22 mei 2024

Na een periode van behoorlijke stilte bij de spaarbanken rolden er de afgelopen week weer de nodige rentewijzigingen binnen. Best verrassend: het waren spaarrente verhogingen! Heb jij al de stap gezet om van die hogere spaarrentes te profiteren?

Spaarrentes vergelijken

De spaarrekening met de hoogste rente in onze vergelijking is op dit moment die van Santander met 3,66% effectieve spaarrente. Toch kun je nog meer rente krijgen: bij Trade Republic maar liefst 4,00%!

Strijd net onder top spaarrentes

Het zijn niet deze twee banken die hun spaarrente in afgelopen week verhoogden. De toprentes blijven ongewijzigd, maar direct daaronder lijkt een soort van strijd te woeden. De nummers 2, 3 en 4 uit de vergelijking van sparen zonder voorwaarden hebben namelijk wél hun rentes verhoogd:

Onderlinge strijd bij Raisin-banken

Best fascinerend: deze banken werken allemaal via het internationale spaarplatform Raisin, zijn met elkaar in gevecht maar gaan niet zo ver dat ze ook maar in de buurt komen van Santander en Trade Republic. Persoonlijk heb ik niet direct de neiging om dan spaargeld naar deze banken in Zweden en Finland over te boeken, jij? 

Depositorentes omhoog en omlaag

Ook bij de depositorentes wezen de pijlen bij de laatste rentewijzigingen omhoog. Vandaag komt daar verandering in: twee banken voeren bij de deposito's juist weer een verlaging door.

Renteverhoging van 0,75%

BlueOrange zette per gisteren een flinke stap bij de 1-jaar vast deposito's: een verhoging van 0,75%!  Die verhoging betekent  alleen niet dat je daar nu de hoogste rente krijgt - bij lange na niet zelfs. De 3,25% voor 1 jaar vast komt niet eens in de top 20 van hoogste depositorentes voor die looptijd. Zelfs in Nederland kun je een hogere rente krijgen! Ik vraag me werkelijk af waarom een bank dit dan doet. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat ze hiermee veel spaargeld gaan binnenslepen.

Rentes deposito's heel dicht bij elkaar

De depositorentes liggen op dit moment enorm dicht bij elkaar. De hoogste voor 1 jaar vast is 3,60% bij 3 verschillende banken, dan volgen er drie met 3,55%. En met 3,25% komt een bank dus niet verder dan de 24e plaats... whow. Kijken we naar de hoogste depositorente voor 12 maanden, dan gebeurt er de laatste maanden niet veel (al is het wel meer dan de bij de hoogste spaarrente):

Wil je een idee krijgen van wat er gaat gebeuren met de hoogste depositorentes? Dan is het zinvol om de 12-maands Euribor in de gaten te houden. Hierboven zie je dat die al ruim eerder daalde dan de depositorente voor 1 jaar vast.

Depositorentes vergelijken

Profiteer jij al van hogere spaarrente?

Leuk om te weten wat er met de spaarrentes en depositorentes gebeurt, maar doe jij er eigenlijk al wat mee? Of staat jouw spaargeld nog steeds tegen een veel te lagen rente bij één van de Nederlandse grootbanken?

Geld niet laten staan bij grootbanken

Dat vind ik nou echt zonde! Als je niet heel veel spaargeld hebt lijkt het misschien niet zinvol om de moeite te doen van het overboeken. Maar tegelijkertijd: als hele volksstammen aan spaarders hun geld bij ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS laten staan... dan zullen ze niet snel geneigd zijn een betere spaarrente te gaan vergoeden.

Meer rente in het buitenland én in Nederland

Dus: zelfs al levert het je in euro's niet héél veel op: kijk eens even goed naar de mogelijkheden om je spaargeld naar een bank met een betere spaarrente te brengen. Dat kan bij één van de vele spaarbanken in het buitenland - voor de allerhoogste rentes - maar er zijn ook heel wat kleinere banken in Nederland die het beter doen dan de grootbanken!

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.