14 februari 2024

ABN AMRO bank heeft vandaag de cijfers bekendgemaakt over het laatste kwartaal van 2023 en daarmee de jaarcijfers van 2023. Net als bij de andere Nederlandse grootbanken ING, Rabobank en Volksbank kunnen de champagne flessen geopend worden: de winsten zijn nog nooit zo hoog geweest. Maar hoe zit het met hun spaarrentes?

Spaarrentes vergelijken

Recordwinsten door belachelijk lage spaarrente

De belangrijkste reden voor de hoge winsten bij de grootbanken? "Een gunstige rente-omgeving". Oftewel: het verschil tussen de rente die de banken innen op leningen en uitkeren aan spaarrente. Anders gesteld: de Nederlandse grootbanken maken recordwinsten bekend omdat ze een belachelijk lage spaarrente uitkeren.

Enorme winsten bij Nederlandse grootbanken

In Nederland kennen we 4 zogenaamde grootbanken: ING Bank, Rabobank, ABN AMRO Bank en Volksbank (moederbedrijf van ASN Bank, SNS, BLG Wonen en RegioBank).

Overgrote deel spaargeld bij deze banken

Verreweg de meeste Nederlanders bankieren bij deze banken en ook als we naar het totale spaartegoed van Nederlandse huishoudens kijken, staat het overgrote deel van het spaarsaldo bij deze banken. Dat terwijl deze banken niet terug te vinden zijn aan de top van onze rentelijstjes. 

Bijzonder goede cijfers over 2023

Alle 4 banken hebben in de afgelopen weken de jaarcijfers over 2023 bekendgemaakt en het is wel duidelijk dat ze een heel goed jaar achter de rug hebben.

  • ABN AMRO: nettoresultaat van 2,77 miljard euro - 44% meer dan in 2022. Alleen in 2017 was de winst iets hoger.
  • Rabobank: recordwinst van 4,37 miljard euro  - de hoogste winst ooit.
  • ING Bank: winst van 7,3 miljard euro - het dubbele van 2022. De winst was de afgelopen 10 jaar niet zo hoog.
  • Volksbank: winst van 431 miljoen euro - meer dan het dubbele van 2022

Hoe zit dat met die rentemarge?

Rentemarge: mooi woord, maar wat betekent het eigenlijk? Dat zit zo:

Banken boren op allerlei manieren geld aan en lenen dat vervolgens op allerlei manieren weer uit. Het verschil tussen wat ze krijgen voor het uitgeleende geld en wat ze betalen voor het aangetrokken geld - dat is de rentemarge.

Hoe goedkoper het geld ingekocht wordt (o.a. bij spaarders) en hoe duurder het uitgeleend wordt, des te hoger de marge. De volgende analyse is erg kort door de bocht, maar wel interessant. Wat zijn de rentes die bijvoorbeeld ABN AMRO vraagt voor hun leningen en betaalt aan hun spaarders (particulieren)?

Rente die de bank krijgt voor leningen

Geld lenen bij ABN AMRO:

Rente die de bank vergoedt voor spaargeld

Sparen bij ABN AMRO:

  • Geld op de betaalrekening: 0 procent
  • Variabele spaarrente 1,5 procent
  • Deposito sparen 1 jaar 2,35%
  • Deposito sparen 5 jaar 2,35%

Bekijk alle spaarrentes van ABN AMRO

Spaarrente bij andere banken veel hoger

Als je in onze spaarrente vergelijkingen kijkt, dan wordt al snel duidelijk dat de spaarrente bij andere banken veel hoger is. Bij de buitenlandse banken met de hoogste rente is vaak meer dan het dubbele mogelijk, maar ook bij de kleinere Nederlandse banken geldt dat er al snel een procent meer rente gehaald kan worden.

Spaarrentes bij Nederlandse banken

Genoeg ruimte voor hogere spaarrente...

Het is niet alsof die grootbanken geen financiële ruimte hebben om de spaarrente te verhogen. Natuurlijk: ze moeten hun reserves versterken en hebben allerlei kosten die hoog zijn - allemaal waar. Maar als je kijkt naar de bedragen die nu overblijven voor de aandeelhouders en het terugkopen van eigen aandelen... dan komt de spaarder er wel erg bekaaid vanaf. 

Lage rente op spaargeld

... maar waarom zouden ze?

Er is alleen niet bepaald een goede reden voor de grootbanken om hun spaarrente te verhogen. Het is niet nodig: uit de cijfers blijkt maar heel weinig Nederlandse spaarders hun spaargeld weghalen bij de Nederlandse grootbanken. Dus waarom zouden ze die spaarders dan een hogere rente vergoeden? Als ze toch wel blijven met hun spaargeld, en de bank daar dikke winst mee kan maken?

Spaarder aan zet!

Het is altijd weer bijzonder hoeveel er in Nederland gemopperd wordt over de enorm hoge winsten van de grootbanken tegenover de bizar lage spaarrente. Je hebt als spaarder immers zelf de vrijheid om jouw geld bij een andere bank neer te zetten. Eén met een hogere rente.

Stappenplan voor overstappen

Overstappen naar een andere spaarbank is super eenvoudig. Het is wel belangrijk om bewust te kiezen, maar ingewikkeld is het niet. We helpen je met dit stappenplan:

Stappenplan Van Spaarbank Veranderen

Veilig sparen door depositogarantiestelsel

Bovendien valt het geld in elke lidstaat van de Europese Unie (EU) onder een depositogarantiestelsel. Misschien heb je twijfels over sommige landen - dan kies je die gewoon niet - maar een hogere spaarrente dan bij de Nederlandse grootbanken is gewoon voor iedereen mogelijk. Dus waarom zou je daar je geld laten staan?

Alles over veilig sparen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 14 februari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.