Vooral als de spaarrente laag is gaan mensen op zoek naar alternatieven voor hun spaargeld. Manieren om er meer rendement op te behalen. Eén van die manieren is het aflossen van uw lening. Op deze pagina leggen we u uit waarom en hoe. 

Lening en sparen tegelijk

In het verleden heeft u een lening afgesloten. Sindsdien betaalt u netjes iedere maand de maandlasten van die lening. Gelukkig betekent die lening niet dat u niet kunt rondkomen. Sterker nog: u houdt iedere maand wat geld over om te sparen. Zo vormt zich een spaarsaldo, en dat is prettig. Als er iets onverwachts gebeurt kunt u dat opvangen zonder dat u weer een lening nodig heeft.

Kijk naar de rente!

Welk rentepercentage wordt er over uw lening berekend? En hoeveel spaarrente krijgt u over uw gereserveerde geld? Als u die twee percentages naast elkaar ziet beseft u zich vast dat het financieel niet optimaal is om te sparen naast een lening. U betaalt een veel hogere leenrente dan het percentage dat u vergoed krijgt over uw spaargeld. Op die manier levert u elke maand geld in.

De rente die u betaalt over een lening ligt heel veel hoger dan de rente die u krijgt over uw spaargeld. Zonde dus om op deze manier geld in te leveren.

Beter lening aflossen dan sparen?

In plaats van het geld op uw spaarrekening te laten staan, kunt u er ook voor kiezen om het te gebruiken voor het aflossen van uw lening. Dat geeft een duidelijk financieel voordeel: de lening is eerder afgelost, waardoor u uiteindelijk minder rente betaalt. De opbrengst van het aflossen is simpelweg hoger dan de rente op uw spaarrekening.

Voorbeeld rentevergelijking

U heeft een persoonlijke lening waarover 6,5% rente berekend wordt. Daarnaast heeft u een aardig saldo opgebouwd op uw spaarrekening, met een rente van 1,5%.

Als u € 1.000 van uw spaargeld gebruikt om extra af te lossen op uw lening, scheelt dat u op jaarbasis € 65 aan rente. Laat u het op uw spaarrekening staan, dan levert het u € 15 per jaar op.

Het aflossen van uw lening geeft u hier een financieel voordeel van € 50. Dat is een mooi rendement van 5%!

Spaargeld aanhouden

Het is niet verstandig om ál uw spaargeld te gebruiken voor het aflossen van uw lening. Als er iets kapot gaat dat u moet vervangen is het wel fijn als u daar nog geld voor beschikbaar heeft. Is uw lening een doorlopend krediet? Dan kunt u afgeloste bedragen later weer opnemen, dus is het geld alsnog beschikbaar. Alleen betaalt u er geen rente over zolang u het niet heeft opgenomen. Bij een doorlopend krediet is het daarom minder belangrijk om er een buffer aan spaargeld naast te hebben.

Meer over Alternatieven voor sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.