7 mei 2024

Het is behoorlijk wennen: het is weer rustig rondom de spaarrentes. Is dat een stilte voor de storm? Wanneer is het gedaan met de 4% rente op een spaarrekening?

4% rente bij Trade Republic

Hoogste spaarrentes 2014 - 2024

Een hele lange tijd was er weinig te beleven als het ging om spaarrekeningen en deposito's. De rentes bewogen wel wat, maar in een langzaam tempo. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van de spaarrentes, depositorentes en de 1-weeks Euribor in de afgelopen 10 jaar - van 7 mei 2014 tot vandaag, 7 mei 2024:

Rente-omslag in juli 2022

De rente voor spaarrekeningen en deposito's die je hier ziet zijn natuurlijk de hoogste rentes van dat moment. De hoogste rente op spaarrekeningen daalde sinds 2014 doorlopend, totdat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2022 besloot om het renteniveau te gaan verhogen. Je weet wel, in de strijd tegen de hoge inflatie.

Op 22 juli 2022 was het zover: de ECB verhoogde de rente voor de eerste keer. De Franse Renault Bank deed meteen mee en zorgde voor een nieuwe hoogste spaarrente van... jawel... 0,50%. Daarna werd de ECB-rente in een rap tempo verder verhoogd, de spaarrentes gingen mee. 

Spaaroorlog tussen vooral buitenlandse banken

Je kunt je voorstellen dat deze omslag ook bij ons, bij VanSpaarbankVeranderen.nl, een flinke verandering veroorzaakte. Opeens waren steeds weer banken die hun de rente op spaarrekeningen en deposito's verhoogden, er ontstond een ware spaaroorlog.

Niet eens zo zeer tussen banken in Nederland (was het maar zo!)... intussen kwamen ook steeds meer buitenlandse banken een graantje meepikken uit de goed gevulde Nederlandse spaarsilo.

Stormachtige ontwikkeling in spaarrentes

Kijk je terug in onze historie aan nieuws- en blogberichten, dan kun je het goed zien. De berichten over nieuwe hoogste spaarrentes en nieuwe banken waar je vanuit Nederland kunt sparen volgden elkaar in de afgelopen 2 jaar in een noodtempo op.

En laten we de depositorentes niet vergeten, ook daar zagen we een stormachtige ontwikkeling. Eerst zo'n anderhalf jaar lang steeds hogere rentes op deposito's, maar sinds eind vorig jaar is er een daling ingezet.

Actuele depositorentes

Variabele rente op spaarrekeningen

Die daling zien we op dit moment nog niet bij de variabele rente op spaarrekeningen. Dat is niet gek: banken hoeven bij het vaststellen van de spaarrente niet ver vooruit te kijken. Die rente kan immers op ieder moment bijgesteld worden.

Hoogste spaarrente: 4% of 3,66%

Op dit moment kun je nog steeds 4% rente krijgen bij Trade Republic. Die zie je niet in onze vergelijkingen, omdat je daar vooraf niet weet onder welke spaargarantie het geld komt te vallen.

Wil je dat zeker weten, dan is een spaarrekening van Santander Consumer Bank met 3,66% effectieve rente alweer een paar maanden de meest lucratieve optie.

Wanneer gaat spaarrente dalen?

De grote vraag is hoe lang die spaarrentes nog zullen blijven staan. Wanneer de rentes op spaarrekeningen zullen gaan dalen. In onze spaarrente verwachting kun je elke maand zien wat wij daarover denken.

Afhankelijk van ECB

Het zal vooral afhangen van de beslissingen bij de ECB. De vraag is daar niet óf, maar wannéér ze de beleidsrentes gaan verlagen. Op dit moment denken wij dat dit of in juni, of in juli 2024 zal zijn. Maar dat kan anders uitpakken, afhankelijk van de inflatiecijfers.

Spaarrente omlaag bij Trade Republic en Santander

Een verlaging van de ECB-rente zal ongetwijfeld snel tot gevolg hebben dat de hoogste spaarrentes ook omlaag gaan. Niemand kan verwachten dat je van Trade Republic 4% rente blijft ontvangen als de ECB de rente verlaagt naar bijvoorbeeld 3,50%. Hetzelfde geldt voor de 3,66% van Santander.

Storm aan lagere spaarrentes op komst?

En wat er dan gaat gebeuren? Zal de eerste renteverlaging van de ECB een storm aan lagere spaarrentes opleveren? Of nemen banken dan genoegen met een kleinere marge op spaargeld?

Dat weten wij natuurlijk ook niet, we hebben nog steeds geen glazen bol. Maar dat er beweging in de rentes komt na de eerste rentestap omlaag van de ECB, daar kun je wel op rekenen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 7 mei 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.