Sparen bij een bank in het buitenland is eenvoudig gemaakt door internationale spaarplatforms. Het afsluiten van een spaarrekening of deposito wordt via het platform geregeld, gewoon in het Nederlands. Via die weg kan de Nederlandse spaarder eenvoudig sparen in allerlei landen in Europa - bijvoorbeeld in Zweden.

Meer over sparen in Zweden

Buitenlandse bank - geen Nederlandse garantie

Wie spaart bij een bank in het buitenland kan bij een faillissement van die bank (uitzonderingen daargelaten) geen aanspraak maken op het Nederlandse depositogarantiestelsel. Buitenlandse banken vallen ook niet onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Gaat het mis met de bank, dan kunt u als spaarder een beroep doen op de spaargarantie van het land van herkomst van de bank. Bij een Zweedse bank gaat het dus om het Zweedse depositogarantiestelsel.

Inhoud Zweeds depositogarantiestelsel

Zweden is lid van de Europese Unie. Dat houdt standaard in dat er ook daar een verplichte garantie is voor spaargeld. Het garantiebedrag staat volgens de regels van de EU op € 100.000 per persoon, per bank.

Spaargarantie in Zweedse kronen

Echter: in Zweden betalen ze niet met de euro - ze hebben daar hun Zweedse kroon aangehouden. Wat betekent dat voor de spaargarantie? Voor het vaststellen van het garantiebedrag hebben ze de €100.000 omgerekend naar Zweedse kronen.

Omrekening periodiek bijgesteld

De omrekening van het garantiebedrag wordt periodiek bijgesteld, afhankelijk van de ontwikkeling van de koers van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro. Door koersontwikkelingen kan het dus zo uitpakken dat de werkelijke garantie omgerekend op een bepaald moment meer of minder is dan € 100.000. 

Het depositogarantiestelsel van Zweden wordt uitgevoerd door Riksgälden: Swedish National Debt Office

Meer over buitenlandse spaargaranties

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.