Jong geleerd is oud gedaan. Het klinkt misschien oubollig maar het is ontzettend van toepassing op sparen. Als een kind jong leert sparen heeft het daar de rest van zijn of haar leven profijt van. Spaarbanken zien dat ook en bieden speciale jeugdspaarrekeningen aan. Natuurlijk ook in hun eigen belang, in de hoop dat het kind dat ooit bij hun bank begint daar een leven lang klant blijft. Daarnaast willen veel ouders maar ook grootouders een spaarsaldo opbouwen voor hun (klein)kind. 

Direct de spaarentes voor jeugdsparen vergelijken

Soorten jeugdsparen

Rekeningen voor jeugdsparen zijn niet allemaal hetzelfde en daarom lastig met elkaar te vergelijken. Voordat u voor een rekening kiest is het belangrijk om goed naar de kenmerken en voorwaarden te kijken. Een belangrijk onderscheid is er tussen:

  • Spaarrekeningen voor het kind zelf
  • Spaarrekeningen voor ouders of grootouders om te sparen voor hun (klein)kind

Spaarrekening voor het kind zelf

Spaarrekeningen die bedoeld zijn voor gebruik door de kinderen zelf zijn meestal vrij opvraagbaar. Nee, uw achtjarige zoon kan niet zelf geld gaan opnemen. Dat gaat natuurlijk altijd met toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger. Op deze rekeningen kan een kind de inhoud van de spaarpot storten. Hét moment waarop u kunt uitleggen hoe dat dan werkt, met banken en geld dat lijkt te verdwijnen. Spaart het kind met een specifiek doel, dan kan het geld ook weer opgenomen worden als het benodigde bedrag bereikt is.

Bij deze kinderspaarrekeningen delen de banken vaak cadeautjes uit. Weer een leermoment: uw kind uitleggen dat de keuze van een spaarrekening niet bepaald moet worden door het cadeautje. Als de rekening met het leukste cadeautje verreweg de laagste spaarrente vergoedt, is het uiteindelijk een duur hebbedingetje. Leg ze maar uit wat rente is en dat de ene bank meer betaalt voor het spaargeld dan de andere!

Kies niet voor de bank die het leukste cadeautje uitdeelt bij het openen van een jeugdspaarrekening. Deze vergoedt meestal lang niet de hoogste rente!

Cadeautjes zijn lokkertjes

Bij veel kinderspaarrekeningen worden cadeautjes uitgedeeld. Heel leuk voor het kind, maar als de rente op die rekening veel lager is dan elders... dan wordt het een duur cadeautje!

Spaarrekening voor ouders of grootouders

Buiten de spaaractiviteiten van een kind zelf willen veel ouders ook een spaarbedrag voor hun kroost opbouwen. Of besluiten grootouders hun kleinkinderen te ondersteunen met een kapitaaltje op 18-jarige leeftijd. Daarvoor is een ander type spaarrekening geschikt. De rekening is meer gericht op de lange termijn. Eventuele beperkingen, zoals opnameblokkering tot de 18-jarige leeftijd, zijn bij deze jeugdspaarrekeningen heel gebruikelijk. In ruil daarvoor wordt een fors hogere spaarrente vergoed dan op vrij opvraagbare kinderspaarrekeningen.

De rekening staat hier wel op naam van het kind. Dat betekent dat elke storting die u erop doet, geldt als een schenking. Spaart u per jaar grote bedragen, dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden of er misschien schenkbelasting verschuldigd is.

Meer over jeugdsparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.