6 april 2018

Er zijn van die tijden dat er over sparen op zich niet zoveel te melden is. De spaarrente is extreem laag... dat weten we allang. Het verschil tussen de rente bij grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank en die van kleinere banken is relatief enorm... ook niets nieuws. Overstappen om die reden doen niet veel mensen meer: absoluut is het verschil door de lage rentestand heel klein, en wie bij grotere verschillen niet van spaarbank is veranderd ziet nu niet snel een reden om dat opeens wel te doen. Tenzij er berichten verschijnen over mega-salarisverhogingen voor topmannen, dan wel.

Sparen een luxe die voor jou niet is weggelegd?

Maar goed, niet veel nieuws over sparen dus. Dan kijk ik graag even naar andere spaaronderwerpen dan de spaarrente. Besparen is daarbij wel een favorietje van mij. Veel mensen zeggen dat ze niet sparen omdat ze daar niet genoeg voor overhouden. Ze komen net rond, dus sparen zit er niet in. Nu is rondkomen voor velen al een hele fijne prestatie. Sparen voelt dan als een luxe waar ze niet over na hoeven te denken.

Buffer is geen overbodige luxe

Alleen.... dat is niet zo handig. Iedereen heeft een buffer nodig. Een potje spaargeld voor onverwachte situaties. Om paniek te voorkomen als er een rekening binnenkomt waar je niet op had gerekend, of als de wasmachine stuk gaat, of de auto ongeplande kosten geeft. Als je dan een buffer hebt hoeven die situaties niet voor slapeloze nachten te zorgen.

Geld besparen: er kan meer dan je denkt

'Ja maar Anneke.... als je maar net rondkomt, hoe kun je dan een buffer opbouwen?' Ik zie het je denken! Dan is mijn eerste reactie de vraag of er werkelijk geen mogelijkheden meer zijn om geld te besparen? Om minder geld uit te geven, waardoor je wel wat overhoudt. Natuurlijk kan ik niet in jouw portemonnee of op jouw bankrekening kijken. Ken ik jouw situatie en lasten niet. Toch weet ik dat er heel veel mensen zijn die denken dat sparen onmogelijk is, tot ze serieus met besparen aan de slag gaan. Dan blijkt dat er wel degelijk punten zijn waarop je minder geld uit kunt geven. Waardoor je dus wel wat overhoudt. Niet om vervolgens direct te verbrassen aan leuk en luxe, maar om apart te zetten in dat buffertje. Dat is namelijk geen overbodige luxe!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 6 april 2018

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.