10 april 2024

Het is de laatste tijd rustig bij de rentes op spaarrekeningen. Bij de deposito's gebeurt wel van alles, maar voor de spaarrekeningen is het reuze stil.

Hoogste spaarrentes op dit moment

Rustig bij de spaarrentes

Tot nu toe in de maand april... eergisteren een renteverlaging bij de Belgische CKV Bank, vorige week een minieme verhoging (+ 0,04%) bij HoistBank en per 1 april een lagere rente op het Kinder Toekomst Plan van Triodos Bank - dat was het tot nu toe deze maand.

Laatste rentewijzigingen op spaarrekeningen

Ook in de maand maart was het al stil bij de spaarrentes voor opneembaar geld. Welgeteld 4 rentewijzigingen, waarvan die van Yapi Kredi de enige interessante was.

Hogere rente op spaarrekening bij SNS, ASN Bank en Regiobank

Des te interessanter dus dat Volksbank afgelopen maandag aankondigde dat de spaarrentes per vandaag omhoog zouden gaan. De rente op spaarrekeningen bij Volksbank-dochters SNS, ASN Bank en Regiobank zijn dus nu wat verhoogd. Het gevolg: deze banken geven nu een hogere spaarrente dan de 'echte' Nederlandse grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro.

Betere spaarrente dan bij Rabobank, ING en ABN Amro

Laten we de gewone spaarrekeningen van deze banken even naast elkaar zetten:

Rabobank Spaarrekening

ING Oranje Spaarrekening

ABN Amro Direct Sparen

SNS Internetsparen

De rente op Ideaalsparen bij ASN Bank ligt een fractie (0,05% om precies te zijn) lager dan bij SNS. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het duurzame karakter van ASN.

De Spaar-op-Maat Vrij rekening van Regiobank heeft momenteel dezelfde rente als de SNS spaarrekening.

Overstappen naar SNS? Welnee!

Zeggen we nu dat je maar snel je spaargeld moet overhevelen van bijvoorbeeld ING naar SNS? Het renteverschil is inmiddels heel behoorlijk...

Renteverschil tussen spaarrekeningen

Nee hoor, dat zeggen we niet. Sowieso is de kans aanwezig dat de andere grootbanken deze Volksbank-stap binnenkort gaan volgen.

Wel bijzonder dat Volksbank de eerste is met renteverhoging

Dat kunnen we niet heel zeker stellen, omdat Volksbank meestal de láátste bank is die een renteverhoging doorvoert. Rabobank is vaak de eerste, waarna we dan maar éven hoeven wachten totdat ING en ABN Amro volgen. En dan als laatste Volksbank.

Volksbank

Dit is dus eigenlijk best bijzonder, dat SNS en consorten de eerste stap naar een hogere spaarrente zetten. 

Renteverhoging Rabobank op komst

Er is overigens wel al een renteverhoging bij Rabobank aangekondigd voor 15 april 2024. Die gaat alleen over de depositorentes (DoelSparen) vanaf 3 jaar vast, niet over de spaarrekeningen...

Meer dan dubbele spaarrente bij andere banken!

Maar belangrijker: het renteverschil is maar heel klein. Als je een betere spaarrente wilt kun je beter naar een andere bank dan SNS, ASN Bank of Regiobank.

Spaarrentes vergelijken

In andere Europese landen tot 4% rente

Check onze vergelijkingen van spaarrekeningen en je ziet wat ik bedoel... bij Santander Consumer Bank krijg je op dit moment 3,66% en dan over het hele saldo. Dat is meer dan het dubbele van de 1,80% bij SNS, die alleen geldt over de eerste € 25.000.

En dan hebben we nog Trade Republic, waar je maar liefst 4,00% rente krijgt! Die zie je om een bijzondere reden niet terug in onze vergelijking, maar dat wil niet zeggen dat het geen goed idee is om daar te sparen.

4% rente bij Trade Republic

In Nederland ook ruim hoger - tot 2,60%

Wil je niet in het buitenland sparen? Dan zijn er ook nog heel wat kleinere Nederlandse banken die een ruim hogere spaarrente vergoeden dan die 1,80% van SNS. Op dit moment zijn dit de hoogste spaarrentes met Nederlandse garantie:

Je ziet het - er is nog heel wat keuze, ook onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, aan spaarrekeningen met een hogere rente dan bij SNS of de andere grootbanken.

Dus spaargeld overhevelen naar een andere bank? Zéker doen, maar kies dan wel voor een écht hogere rente.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 10 april 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.