5 juli 2024

De spaarrente - is daar wel iets over te melden eigenlijk? Zeker wel... en niet alleen dat de rente op spaarrekeningen omlaag gaat. Bij de depositorentes zien we wél verhogingen - en een andere opvallende ontwikkeling.

Rente op spaarrekeningen daalt

Vandaag kopt De Telegraaf met 'Sparen minder aantrekkelijk: rente voor het eerst in meer dan een jaar gedaald'. Dat de rente daalt klopt natuurlijk, dat kán geen nieuws zijn voor de enigszins geïnteresseerde spaarder. De rest van dat artikel trouwens ook niet.

Als je dat leest zou je denken dat alle rentes voor spaarproducten aan het dalen zijn. Toch is dat niet helemaal waar. Er zijn ook de nodige renteverhogingen. Niet zo zeer bij de vrij opvraagbare spaarrekeningen - daar zien we eigenlijk alleen maar rentes die dalen. Logisch ook, na de renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB).

Rentewijzigingen bij spaarrekeningen

Stijgingen bij depositorente 

Bij de depositorentes ziet het er heel anders uit. Ook bij de deposito's verlagen sommige banken hun rentes, maar andere kiezen juist voor een rentestijging. Vaak met héle kleine stapjes, soms met een enorme sprong.

Rentewijzigingen deposito's

Grote rentesprong bij BlueOrange

Neem bijvoorbeeld BlueOrange uit Letland. Die gooit er per vandaag een flinke renteverhoging in op deposito's voor 9 maanden of 1 jaar vast. Allebei die tarieven staan nu op 3,65% - dat is heel aanzienlijk!

Daarmee staan ze zowel bij de 9-maands  als bij de 1-jaars deposito's ook meteen bovenaan met de hoogste rente.

Vergelijk deposito's

Banken uit hetzelfde land blijven dicht bij elkaar

Net vóór die renteverhoging bij BlueOrange viel het op dat de depositorentes van banken uit hetzelfde land dicht bij elkaar liggen. Dat ze de anderen ook actief lijken te volgen en met minieme rentestapjes proberen elkaar voor te blijven.

Cluster Litouwen

In de vergelijking van de 1-jaars deposito's zie je dat heel mooi: onder BlueOrange volgen 4 banken uit Litouwen, en dan nog één uit Letland.

Depositorentes voor 1 jaar vast

Cluster Zweden

Ook verschillende banken uit Zweden houden elkaar zo te zien goed in de gaten, hun depositorentes blijven bijzonder dicht bij elkaar:

Land belangijker dan bank

En ik snap het wel! Als spaarder heb je niet voldoende informatie om individuele banken goed te beoordelen. De beslissing waar je jouw geld onderbrengt - als het okay vindt om te sparen in het buitenland - zal vooral bepaald worden door het 'spaarland'. Het land waar het geld onder het depositogarantiestelsel valt.

Bekendere banknaam - lagere spaarrente

Heb jij besloten dat je in Zweden wilt sparen, dan zal het misschien niet veel uitmaken welke bank dat dan precies wordt. Dus moeten ze wel bij elkaar in de buurt zitten qua rente. De kans is groot dat jij dan gewoon de Zweedse bank met de hoogste depositorente kiest - toch?

Klarna ken je misschien wel?

Klarna staat niet in het rijtje hierboven, die blijven steken bij 3,40% voor 1 jaar vast. Ook daar kan ik me wat bij voorstellen... de naam Klarna is enigszins bekend in Nederland. Niet zo zeer als spaarbank, wel als partij voor uitgesteld betalen via allerlei webshops. Dus die naam kom je vaak tegen en wekt daardoor misschien onbewust wat meer vertrouwen. Bij mij juist minder, maar dat is persoonlijk. Het kan zijn dat jij denkt: die naam ken ik, dan vind ik dat kleine beetje minder rente niet zo erg.

Hoogste depositorente in Nederland

En wat als je niet in het buitenland wilt sparen? De Nederlandse grootbanken... daar hoeven we het eigenlijk niet over te hebben. Daar moet je gewoon niet zijn voor een behoorlijke rente. De kleinere banken die onder de Nederlandse spaargarantie vallen, daar ligt de rente ook weer dicht bij elkaar.

Banken met achtergrond in Turkije lopen voorop

Wel lopen de banken met een Turkse achtergrond hierbij voorop, de rentes daar doen niet veel onder voor de banken in het buitenland. De hoogste rentes bij een deposito waar je de rente voor 1 jaar vastzet:

Nu maar hopen dat Nederland morgen op het voetbalveld in Berlijn wel beter doet dan Turkije!

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.