De meeste mensen met een eigen woning hebben een hypotheek lopen. Daarnaast hebben ze vaak ook spaargeld. Als dat spaargeld weinig oplevert kan het een overweging zijn om het te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek. Hier gaan we op deze pagina nader op in.

Hypotheekrente hoger dan spaarrente

De rente die u betaalt voor uw hypotheek is doorgaans hoger dan de rente die u ontvangt over uw spaarrekening. Daarmee levert u op het eerste gezicht geld in door een spaarsaldo aan te houden naast uw hypotheek. Vergeet alleen niet rekening te houden met de belastingeffecten van zowel de hypotheek als het spaargeld.

Bij het vergelijken van hypotheekrente en spaarrente moet u de belastingeffecten niet vergeten: de hypotheekrenteaftrek en de belasting over spaargeld.

Belastingaftrek voor de hypotheekrente

Dat eerste gezicht kunt u vaak direct vergeten. Wie een hypotheek heeft kan immers meestal gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit belastingvoordeel zorgt ervoor dat u netto voor uw hypotheek veel minder rente betaalt dan bruto.

Voorbeeld hypotheekrenteaftrek

Een sterk vereenvoudigd voorbeeld: stel, u heeft een hypotheek van € 100.000, waarover u een rente betaalt van 3%. Dan betaalt u bruto per jaar € 3.000 aan rente.

Heeft u de hypotheek gebruikt voor uw eigen woning, dan is die rente fiscaal aftrekbaar (het eigenwoningforfait laten we even buiten beschouwing). Bij een percentage inkomstenbelasting van 42% betekent dit een aftrek van € 1.260.

Netto betaalt u dan € 1.740 aan rente - wat omgerekend 1,74% over de hypotheek is.

Belastingheffing over spaargeld

Bovendien kan het prima zo zijn dat u belasting moet betalen over uw spaargeld. Dat is fiscaal geplaatst in box 3. Komt uw vermogen boven de vrijstelling van, dan betaalt u er belasting over. Daardoor komt uw netto spaarrente dan lager uit dan het percentage dat de bank u vergoedt over uw spaarrekening.

Voorbeeld netto spaarrente

Nu heeft u een flinke som aan spaargeld, meer dan diezelfde € 100.000. We gaan er voor het voorbeeld even vanuit dat dit helemaal belast is in box 3. U krijgt er van de bank 1,5% rente over, dat is € 1.500 per jaar.

De belastingdienst brengt vermogensrendementsheffing in rekening. Die is afhankelijk van uw totale vermogen - we rekenen voor het voorbeeld even met: 0,75% over het bedrag, dus € 750 per jaar.

U houdt van uw spaarrente dus netto maar € 750 over - dat komt neer op 0,75% over het spaarbedrag.

Rentevergelijking

Als de netto spaarrente die u ontvangt lager is dan de netto hypotheekrente die u betaalt, dan is het financieel nadelig om spaargeld aan te houden. Puur kijkend naar de jaarlijkse cijfers is het verstandiger om met dat geld een extra aflossing te doen op uw hypotheek. Dat levert u netto meer op dan uw spaarrekening. De verlaging van de kosten van de hypotheek kunt u immers zien als opbrengst van uw spaargeld. In bovenstaande voorbeelden levert aflossen u 1,74% op, terwijl het op de spaarrekening 0,3% oplevert. 

Bij het vergelijken van rentes gaat het om de netto percentages: zowel voor de hypotheek als voor uw spaargeld.

Hypotheek aflossen met spaargeld dus slim?

Is het dus altijd slim om uw hypotheek af te lossen met spaargeld? Dat lijkt misschien wel zo, kijkend naar de cijfers. Bovendien: door het aflossen van uw hypotheek worden uw maandlasten lager, waardoor u weer meer financiële ruimte overhoudt om te sparen.

Toch is het niet zo gemakkelijk om er één uitspraak over te doen. Het aflossen van de hypotheek heeft naast het financiële voordeel ook een aantal nadelen:

Deze nadelen liggen in de toekomst, het is lastig om nu te beoordelen of en in hoeverre u er last van gaat krijgen. Het is verstandig om hier goed over na te denken en er met een specialist over te praten voordat u een beslissing neemt. Voordat u iets doet waar u later spijt van krijgt.

Meer over alternatieven voor sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.