19 februari 2024

Kijk jij naar meerdere spaarrente vergelijkers? Dan leeft bij jou misschien ook wel de vraag of wij bij VanSpaarbankVeranderen.nl niet een belangrijke spaarrekening hebben gemist... op andere sites zie je Trade Republic bovenaan staan met de hoogste spaarrente van 4%. Bij ons komt die hele bank niet in de vergelijking voor... hoe kan dat?

Alles over sparen bij Trade Republic

Naar de Trade Republic website

Spaarrente Trade Republic hoger dan hoogste depositorente

Het is eigenlijk geen nieuws, we hebben dit al een aantal maanden geleden besloten. De rente van 4% (tot een saldo van € 50.000) staat al sinds 1 oktober 2023 bij Trade Republic. Dik de hoogste spaarrente die je als Nederlandse spaarder kunt krijgen op dit moment. Toen nog alleen als je het had over vrij opvraagbaar spaargeld, inmiddels is de rente op die spaarrekening hoger dan op het best renderende deposito.

In september hadden we twee redenen om Trade Republic uit de vergelijking te halen:

Die eerste reden is inmiddels achterhaald. Inmiddels (sinds december 2023) heeft Trade Republic een eigen bankvergunning in Duitsland. Je zou denken dat daarmee het tweede issue, dat van de verschillende garantielanden, ook opgelost werd. Dat is echter niet zo, dus daar gaan we nog even dieper op in.

Hoezo verschillende garantielanden?

Het geld dat je stalt op de cashrekening van Trade Republic blijft niet bij henzelf. Het wordt geparkeerd op rekeningen bij verschillende partnerbanken. Oorspronkelijk kon dat niet anders, aangezien ze zelf geen bankvergunning hadden. Ook nu die bankvergunning er wel is blijft de partnerbank-constructie nog steeds gehandhaafd.

Trade Republic werkt met partnerbanken in diverse landen

Als alle partnerbanken van Trade Republic in één land gevestigd waren zou er nog steeds geen probleem zijn. Het lastige is dat die zich in verschillende landen bevinden. Op dit moment werken ze met de volgende partnerbanken:

  • Solaris SE - Duitsland
  • J.P. Morgan SE - Duitsland
  • Citibank Europe plc - Ierland
  • HSBC Continental Europe S.A. - Frankrijk

Garantieland geen eigen keuze

Op het moment dat je een rekening opent bij Trade Republic weet je niet van te voren welke partnerbank je toegewezen krijgt. Je kunt niet zelf een keuze maken voor een specifieke bank. Je weet dus ook niet onder welk garantiestelsel jouw geld komt te vallen. In de praktijk blijkt het vaak om Ierland te gaan, maar dat is dus geen vaststaand gegeven.

Buitenlandse spaargaranties

Garantieland in vergelijking

Dat maakt het voor ons onmogelijk om in onze vergelijking het correcte vlaggetje te laten zien - het vlaggetje staat immers voor het garantieland. Wij willen graag echt de juiste informatie geven over spaarrekeningen en hebben er daarom voor gekozen om de spaarrekening van Trade Republic dan maar niet te tonen.

Ierland, Duitsland of Frankrijk?

Natuurlijk zouden we ervoor kunnen kiezen om als garantieland standaard Ierland (omdat blijkt dat de rekeningen tot nu toe Citibank Europe als partnerbank krijgen) neer te zetten. Of Duitsland, omdat Trade Republic zelf in Duitsland zit én twee van de vier partnerbanken Duits zijn. Maar toch klopt het dan niet 100%. En daar houden we bij VanSpaarbankVeranderen.nl niet van.

Na openen rekening staan partnerbank & garantieland vast

Heb je de rekening eenmaal geopend, dan ben je gekoppeld aan een partnerbank en dat blijft zo. Vanaf dat moment weet je dus wél welk depositogarantiestelsel van toepassing is op jouw spaargeld, je kunt het zien aan de BIC code van jouw kasrekening bij Trade Republic. Als jij okay bent met dat garantieland is er dus niets aan de hand.

Spaarrekening bij Trade Republic openen?

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.