3 juni 2024

Iedere maand kijken we terug op wat de spaarrentes in de afgelopen maand hebben gedaan en geven wij een voorspelling voor de komende maand.

Check hier de laatste update

Spaarrente: afgelopen maand

Voor de afgelopen maand geldt dat het een relatief rustige maand was. Het meest opvallende spaarnieuws was het onderzoek van de ACM naar de Nederlandse spaarmarkt. De belangrijkste conclusie: de Nederlandse grote banken stemmen hun rentes op elkaar af, waardoor de spaarder een veel te lage rente krijgt. Echt nieuws was dit natuurlijk niet: wij schrijven dit al jaren. Toch maakt dit onderzoek nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is om regelmatig de spaarrente te vergelijken en, als je te weinig spaarrente ontvangt, vervolgens ook werkelijk van spaarbank te veranderen. Spaarders die hun geld bij hun huisbank laten staan, lopen zo maar 2% rendement per jaar mis.

Spaarrente: komende maand

Op het gebied van spaarrente wordt het de komende tijd waarschijnlijk een stuk interessanter. De verwachting is namelijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) deze maand de depositorente voor het eerst in sinds september 2019 zal verlagen. De verwachting is dat in ieder geval een aantal banken deze verlaging op korte termijn zal volgen. Houd de komende tijd dus goed in de gaten of je nog bij de juiste bank spaart!

Alle spaarrekeningen vergelijken

ECB: waarschijnlijk minder dalingen dan voorheen verwacht

Op donderdag 6 juni (dus komende donderdag) komt het bestuur van de ECB bijeen. Er zal onder andere worden besloten of er een renteverlaging doorgevoerd gaat worden. De meeste experts verwachten dat de depositorente van de ECB met 0,25% zal worden verlaagd.

Een paar maanden geleden was de algemene verwachting dat deze renteverlaging de eerste in een hele serie verlagingen zou zijn. Experts zijn hier nu minder zeker van. De Europese inflatie daalt minder snel dan verwacht en ook veel economische cijfers zijn wat sterker dan verwacht. Dit geeft de ECB minder ruimte om de rente te verlagen. De meeste experts verwachten nog steeds dat de rente in de komende maanden verder verlaagd zal worden, maar minder dan voorheen verwacht. De ECB zal de economische cijfers (en dan met name de inflatiecijfers) de komende maanden heel scherp in de gaten houden om te bepalen hoe ver de rente omlaag kan.

Gevolg voor de spaarrente

Banken houden de ECB-rente altijd scherp in de gaten. Vooral voor de banken helemaal aan de top van onze rentelijsten (en Trade Republic, waar je nu nog 4% rente ontvangt op je spaargeld) geldt dat de kans groot is dat ze een renteverlaging van de ECB spoedig zullen volgen. Dit is ook logisch, aangezien ze vaak een deel van het aangeboorde spaargeld bij de ECB stallen. Zodra ze op dit geld een lagere rente ontvangen, is de kans groot dat ze deze lagere rente ook heel spoedig doorvertalen naar een lagere spaarrente voor hun klanten.

Kortom: het is interessant om te zien wat de ECB donderdag besluit en hoe de banken in de dagen erna zullen reageren. Wil je op de hoogte blijven, houd dan onze nieuwssectie en het overzicht van de laatste rentewijzigingen goed in de gaten.

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op maandag 3 juni 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.