21 november 2023

Het is je inmiddels vást wel duidelijk: er zijn heel wat mogelijkheden om te sparen in het buitenland. Toch is het ene land populairder dan het andere qua aandacht van spaarders. Zo zien wij een grote belangstelling voor sparen in Frankrijk. Hoe komt dat? Waarom Frankrijk?

Hoogste rentes op dit moment

Sparen in Frankrijk vanuit Nederland - waar kan dat?

Als ik het heb over sparen in Frankrijk bedoel ik natuurlijk: het aanhouden van een spaarrekening bij een Franse bank, terwijl je gewoon in Nederland blijft wonen. Leven als een God in Frankrijk, misschien op een zelf gekocht chateau... dat klinkt heerlijk en ook dan kun je daar sparen. Dan is de keuze uit Franse spaarrekeningen veel groter: met een woonadres in het land kun je er bij elke bank terecht.

Frankrijk

Franse banken die zich op de Nederlandse spaarder richten

Dat is niet het geval zolang je in Nederland woont. Vanuit ons koude kikkerlandje kun je alleen sparen in Frankrijk als er Franse banken zijn die zich specifiek op de Nederlandse spaarder richten. Gelukkig voor ons is dat al een behoorlijke tijd het geval, al zijn het er niet héél veel.

Spaarrekeningen in Frankrijk

Op dit moment beperkt het aanbod van spaarrekeningen in Frankrijk zich tot Renault Bank en Distingo Bank. De eerste loopt al een tijd mee in de vergelijking van spaarrekeningen: de introductie van sparen bij Renault Bank in Nederland was in juli 2021. Distingo Bank is gloednieuw: daar kun je pas sinds vorige week een spaarrekening openen.

Alle spaarrekeningen vergelijken

Deposito's bij Franse banken

Opvallend is dat deze Distingo Bank (nog) geen deposito's aanbiedt in ons land. De depositorekeningen die we in Frankrijk kunnen afsluiten komen van Renault Bank (alleen 3, 4 of 5 jaar vast) en twee andere banken: Orange Bank en Younited. Een 1-jaars deposito levert bij Orange op dit moment 4,25% rente op, bij Younited 3,96%. Voor 2 jaar vast geven ze allebei 4,00%. Interessant: bij Orange Bank is dat dus lager dan 1 jaar vast, bij Younited hoger.

Alle deposito rentes vergelijken

Allemaal via Raisin

Alle vier deze Franse banken opereren in Nederland via het internationale spaarplatform Raisin. Dat is handig: als je er eenmaal een account hebt is het heel eenvoudig om een rekening te openen bij één van de andere partnerbanken. Zo kun je snel schakelen als er een nieuw en interessant spaaraanbod gepresenteerd wordt door Raisin. Het aanbod van het platform is groot, ze hebben heel veel partnerbanken in allerlei Europese landen.

Franse spaarrekeningen en deposito's populair - waarom dan?

Van Raisin begrijpen we dat sparen in Frankrijk echt populair is op dit moment. Waarom zou dat zijn? Ik vind het niet zo vreemd eerlijk gezegd, en wel om de volgende redenen:

  • ze bieden mooie rentes voor spaarrekeningen en deposito's
  • Frankrijk heeft een goede kredietbeoordeling
  • in Frankrijk heb je geen last van bronbelasting
  • een paar van die Franse banken hebben bekende namen

Mooie rentes voor spaarrekeningen en deposito's

De Franse banken bieden echt leuke rentes. De spaarrekening van Distingo Bank staat bovenaan in onze vergelijking; de rente van 3,14% is de hoogste spaarrente zonder voorwaarden op dit moment. Renault Bank blijft een beetje achter, daar staat de rente alweer bijna een maand op 2,93%. Heel eerlijk gezegd ben ik min of meer aan het wachten tot ze met een verhoging komen. Anders ga ik maar eens kijken hoe makkelijk dat overhevelen van de ene naar de andere Franse bank bij Raisin gaat en open ik een rekening bij Distingo Bank.

