19 juni 2023

Vorige week schreef ik een blog over geld lenen terwijl je spaargeld hebt. Dat het niet heel logisch is: lenen en sparen tegelijk. Maar hoe zit dat dan met je hypotheek? Een hypotheek is tenslotte ook gewoon een lening - alleen dan met je huis als onderpand. Moet je dus maar stoppen met het opbouwen van een spaarkapitaal en al het geld dat je zou kunnen sparen inzetten voor het aflossen van jouw hypotheek?

Hypotheekrente lager dan leenrente

Het ligt met een hypotheek wel net iets anders dan met een persoonlijke lening. Allereerst omdat de hypotheekrente lager is dan de leenrente. Bovendien is de rente die je betaalt voor een hypotheek vaak fiscaal aftrekbaar. Door de hypotheekrenteaftrek betaal je netto nog veel minder dan het percentage rente dat de bank bij je incasseert. Dat maakt het aflossen van je hypotheek met spaargeld minder snel aantrekkelijk dan het aflossen van een persoonlijke lening.

Twee vormen van rendement op spaargeld

Als je spaargeld inzet voor het extra aflossen van je hypotheek, dan kun je de rente die je niet meer hoeft te betalen zien als rendement op het bedrag aan dat je hebt afgelost. Je kunt immers twee dingen doen:

  • je laat het op je spaarrekening staan, dan krijg je spaarrente - of
  • je doet een extra aflossing op je hypotheek, dan ga je minder hypotheekrente betalen

In beide gevallen levert het je voordeel op - dus kun je het allebei zien als rendement over je spaargeld.

Rendement op spaargeld

Aflossen bij hele lage hypotheekrente?

Er zijn situaties denkbaar waarin je voor je hypotheek netto minder rente betaalt dan je krijgt op je spaarrekening of deposito. Als je anderhalf jaar geleden een hypotheek hebt afgesloten met de rente van minder dan 1%... dan is het niet heel logisch om extra af te lossen met spaargeld waarover je nu meer dan 2% rente kunt krijgen.

Even heel simpel gerekend: een bedrag van € 10.000 aflossen op je hypotheek met 1% rente levert je bruto € 100 voordeel op. Er vanuit gaande dat de betaalde rente fiscaal aftrekbaar is wordt dat voordeel nog minder, bij een belastingpercentage van 40% nog maar € 60.

Zet je dat bedrag van € 10.000 een jaar lang op een spaarrekening met een rente van 2,3%, dan is jouw rendement daarop (als je geen vermogensrendementsheffing betaalt tenminste) € 230.

Tel uit je winst! Per saldo € 60 minder betalen of € 230 krijgen - dat is geen lastige keuze toch?

Sparen voor aflossing hypotheek

In die situatie kun je geld beter op een spaarrekening laten staan. Of vastzetten op een deposito, bijvoorbeeld met een looptijd die gelijk is aan het restant van de rentevastperiode van jouw hypotheek. Sparen voor het aflossen van jouw hypotheek is dan rendabeler dan direct aflossen.

(Bank)spaarhypotheek van vroeger

Eigenlijk ben je dan min of meer hetzelfde aan het doen als de hypotheekvormen waarbij een kapitaal wordt opgebouwd voor aflossing aan het eind van de looptijd. Je weet wel: de (bank)spaarhypotheek en beleggingshypotheek die vroeger zo populair waren.

Rente hypotheek en spaargeld vergelijken

Voor nieuwe hypotheken kun je deze aflosvormen al heel lang niet meer kiezen: sinds 2013 krijg je dan geen hypotheekrenteaftrek meer. Net als over de aflossingsvrije hypotheek trouwens. Hypotheken die destijds al bestonden lopen wel gewoon door - inclusief het fiscale voordeel.

Niet hetzelfde, mogelijk wel lucratief

Natuurlijk is het aanhouden van spaargeld om later je hypotheek mee af te lossen niet hetzelfde als een (bank)spaarhypotheek. Bij die hypotheekconstructie is er namelijk een koppeling tussen de spaarpolis of geblokkeerde spaarrekening en de hypotheek: het rentepercentage over het spaarkapitaal is gelijk aan de hypotheekrente. En de rente die je krijgt over het spaargeld is niet belastingvrij. Toch kan het lucratief zijn: als je een écht lage hypotheekrente betaalt en de spaarrente veel hoger ligt.

Actuele spaarrente

Hypotheek aflossen met spaargeld kan interessant zijn

Betaal je een hogere hypotheekrente, dan kan aflossen financieel wel degelijk gunstig uitpakken. Het ligt er helemaal aan of je netto voor je hypotheek meer of minder betaalt dan je netto krijgt voor je spaargeld.

Twee mogelijke nadelen

Daarnaast is het belangrijk om nog twee punten in overweging te nemen als je overweegt spaargeld in te zetten voor het aflossen van je hypotheek:

  • je geeft de beschikbaarheid van je spaargeld op en wie weet waar je het in de toekomst voor nodig kunt hebben - gebruik dus in elk geval niet je volledige spaarsaldo voor aflossing, houd een behoorlijke buffer aan spaargeld beschikbaar
  • je geeft de hypotheekrenteaftrek over dat bedrag op - die aftrek krijg je niet meer terug, tenzij je weer geld 'uit de stenen' haalt voor het verbouwen / verduurzamen van je huis

Goed over nadenken en doorrekenen

Kortom: ga niet klakkeloos je hypotheek aflossen met spaargeld. Het kan een goed idee zijn, maar denk er goed over na en reken door - of laat doorrekenen - wat de gevolgen zijn van jouw plannen. Dan kom je later niet voor onplezierige verrassingen te staan.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 19 juni 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.