Bij het kiezen van een (nieuwe) spaarrekening zijn er allerlei mogelijkheden. Spaarrekeningen met voorwaarden bieden vaak een wat hogere spaarrente dan volledige vrijheid. Eén van die voorwaarden kan zijn dat u verplicht wordt iedere maand een bepaald bedrag te storten. Op deze voorwaarde gaan we hier verder in.

Groeiend spaarsaldo

Banken zien natuurlijk graag dat uw spaarsaldo groeit. Maandelijks sparen is een prima manier om voor die groei te zorgen. Elke maand komt er een bedrag bij, waardoor het spaardoel steeds dichterbij komt. Voor u is het dus ook prettig om maandelijks een bedrag te sparen.

Automatisch sparen

Als u zich voorneemt elke maand een overboeking naar uw spaarrekening te doen, is de kans groot dat die storting er regelmatig bij inschiet. Om dat te voorkomen is automatisch sparen een prima oplossing. Op een door u aangegeven datum wordt het door u opgegeven bedrag dan automatisch overgemaakt van uw betaalrekening naar uw spaarrekening.

Verplichte storting per maand kan handig zijn

Heeft u niet heel veel discipline bij het sparen? Dan kan een verplichte storting per maand voor u heel handig zijn: zo gaat er automatisch geld naar uw spaarrekening.

Hoogte maandbedrag

Voor sommige spaarrekeningen geldt dat maandelijks sparen verplicht is om de rekening te kunnen aanhouden. Dan geeft u de spaarbank toestemming om een vast bedrag maandelijks van uw betaalrekening te incasseren.

Minimum bedrag

De maandelijkse storting heeft een door de bank vastgesteld minimum. Als de incasso enkele maanden niet lukt, wordt de rekening dan vaak omgezet in een spaarrekening met een lagere rente. Het maandbedrag kan in de loop van de tijd wel aangepast worden.

Houd in de gaten dat de incasso van het vaste maandbedrag goed gaat. Anders wordt de rekening automatisch omgezet naar een lagere rente.

Maximum bedrag

Het maandbedrag dat u kunt storten kent vaak niet alleen een minimum, maar ook een maximum. Deze banken willen vooral regelmatige, trouwe spaarders. Het binnenhalen van hele grote bedragen in één keer, of in korte tijd, is niet wat ze voor ogen hebben. Deze voorwaarde maakt het onmogelijk om een groot saldo ineens over te hevelen naar de nieuwe spaarrekening. Vaak kennen deze rekeningen ook een maximale eerste storting.

Vaak gewoon vrij opneembaar

Een vast spaarbedrag per maand hoeft niet te betekenen dat u het geld niet kunt gebruiken. Bij sommige rekeningen staat het wel vast – dat geldt vooral voor jeugdspaarrekeningen. Bij andere rekeningen is het saldo vaak gewoon vrij op te nemen. Als het een maand niet uitkomt om te sparen kan het automatisch overgeboekte geld zonder problemen weer opgenomen worden. 

Gemakkelijk weer opnemen

De verplichte maandelijkse storting heeft weinig gevolgen als het geld op uw spaarrekening gewoon vrij opneembaar is. Heeft u het nodig - dan boekt u het simpelweg terug naar uw betaalrekening.

Overige voorwaarden

Spaarrekeningen met een minimale en/of maximale storting per maand kennen vaak ook andere voorwaarden. Bestudeer de voorwaarden van een spaarrekening goed voordat u besluit deze te openen. Zijn deze voorwaarden voor u een belemmering? Kijk daarbij niet alleen naar uw huidige situatie, maar ook naar mogelijke veranderingen in de toekomst. Als ze geen belemmering zijn is de hogere spaarrente die erop geboden wordt immers mooi meegenomen.

Meer over sparen met voorwaarden

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.