Of... ik kan natuurlijk ook een bedrag vastzetten op een deposito in Frankrijk. Die 3,14% is leuk, maar 4,25% voor een jaar is nog veel leuker. Kijk ik naar de vergelijking van 1-jaars deposito's, dan staat Orange Bank op nummer 4. De eerste drie banken komen uit Letland, Italië en Litouwen... en tja, dan heb ik toch echt wel een voorkeur voor Frankrijk. 

Frankrijk heeft goede kredietbeoordeling

Die voorkeur is vooral gevoelsmatig: Frankrijk is dichterbij, voelt veiliger dan die andere drie. Wil je objectiever kijken, dan kun je een blik werpen op de kredietbeoordelingen van de verschillende landen. Wat stel je voor dat het depositogarantiestelsel van een land zou falen... dan wil je dat er een betrouwbare overheid achter zit. Frankrijk krijgt van Standard & Poor's een credit rating van AA, Letland en Litouwen allebei A+ en Italië komt niet verder dan BBB.

Alle Europese ratings

Alhoewel ik niet echt denk dat het in de andere landen snel mis zal gaan sterkt dit mij toch in mijn gevoelsmatige voorkeur voor Frankrijk. Alleen Nederland, Duitsland en Zweden hebben met AAA een betere rating. In die zin kun je ook goed overwegen om te sparen in Zweden, maar daar heb je het mogelijke gedoe rondom de valutakoers van de Zweedse kroon bij een onverhoopt bankfaillissement.

Geen last van bronbelasting

Ook fijn: in Frankrijk doen ze - net als in Nederland - niet aan bronbelasting over de rente die je van de bank uitbetaald krijgt. Dat scheelt ook weer gedoe met woonplaatsverklaringen of andere formulieren die in sommige andere landen nodig zijn om de bronbelasting te verlagen. Er zijn zelfs landen in Europa waar ook na die vermindering nog een percentage aan bronbelasting overblijft, dat je dan weer moet verrekenen met de inkomstenbelasting die je in Nederland betaalt in box 3.

Bekende namen van Franse banken

Tot slot - ook niet onbelangrijk - kunnen we in Frankrijk sparen bij banken met een min of meer bekende naam.

Renault Bank - ook al staat de bank op zich los van het automerk - heeft een vertrouwde klank, ja toch? Persoonlijk rijd ik dan ook nog eens in een Renault Zoë, dus ik zie de naam elke dag.

Orange ken je misschien nog wel van de telecom aanbieder die ooit ook in Nederland actief was. Dat Orange Nederland al in 2007 is overgenomen door T-Mobile, inmiddels Odido, doet daar niets aan af. De naam en het oranje logo komen je dan nog bekend voor en dat geeft toch een gevoel van vertrouwen. Dat vertrouwen straalt automatisch en volledig onbewust ook uit op de bankactiviteiten van Orange. 

Distingo zegt je dan waarschijnlijk weer niets, maar daar ligt ook een connectie met auto's: het is een dochterbedrijf van Stellantis Group in ons eigen Hoofddorp - daar worden auto's van merken als Peugeot, Citroën en FIAT gebouwd. Als je dat eenmaal weet levert dat ook weer een kleine onbewuste vertrouwensvoorsprong op.

Younited is een ander verhaal, dit bedrijf heeft geen banden met Nederland of met bekende merken voor zover ik weet. Wel is er een periode geweest dat je de naam 'Younited' veel langs zag komen in reclames, maar dat ging om het Nederlandse platform voor zzp'ers en heeft niets met de Franse bank Younited te maken.

Kortom: waarom is sparen in Frankrijk zo populair? De combinatie van alle punten die ik hierboven noem zorgt hiervoor, dat vind ik dus niet zo gek! 

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.