4 maart 2024

Afgelopen vrijdag is de nieuwe maand begonnen - het is alweer maart! Tijd dus voor een update van onze Spaarrente verwachting pagina. We hebben immers beloofd om daar elke maand een voorspelling te geven van wat wij denken dat de spaarrente en depositorente gaan doen.

Spaarrentes vergelijken

Depositorentes vergelijken

Verwachting ontwikkeling spaarrente & depositorente

Of nou ja, wij... de verwachtingen en voorspellingen komen eigenlijk altijd van Roland. Die heeft er gewoon meer kijk op dan ik, is meer bezig met marktontwikkelingen en een blik op de toekomst. 

Roland heeft de spaarrente verwachting opgedeeld in 4 verschillende voorspellingen. Hij zegt iets over de:

  • korte termijn verwachting voor de spaarrente (op vrij opvraagbaar spaargeld) - wat gaat er deze maand gebeuren?
  • lange termijn verwachting voor de spaarrente (op vrij opvraagbaar spaargeld): wat gaat er de komende 12 maanden gebeuren?
  • korte termijn verwachting voor de depositorente - wat gaat er deze maand gebeuren?
  • lange termijn verwachting voor de depositorente: wat gaat er de komende 12 maanden gebeuren?

Interessant toch? 

Check de verwachting van maart 2024

Terugkijken: wat gebeurde er in februari?

Ook interessant: hoe is het in de maand februari gegaan met de spaar- en depositorentes? Laten we eens kijken...

Rente op spaarrekeningen - februari 2024

Een blik op de allerhoogste rente bij de spaarrekeningen levert een bijzonder saai beeld op: één lange rechte lijn. De 4,0% spaarrente van Trade Republic staat er al een tijdje en is in februari niet veranderd. Ook de volgende rente - de 3,66% van Santander Consumer Bank - staat er al sinds eind januari. De hoogste spaarrente is dan ook niet bewogen in de afgelopen maand. Heel saai!

Ook bij de niet-koplopers onder de spaarrekeningen hebben we weinig rentewijzigingen gezien. Het was simpelweg rustig.

Roland had voor februari een lichte stijging van de spaarrentes in gedachten. De hoogste spaarrentes laten dus geen stijging zien, maar de voorspelling gaat over de gemiddelde rentes. Daar kunnen we geen grafiek van tonen, maar bij de rentewijzigingen is te zien dat er een paar verhogingen en een paar verlagingen waren. Over het geheel genomen kun je wel spreken van een hele lichte stijging.

Depositorente - februari 2024

Bij de rentewijzigingen op deposito's was het een stuk drukker dan bij de spaarrekeningen. Dat is ook goed te zien aan de ontwikkeling van de hoogste depositorentes voor de verschillende looptijden:

Of het nu gaat om 1 jaar vast, 2 jaar vast of slechts 6 maanden vast... voor elk van deze looptijden is de hoogste depositorente in februari behoorlijk gedaald.

1 jaar of 6 maanden vast

De hoogste rente voor 1 jaar vast is gedaald met 0,35% en die voor 6 maanden vast met 0,45%.Voor de kortere looptijden hadden we de verwachting uitgesproken dat de rentes ongeveer gelijk zouden blijven. Omdat er ook banken zijn die hun rentes wat verhoogden klopt dat wel, alleen gingen de toprentes wel omlaag.

2 jaar vast

De sterkste daling speelde zich af bij de 2-jaars deposito's: op 1 februari kon je daarbij nog maximaal 4,20% per jaar krijgen, dat is inmiddels gedaald naar 3,60%. Een verschil van 0,60% - dat is fors! Nu had Roland voor de deposito's van meer dan 1 jaar vast wel verwacht dat deze zou dalen - maar dit is wel meer dan voorspeld (iets meer dan 14%). 

Benieuwd naar de voorspellingen voor maart?

Rentes bij banken in Nederland

We hebben het vaak over de allerhoogste rentes op spaarrekeningen en deposito's - en die komen doorgaans niet van banken in Nederland. Maar misschien wil jij helemaal niet sparen in het buitenland, dan zijn die rentes voor jou niet zo relevant. Hoe zit het met de spaarbanken in Nederland, waar je kunt sparen onder de Nederlandse spaargarantie? 

Sparen onder Nederlandse garantie

Spaarrentes van Hollandse bodem

Bij de spaarrentes van Hollandse bodem is niets noemenswaardigs veranderd. In de top van de Nederlandse spaarrekeningen is niets veranderd. Geen beweging: niet naar boven en niet naar beneden. De recordwinsten bij onze grootbanken zullen er niet minder van worden.

Nederlandse depositorentes

Qua deposito's zagen we in februari ook bij de Nederlandse banken vooral renteverlagingen. Een uitzondering was Credit Europe Bank - daar besloten ze op 16 februari de 6-maands rente op te schroeven naar 3,00%.

De hoogste 1 jaars rente in ons eigen land komt van YapiKredi met 3,30% - die is op 29 januari voor het laatst gewijzigd.

Voor 2 jaar vast kun je nog even gebruik maken van de actie van LeasePlan Bank met 3,30%. Tot 8 maart meen ik, daarna komt ook dat tarief vást te vervallen.

En begin vorige maand deed Centraal Beheer er juist voor de 5 t/m 9 jaar vast een klein beetje rente bij: van 3,00% naar 3,05%.

Sparen in Duitsland interessant?

Kortom: voor de spaarder die z'n geld alleen in Nederland wil stallen was er helemáál weinig te beleven in februari. Misschien dat je dan de renteverhoging van Lloyds Bank interessant vindt? Sparen met 3,00% rente bij een gerenommeerde grote bank uit Groot-Britannië met garantie in Duitsland... dat is ruim meer dan de hoogste Nederlandse spaarrente.

Krijgen we in maart weer leven in de spaarbrouwerij?

Wij hopen natuurlijk dat er in maart weer wat meer gaat gebeuren bij de spaarbanken. Een beetje leven in de brouwerij vinden wij altijd wel leuk. Daar houden we jou dan ook graag van op de hoogte. Sowieso kijken we over een maandje weer vooruit naar de maand april en terug op de maand maart!

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.