5 juni 2024

Morgen - donderdag 6 juni 2024 - is het zover: de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) - de vergadering waarvan iedereen verwacht dat ze gaan besluiten tot een renteverlaging. Laten we er dus maar vanuit gaan dat de beleidsrentes van de ECB inderdaad met 25 basispunten zal worden verlaagd. Wat gaat er dan gebeuren met de spaarrente?

Spaarrente verwachting juni 2024

Spaarrentes vergelijken

Renteverlaging 25 basispunten of 0,25%?

Eerst even over de manier waarop een renteverlaging gecommuniceerd wordt. Wij zeggen gemakshalve meestal dat de rente verlaagd wordt met 0,25%, maar financieel-technisch klopt dat niet. Daarom lees je in officiële stukken altijd '25 basispunten'. Waarom is dat?

0,25% van 4% is 0,01%

Als je er cijfermatig over nadenkt snap je het waarschijnlijk wel. Een rente die nu 4% is... 0,25% van 4% is 0,01%. Dus met een renteverlaging van 0,25% bij een oude rente van 4,00% zeg je dan eigenlijk dat de nieuwe rente 3,99% wordt. En dat is niet zo.

Calculator - rente berekenen

25 basispunten is van 4,00% naar 3,75%

Daarom gebruiken ze het woord 'basispunten'. Een basispunt is 0,01%, maar dan dus absoluut, niet als percentage van het oorspronkelijke cijfer. Met 25 basispunten kom je dan op een renteverlaging van 4,00% naar 3,75%.

Eerste renteverlaging in lange tijd

Best bizar om te bevatten: het wordt de eerste renteverlaging bij de ECB in lange tijd! Sinds juli 2022 is de depositorente van de ECB in een noodtempo in 10 stappen omhoog gevlogen van -/- 0,5% naar de huidige 4,00%. Voor die eerste verhoging was er een hele tijd niets gebeurd daar:

ECB depositorente 2000-2024

Bron: ECB

Volgen er nog meer renteverlagingen?

Of er na deze keer nog meer renteverlagingen zullen volgen... dat leek een uitgemaakte zaak, maar is inmiddels wat minder zeker. Dat hangt helemaal af van de verdere ontwikkeling van de inflatie en andere economische cijfers.

Spaarrente ook omlaag?

Nu interesseert die Europese rente jou misschien niet heel erg veel. Uiteindelijk is het voor jou alleen maar belangrijk welke rente jij krijgt op jouw spaarrekening. De vraag is dus of de banken die ook zullen verlagen als de ECB die stap zet.

Spaarrente omlaag

Het antwoord op die vraag hebben wij natuurlijk ook niet: de banken beslissen dat wanneer ze daar zin in hebben. Toch is de kans wel groot dat in ieder geval een aantal banken de spaarrente zullen verlagen. 

Trade Republic houdt vást geen 4,00%

Neem nou Trade Republic. Die vergoeden op dit moment 4% rente op het saldo dat je daar aanhoudt. Precies gelijk aan de deposito faciliteit van de ECB. Ik zou dan ook verwachten dat Trade Republic direct na de ECB ook een renteverlaging doorvoert - van 4,00% naar 3,75%. 

Trade Repblic

Sparen bij Trade Republic

Voor alle andere spaarrentes geldt dat ze nu al onder die 3,75% zitten. Die banken zouden ervoor kunnen kiezen om de rente gelijk te houden - en daarmee in te leveren op hun marge ten opzichte van de ECB-rente. Dat is toch nogal koffiedik kijken, wat zij gaan doen.

Alle spaarrekeningen vergelijken

(inderdaad... daar zie je Trade Republic niet bij staan, dat leggen we hier uit.)

Hoogste spaarrente in jouw voordeel

Het is dus slim om goed in de gaten te houden wat de banken gaan doen met hun spaarrentes. Wij gaan je daarvan natuurlijk goed op de hoogte houden. We voeren elke werkdag de rentewijzigingen door, zodat jij altijd actuele rentes terugziet in onze vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito's.

Beste spaarrekening in Nederland

Wil jij jouw spaargeld niet onderbrengen bij een bank in het buitenland? Dan zijn de allerhoogste rentes voor jou niet relevant, want die worden vergoed door banken die niet onder het Nederlandse garantiestelsel vallen. Maar ook tussen de Nederlandse banken zijn er grote verschillen in spaarrentes.

Spaarrekeningen met NL garantie

Nieuwe-klanten-acties benutten

Het openen van een nieuwe spaarrekening kan je dus een leuke hogere spaarrente opleveren. En dan zijn er ook nog banken die iets extra's doen om jou als klant binnen te halen. Een tijdelijk extra hoge rente, of een bonus, of nog iets anders creatiefs.

Die acties zie je niet terug in onze vergelijkingen, daarin zetten we de 'standaardrentes' naast elkaar. Goed nieuws: sinds kort proberen we de acties wel voor je bij te houden, zodat je weet bij welke banken je van die nieuwe-klanten-acties kunt profiteren:

Actierentes, bonussen & extra's

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.