland direct moet afserveren als de actie van een ezel. Dom dus. Of hebzuchtig.
Genoegen nemen met spaarrente ING?
Want waarom zou je genoegen nemen met de spaarrente van ABN AMRO, ING of Rabobank in Nederland? Ben je dan niet juist de ezel?
Icesave niet vergelijkbaar
Hoe het toen ging met Icesave, dat vind ik echt niet vergelijkbaar met nu. Ik was één van de hebzuchtige ezels destijds, daar maak ik geen geheim van. Geef ook ruiterlijk toe: de overstap naar de spaarrekening bij Icesave ging inderdaad niet gepaard met serieus nadenken over risico's en depositogarantiestelsels.
Groot aanbod - goed nadenken
Dat is nu heel anders. Juist door het grote aanbod van spaarrekeningen en deposito's in het buitenland word je actief uitgenodigd om daar wél over na te denken. De rentetarieven in het juiste licht te bekijken en af te zetten tegen het land en de bank waar je wilt gaan sparen. Daarin bewust jouw eigen persoonlijke keuzes te maken.
Credit rating banken
Extra interessant vind ik dat hij bij Klarna de credit rating noemt. Die is met BBB niet best. Niet verrassend overigens, gezien het verdienmodel van Klarna met de uitgestelde betalingen. Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl hebben geen lijst van credit ratings van de verschillende banken. Bij Raisin vind je die ook niet terug.
Inzicht in risico op faillissement
Dat vind ik oprecht jammer, het zou meer inzicht geven in het risico op een faillissement van de specifieke bank. Alleen: lang niet alle banken hebben een kredietbeoordeling gekregen van de grote bureaus zoals Standard & Poor's. Klarna toevallig wel sinds april van dit jaar. En natuurlijk hebben de Nederlandse grootbanken een rating - maar veel kleine banken niet.
Redding Nederlandse systeembanken
Ongeacht de rating: er is bijna altijd een risico op een faillissement van een bank. Tenzij het gaat om een systeembank, zoals de Nederlandse grootbanken. Die worden bij problemen gered door de overheid omdat anders het betalingssysteem in gevaar komt. We zijn de redding van SNS en ABN Amro toch nog niet vergeten? Die hadden ongetwijfeld een mooie rating...
Depositogarantiestelsel: vangnet in EU-landen
Bij zo'n bankfaillissement is er gelukkig een vangnet voor spaarders: het depositogarantiestelsel. Die spaargarantie is er (verplicht) in iedere lidstaat van de Europese Unie. Ook in de knoflooklanden. Een voordeel van sparen via een platform als Raisin is dat zij je helpen bij het claimen van je geld bij de uitvoerende instantie als een partnerbank failliet gaat.
Vertrouwen in naleven garantie
De volgende vraag is hoeveel vertrouwen je hebt het naleven van de garantie door die landen. Zelf ben ik daar voorzichtig mee, al is dat misschien niet nodig. Daarom kijk ik wel naar de kredietbeoordeling van de landen waar het om gaat. Die laten we ook zien bij onze uitgebreide informatie over sparen in het buitenland:
Ik kijk voor mijn spaargeld bij voorkeur naar de landen met een rating van ten minste AA. Dan vallen er heel wat af, so be it. Het interessante is dat Zweden - waar Klarna zit - met AAA de hoogste kredietbeoordeling heeft (net als Nederland en Duitsland). De bank is dus twijfelachtig, de overheid supersafe.
Spaargarantie in Zweden
Bij sparen in Zweden zit je alleen nog wel met het feit dat de spaargarantie in Zweedse kronen is. Mocht de bank failliet gaan, dan loop je een koersrisico omdat het gegarandeerde bedrag in kronen wordt uitbetaald.
Hogere spaarrente in Nederland
Overigens kan ik me prima voorstellen dat je niet met je geld de grens over wilt. Dat is ook helemaal niet nodig om een betere rente te krijgen dan bij de Nederlandse grootbanken. Onder de Nederlandse spaargarantie zijn er heel veel mogelijkheden voor een hogere spaarrente te krijgen!
Hoogste spaarrentes met NL garantie
Lang verhaal kort: ik vind de column in de Telegraaf te kort door de bocht. Sparen in het buitenland is echt niet dom te noemen, als je maar bewuste keuzes maakt. Bovendien hoef je voor een hogere rente niet per se naar het buitenland met je spaargeld.