15 mei 2024

Het is weer het seizoen van de kwartaalcijfers van de grootbanken. ABN AMRO heeft bekendgemaakt dat de winst in het afgelopen kwartaal is gegroeid naar 674 miljoen euro. Die groei komt onder andere door... het rentebeleid. Want tja, de spaarrente bij ABN AMRO staat op 1,50%, terwijl je ook 4% rente kunt krijgen.

4% spaarrente bij Trade Republic

Rentebeleid zorgt voor dikke winst bij ABN AMRO

Hoe NU.nl het samenvat:

Belangrijke pijler was dus het rentebeleid. Aan de ene kant ontvangen banken rente, bijvoorbeeld als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Aan de andere kant betalen ze rente, bijvoorbeeld op spaargeld of een deposito. Het verschil draagt bij aan de winst van een bank.

Makkelijk geld verdienen met lage spaarrente

Kortom: de hoge winst wordt mede behaald door de lage spaarrente. Dat roepen we hier bij VanSpaarbankVeranderen.nl natuurlijk al jaren... de grootbanken houden hun spaarrente laag en verdienen zo dik geld op jouw spaargeld. Als je dat daar laat staan.

Jij kunt daar wat aan doen

Want dat hoeft natuurlijk niet! Je kunt net zo makkelijk je spaargeld bij een andere bank neerzetten. Een bank die een veel hogere rente vergoedt op spaarrekeningen dan ABN AMRO. Of ING. Of Rabobank. Of SNS... Dan krijg jij meer rente en spek je de winst van de grootbanken tenminste niet zo.

In het artikel op NU.nl staat ook: 

Bij ABN kwam dat verschil in de eerste drie maanden van dit jaar uit op ruim 1,5 miljard euro. Ook vorig jaar wist de bank al te profiteren van het renteverschil. Dit tot irritatie van veel Nederlanders, die graag zouden zien dat ze wat meer rente ontvangen op hun spaargeld.

Die irritatie... dat vind ik dan weer een soort van onzin. Waarom zou je geïrriteerd zijn omdat je meer rente wilt krijgen, als je dat heel eenvoudig en gratis zelf kunt regelen?

Alles in één bankapp: handig ...

Het enige voordeel van spaargeld bij de grootbank waar jouw betaalrekening loopt is dat je het allemaal in dezelfde bankapp ziet staan. Dat is handig.

... maar ook nadeel

Maar het is ook een nadeel: je boekt misschien té gemakkelijk geld terug van je spaar- naar je betaalrekening. Als je ergens iets leuks ziet waarvoor het geld niet op je betaal- maar wel op je spaarrekening hebt staan. Een paar klikken op je smartphone, nog in de winkel, en je kunt de aankoop gewoon direct doen.

Spaargeld bij een andere bank

Stel dat je spaargeld bij een andere bank staat. Dan zie je het niet in de app van jouw betaalbank. Dat kan net de drempel zijn om die aankoop (nog) niet te doen.

Binnen no-time overboeken

Wil je dat wel, dan heeft elke andere spaarbank ook een app, kun je bij de meeste banken ook binnen no-time geld overboeken van je spaarrekening naar jouw betaalrekening.

Niet snel via Raisin

Dat 'binnen no-time' geldt overigens niet altijd. Als je geld wilt opnemen van een buitenlandse bank die werkt via Raisin, dan duurt het duidelijk langer. Dat is goed om je te realiseren.

Verschillende spaarrekeningen

Daarom heb ik verschillende spaarrekeningen. Eén bij een bank in Nederland waar je hier in eigen land een veel betere rente krijgt dan bij m'n betaalbank. 

Hoogste rentes bij NL banken

Daarnaast een rekening bij een spaarbank in het buitenland, waar de rente nog leuker is. Dat geld opnemen daar wat langer duurt maakt me niet uit, met dat geld doe ik echt geen impulsieve uitgaven.

Allerhoogste spaarrentes

(NB: in de vergelijking zie je de rekening van Trade Republic niet, daar krijg je op dit moment zelfs 4% rente)

In elk geval is het laatste dat ik wil: de grootbanken spekken terwijl ze niet bereid zijn een redelijke spaarrente te vergoeden. En jij? Staat jouw spaargeld nog bij ABN AMRO of één van de andere grote banken. Je hóeft ze niet op die manier te spekken!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 15 mei 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.