27 maart 2023

Heb jij je belastingaangifte over 2022 al gedaan? Dan ben je bij het bepalen van de belasting in box 3 misschien ook de vraag tegengekomen of je rente hebt ontvangen in het buitenland. En of je daar ook belasting over hebt betaald.

Naarmate meer mensen een spaarrekening bij een bank in een ander land hebben wordt deze vraag steeds relevanter - want hoe zit het eigenlijk met de belasting bij sparen in het buitenland?

Nederland: belasting over wereldinkomen

In de basis is het heel simpel: in Nederland betalen we belasting over ons wereldinkomen. Dat betekent: al het inkomen dat we ontvangen, ook al is dat uit het buitenland. En rente is ook inkomen. 

Belastingdienst

Box 3: vermogensrendementsheffing over fictief rendement

Nu betalen we in rente vooralsnog onze belasting over spaargeld niet over de werkelijk ontvangen rente-inkomsten. Je weet wel, de vermogensrendementsheffing in box 3 is gebaseerd op fictief rendement. Dat betekent dat de werkelijk ontvangen rente van die buitenlandse bank er nog niet zo erg toe doet. Je moet gewoon het spaarsaldo opgeven en de belasting-berekening gaat dan vanzelf.

Bronbelasting over spaargeld in het buitenland

Maar... in sommige landen houdt de bank al belasting in voordat ze de rente uitbetalen. Bronbelasting noemen ze dat. Dat is onhandig, want je hoeft helemaal geen belasting te betalen in het buitenland. Tenminste niet als er een belastingverdrag is tussen Nederland en dat land, een verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing. De landen die je terugvindt in onze vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito's hebben allemaal zo'n verdrag met Nederland.

Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk deposito's

Vermindering bronbelasting in buitenland

Het zou dus handiger zijn als die bronbelasting niet werd ingehouden, want je hoeft in dat land helemaal geen belasting te betalen. Om het je gemakkelijk te maken hebben ze in heel wat landen een regeling dat je de bank kunt vragen het inhouden van bronbelasting bij jou achterwege te laten. Daarvoor moet je dan wel even een formulier invullen en dan wordt de bronbelasting verminderd tot 0%. 

Vermindering niet naar 0%

Er zijn ook landen waar ze wel een vermindering van de bronbelasting aanbieden via zo'n formulier, maar die vermindering is dan niet 100%. Oftewel: per saldo wordt er nog steeds iets van bronbelasting ingehouden op jouw rente-uitbetaling. Dat is vervelend, want dan moet je nog actie ondernemen om dat terug te krijgen.

Verrekenen bronbelasting in belastingaangifte

Dat terugkrijgen van eventueel alsnog betaalde bronbelasting werkt dan via jouw belastingaangifte. Daar geef je op dat je in een ander land belasting over de rente hebt betaald, en dan wordt het verrekend met het door jou te betalen bedrag aan belasting in box 3.

Wat als je geen belasting hoeft te betalen in box 3?

Daar kan een nadeel ontstaan als je in box 3 minder belasting te betalen hebt dan er in het buitenland aan belasting is ingehouden. Je hebt immers een vrijstelling in box 3, en als je enkel spaargeld hebt betaal je op dit moment nauwelijks belasting. Het fictieve rendement voor spaartegoeden was in 2022 gewoon 0. Geen fictieve rente, dus ook geen belasting. Dus ook niets te verrekenen.

Verrekening parkeren

Gelukkig kun je dat met goedkeuring van de Belastingdienst dan 'parkeren'. Buitenlandse bronbelasting die niet verrekend kan worden in box 3 kun je dan stallen om in volgende belastingjaren alsnog te verrekenen. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 27 maart 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.