9 april 2024

De Litouwse spaarbank PayRay Bank heeft vandaag de rente op een 1-jarig deposito verhoogd van 3,60% naar 3,70%. Een kleine verhoging, maar toch interessant omdat ze hiermee momenteel de hoogste depositorente aanbieden (die was tot vandaag 3,65%). Dat de maximale depositorente omhoog gaat is opvallend omdat de depositorentes zich sinds eind vorig jaar duidelijk in een neerwaartse trend bevinden. De algemene verwachting - die overeenkomt met onze renteverwachting - is ook dat de gemiddelde depositorentes in de komende tijd verder zullen dalen. In dit artikel duiken we uitgebreid in de renteontwikkeling op de Nederlandse depositomarkt.

Direct alle depositorentes vergelijken

Ontwikkeling depositorentes

Tussen begin 2022 en eind 2023 zagen we een spectaculaire stijging van de depositorentes. In september 2023 bereikten we een voorlopig hoogtepunt van 4,45% voor een depositorekening waarbij de rente voor 3 jaar vastgezet werd. De meest populaire looptijd - 1 jaar vast - zat daar met 4,40% maar vlak achter. Sinds december 2023 zien we de depositorentes dalen. Tot vandaag dus...

In onderstaande grafiek zie je duidelijk hoe de depositorente zich heeft ontwikkeld.

Niet alle looptijden kennen dezelfde ontwikkeling, maar voor alle populaire looptijden geldt dat de rentes in een half jaar tijd behoorlijk zijn gedaald. In onderstaande tabel tonen wij per looptijd de maximale depositorente van dit moment en laten we zien hoe groot de daling van deze rente sinds eind vorig jaar is.

  25-09-2023 09-04-2024 verschil
6 mnd 4,05% 3,60% -0,45%
1 jaar 4,40% 3,70% -0,70%
2 jaar 4,40% 3,60% -0,80%
3 jaar 4,45% 3,60% -0,85%
5 jaar 4,10% 3,50% -0,60%

Niet alleen de daling is opvallend. Ook het feit dat er momenteel heel weinig verschil bestaat in rente tussen de verschillende looptijden valt op.

Buitenlandse banken

Als je de depositovergelijker op VanSpaarbankVeranderen.nl gebruikt, zul je al snel zien dat je als Nederlandse spaarder kunt kiezen uit spaarbanken uit allerlei landen. Op dit moment worden de hoogste rentes aangeboden door banken uit Oost-Europa en Zuid-Europa. Maar ook als je dat als spaarder niet ziet zitten, zijn er momenteel hoge vaste rentes mogelijk.

Wil je de rente voor 1 jaar vastzetten, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Yapi Kredi. Deze bank heeft een Nederlandse bankvergunning en valt dus onder de Nederlandse spaargarantie. Met een rente van 3,60% biedt Yapi Kredi momenteel vrijwel dezelfde rente als PayRay Bank, maar dan dus bij een Nederlandse Bank in plaats van een Litouwse Bank.

Variabele rente

Ook voor spaarders die hun spaargeld niet vast willen zetten, zijn er momenteel veel aantrekkelijke opties beschikbaar. De hoogste spaarrente - liefst 4% - wordt nog steeds aangeboden door Trade Republic. Deze bank staat niet in onze vergelijkingen, maar kan zeker interessant zijn.

Lees hier alles over Trade Republic >>

De meest populaire spaarrekening van dit moment is de spaarrekening van Santander Consumer Bank. Met een effectieve spaarrente van 3,66% biedt deze bank momenteel ruim het dubbele van de Nederlandse grootbanken. Alhoewel dit een Spaanse bank betreft, is Santander voor veel mensen een bekende naam die schijnbaar vertrouwen uitstraalt. 

Alle spaarrekeningen vergelijken

Hulp bij keuze spaarrekening

Wil je hulp bij de keuze van de juiste spaarrekening, dan verwijs ik naar het volgende artikel: 42 buitenlandse spaarbanken in NL. Hoe kies je de juiste bank?

Daarin geven wij een handig stappenplan die kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Mocht je daarnaast nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op dinsdag 9 april 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.