28 februari 2024

Toch weer wat leuks te melden over de spaarrente: Lloyds Bank heeft een mooie actie met tijdelijk 3,0% rente. Niet alleen voor nieuwe klanten, maar gewoon voor allemaal. Dus ook als je er al een spaarrekening hebt krijg je tijdelijk - tot 27 mei 2024 - 0,5% extra op de variabele spaarrente!

Spaarrekening Lloyds Bank

Lloyds Bank: lange historie, Duitse garantie

Sparen bij Lloyds Bank is sparen in Duitsland. Dat klinkt misschien wat gek - de naam is nogal Brits immers. En jazeker, Lloyds Bank is absoluut een Britse financiële instelling - na het inlijven van Bank of Scotland (opgericht in 1695!) in 2009 zelfs de grootste consumentenbank van Groot Brittannië.

Spaarrekening Lloyds Bank - Duitsland

Sparen in Duitsland

Toch gaat het om sparen in Duitsland. Dat de spaaractiviteiten op het Europese vasteland vanuit Lloyds Bank in Duitsland worden geregeld heeft alles te maken met de Brexit. Je spaart dus bij het Duitse onderdeel van de Lloyds Banking Group. Ze doen trouwens ook meer dan alleen spaarrekeningen - je kunt er ook een hypotheek of persoonlijke lening afsluiten. Een echte bank-bank dus, met een lange historie.

Omdat je spaart bij Lloyds Bank GmbH valt het spaargeld bij Lloyds onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat is qua dekking gelijk aan dat van Nederland, verder geen rare fratsen. 

Sparen in het buitenland zonder platform ertussen

Het is dus sparen in het buitenland, maar voor de verandering eens niet via het internationale spaarplatform Raisin. Je communiceert gewoon direct met Lloyds en dat gaat in de Nederlandse taal. Je opent gewoon direct op hun Nederlandstalige website de rekening en beheert die ook daar. Voor vragen kun je ze op werkdagen ook telefonisch bereiken op een 020-telefoonnummer. 

Spaarrekening zonder fratsen

Ik heb er zelf al jaren een rekening lopen, dat gaat verder prima en zonder bijzonderheden. Nee, veel geld staat er op dit moment niet op - dat is puur een rentekwestie. Deze 3% is echt wel interessant te noemen, maar ik heb net een bedrag overgezet van CKV Bank (België) naar Distingo (Frankrijk) met 3,35% - dus ik zie geen reden om het dan nu weer over te hevelen.

Direct bij een bank is wel makkelijker

Toch moet ik zeggen dat het wel makkelijker werkt om spaargeld direct bij een bank te hebben staan, zonder de tussenkomst van Raisin. Het platform is ideaal omdat het toegang biedt tot heel veel banken, maar het overzetten van geld van de ene naar de andere spaarrekening duurt me eigenlijk te lang. Het is heel begrijpelijk dat het meer tijd kost dan bij een directe spaarrekening, zeker wel. Dat wil alleen niet zeggen dat ik het heel handig vind. Maar goed, zolang de rentes via Raisin aantrekkelijker zijn neem ik dat even voor lief.

Mooi alternatief voor Nederlandse grootbanken

Heb jij de stap naar sparen in het buitenland nog niet gezet en staat jouw spaargeld nog bij één van de Nederlandse grootbanken? Misschien omdat je geen prettig gevoel hebt bij kleine, onbekende banknamen in Nederland en over de grens?

Dan kan een spaarrekening bij Lloyds Bank een manier zijn om dan tóch een veel hogere spaarrente te krijgen. Het gaat hier om een grote gevestigde bank met een lange historie, eigenlijk net als onze eigen ING, ABN Amro en Rabobank. En met de Duitse spaargarantie, geen depositogarantiestelsel uit een wat minder vertrouwenwekkend land.

Spaarrente verdubbelen

Bij ING, ABN Amro en Rabobank blijf je qua spaarrente steken op 1,50%... bij Lloyds Bank krijg je dus nu tijdelijk 3,00%. Dat is wel het dubbele aan rente op jouw spaargeld! 

Actierente toch in vergelijking?

Regelmatig vertel ik in m'n blogs over onze regel dat we bij VanSpaarbankVeranderen.nl actierentes niet in onze vergelijking zetten. De reden is simpel: die acties gelden doorgaans alleen voor nieuwe klanten, waardoor je er geen zuivere vergelijking van krijgt. Onlangs presenteerde MeDirect een actierente van 3,75% die óók voor bestaande klanten van toepassing is, maar dan wel alleen voor extra bijgestort geld. Dus niet voor het saldo dat al op de rekening stond voordat de actie startte. 

Hogere spaarrente voor iedereen

Deze actierente van Lloyds Bank is weer nét even anders. Die geldt gewoon voor iedereen - bestaande en nieuwe klanten en ongeacht of het gaat om bestaande saldi of nieuw gestort geld. Daar zitten verder geen beperkingen of voorwaarden aan. In feite is het gewoon een verhoging van de variabele spaarrente, maar dan neergezet als tijdelijke extra rente. Dus hebben we 'm gewoon meegenomen in de vergelijking.

Vergelijk sparen zonder voorwaarden

0,5% bovenop variabele spaarrente

Want het is dus níet zo dat die 3,0% gegarandeerd is tot 27 mei. Wat Lloyds Bank belooft is een extra 0,5% rente boven op de gewone variabele spaarrente. Die staat op dit moment op 2,50%. Zouden ze over een paar weken die standaard rente verlagen naar 2,25%, dan wordt de nieuwe spaarrente tot eind mei dus 2,75%. Dat is wel goed om je te realiseren.

Sparen bij Lloyds Bank interessant?

Met de 3,0% staan ze nu op de 10e plaats in de vergelijking van spaarrekeningen zonder voorwaarden. Als je de rekening van Trade Republic met 4% meeneemt zelfs op de 11e plaats. Maar goed, wel bij een solide bank-bank met een lange historie, niet via een platform en met Duitse spaargarantie. Daarmee kan het toch interessant zijn om spaargeld bij Lloyds Bank onder te brengen!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 28 februari 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.