Wie zoekt naar de beste spaarrekening heeft snel de neiging om te denken: ik wil geen beperkende voorwaarden. Het klinkt negatief: beperkende voorwaarden. Terwijl een spaarrekening met voorwaarden een prima keuze kan zijn. Het accepteren van bepaalde voorwaarden kan een hogere spaarrente opleveren.

Direct alle spaarrentes vergelijken

Beperkend of niet?

De term ‘beperkende voorwaarden’ is veel te algemeen om er een waardeoordeel aan te kunnen geven. Het ligt maar aan de voorwaarde of deze wel of niet beperkend voor u is. Een voorwaarde waar u geen last van hebt is voor u niet beperkend.

Een voorwaarde waar u geen last van heeft is voor u niet beperkend - maar kan u wel een hogere rente opleveren.

Eigenlijk zijn er drie soorten voorwaarden:

  • Niet beperkend
  • Beperkend maar acceptabel
  • Echt beperkend

Niet beperkend

Niet elke voorwaarde is voor iedereen beperkend. Een minimale eerste inleg is geen beperking op het moment dat u toch minimaal dat bedrag wilde storten. Een minimale maandelijkse inleg is geen beperking als u toch van plan bent om een vast maandelijks bedrag te sparen. Een maximale maandelijkse inleg is alleen een beperking als u eigenlijk meer wilt sparen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan: een voorwaarde is enkel een beperking als u er last van heeft.

Wel beperkend maar acceptabel

Dan zijn er ook nog voorwaarden die voor u wel beperkend zijn, maar toch acceptabel. Zolang die beperkende voorwaarde een hogere spaarrente oplevert is het de beperking misschien wel waard.

Voorbeeld: beperkend maar acceptabel

Een spaarrekening waarvoor een minimale én een maximale maandelijkse inleg geldt. Extra eenmalig storten is niet mogelijk, voor opnames gelden géén beperkingen. Deze rekening vergoedt een ruim hogere rente dan de beste spaarrekening zonder voorwaarden. Dan kunt u van deze hogere spaarrente profiteren door de rekening te openen en de maximale storting per maand in te regelen. Opnemen kan immers altijd, zonder gevolgen. U kunt niet uw volledige spaarsaldo er in één keer naartoe overboeken. Daarom zult u naast deze rekening nog wel een andere spaarrekening aanhouden.

Echt beperkend

Sommige voorwaarden zullen voor u echt beperkend zijn. Daarmee is het oppassen geblazen: de hogere spaarrente is misschien verleidelijk. Er zijn echter voorwaarden waarvan u er gemakkelijk later spijt van kunt krijgen dat u ermee akkoord gegaan bent. Dat risico is er vooral bij opnamebeperkingen. Immers: als u het geld onverwacht wilt opnemen en dat kan niet volgens de voorwaarden – dan bent u niet blij. Het accepteren van opnamebeperkingen moet dan ook wel een heel bewuste keuze zijn.

Mogelijke voorwaarden 

Welke voorwaarden worden er zoal gehanteerd op spaarrekeningen? In het informatieonderdeel Spaarvoorwaarden vindt u een uitgebreide uitleg van allerlei mogelijke voorwaarden die kunnen spelen bij spaarrekeningen.

Meer over sparen met voorwaarden

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.