Er zijn allerlei redenen waarom mensen sparen. De één spaart voor een duidelijke grote uitgave, die niet zomaar even betaald kan worden. De ander spaart omdat hij graag een reserve heeft, een buffer voor als er iets onverwachts gebeurt. De reden waarom u spaart noemen we uw spaardoel. En misschien heeft u wel meerdere spaardoelen?

Veel voorkomende spaardoelen

Een kind heeft vaak andere spaardoelen dan een volwassene. En iemand met een hoog inkomen heeft andere spaardoelen dan iemand die moet rondkomen van een uitkering. Veel voorkomende spaardoelen zijn:

  1. een grote aankoop
  2. de toekomstige studie van de kinderen
  3. een buffer voor onvoorziene omstandigheden

1. Grote aankoop

Vervangen van de auto, een vakantie, een scooter, een spelcomputer... er zijn allerlei grote uitgaven denkbaar waarvoor u wilt sparen. U kunt hierbij een verschil maken tussen noodzakelijke aankopen en luxe aankopen. Noodzakelijk is natuurlijk belangrijker om voor te sparen.

2. Studie van de kinderen

Studerende kinderen zijn een grote kostenpost. De meeste ouders hopen dat hun kind kan gaan studeren later, en beginnen daarom al vroeg met het opbouwen van een kapitaal om dat te bekostigen.

3. Buffer

Een veel voorkomend en heel belangrijk spaardoel is het aanhouden van een buffer. Een potje voor onvoorziene omstandigheden, zodat een kapotte wasmachine direct vervangen kan worden. Omdat er geen vast bedrag hangt aan een buffer en er geen leuke aankoop aan het eind wacht, is het vaak lastiger om voor dit doel de motivatie op te brengen.

Pas bij belangrijke spaardoelen op dat u niet de motivatie verliest om te sparen. Al voelt het misschien niet zo: een buffer is een enorm belangrijk spaardoel!

Speciale spaarrekening

Afhankelijk van het spaardoel kan het zinvol zijn een speciale spaarrekening aan te houden voor dat doel. Dat maakt heel overzichtelijk hoeveel er al bij elkaar gespaard is voor dat doel – en dus hoeveel er nog bij moet om het doel te halen.

Wie verschillende doelen heeft vindt dat misschien erg bewerkelijk. Sommige spaarbanken bieden de mogelijkheid om te werken met 'deelrekeningen': één spaarrekening met één nummer, waarbij het geld wel in verschillende potjes gestopt kan worden.

Gezamenlijk spaardoel

Een spaardoel is niet altijd van één persoon. Ook is het niet altijd beperkt tot één huishouden. Zo sparen vriendengroepen bijvoorbeeld voor een gezamenlijke vakantie. Door daar een speciale spaarrekening voor te openen kan iedereen geld in één pot storten en vormt zich een helder saldo voor het spaardoel.

Termijn en belang spaardoel

De termijn waarop u uw spaardoel wilt realiseren is mede bepalend voor de spaarvorm die voor u optimaal is. Ook het belang van het spaardoel speelt hierbij een rol.

De spaarvorm die u kiest moet passen bij uw spaardoel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de opvraagbaarheid van uw spaargeld.

Als het voor u heel belangrijk is dat u over 10 jaar een bepaald bedrag heeft, en daar mag niets tussenkomen – dan is automatisch sparen op een rekening met opnamebeperkingen een verstandige keuze.

Is het spaardoel minder belangrijk en wilt u het geld misschien in de tussentijd voor iets anders gebruiken? Dan is het beter om het geld toch opvraagbaar te houden.

Meer spaartips

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.