15 september 2023

De renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren heeft de financiële wereld alweer in beweging gezet. De 4% die de ECB gaat hanteren voor bij hen geplaatste gelden wordt door Trade Republic vanaf 1 oktober 2023 ook vergoed op niet-belegde gelden op de beleggingsrekeningen.

Trade Republic: broker uit Duitsland

Trade Republic... waar kennen we die van? Misschien weet je het nog: in januari waren we druk met deze Duitse broker. Toen introduceerden ze een rente van 2% op niet-belegde gelden en nodigden spaarders die niet wilden beleggen actief uit om hiervan te profiteren. Het was nieuw om zo naar spaargeld bij brokers te kijken en bovendien hadden ze een ingewikkelde constructie met partnerbanken en spaargaranties.

Beleggingsclubs met spaarrente

Sinds de toetreding van Trade Republic tot het landschap van spaarrekeningen zijn er meerdere beleggingsclubs bij gekomen in onze vergelijking:

  • Scalable Capital (beleggingsrekening, niet gratis, huidige rente 2,60%, Duitse garantie),
  • BUX (beleggingsrekening, niet meer gratis, huidige rente 2,50%, Nederlandse garantie)
  • MeDirect (losse spaarrekening, gratis, huidige rente 2,75%, Maltese garantie).

Hoogste spaarrentes op dit moment

ECB rente volgen?

In eerste instantie leek het erop dat Trade Republic de bedoeling had om de ECB-rente te volgen. Bij de volgende verhoging vanuit Brussel bleek dat dit niet het geval was: de rente bij Trade Republic bleef tot op heden onveranderd op 2% staan. Tot nu, of eigenlijk tot over twee weken.

Inmiddels lijkt het beleid wel veranderd - op hun website lezen we:

Wij leiden hieruit af dat ze hun beleggingsrekening niet willen laten gebruiken als pure spaarrekening. Dat je er dus niet € 50.000 (dat is het maximum bedrag waarover ze rente vergoeden) kunt stallen zonder te beleggen, om daarover vanaf 1 oktober 4% rente op te strijken.

Ook 4% rente als je alleen spaargeld stalt?

Voor ons is op dit moment nog onduidelijk of die nieuwe 4% rente ook mogelijk is voor mensen die alleen maar spaargeld bij Trade Republic stallen - die er niet mee gaan beleggen. Als dat niet zo is kun je je afvragen in hoeverre de rekening eigenlijk nog in onze vergelijkingen thuishoort.

Verdeling kasgeld / beleggingen

En wat als je wel een klein deeltje ervan belegt, en de rest laat staan? Krijg je dan over € 50.000 inderdaad 4% rente? Dan kan het interessant zijn om voor de vorm een minibedragje te beleggen. Want die rente is serieus hoog natuurlijk! 

Natuurlijk zijn we aan het uitzoeken hoe dit precies zit - zodra we meer weten zullen we dat zeker publiceren op VanSpaarbankVeranderen.nl.

Meer renteverhogingen op komst

Deze stap van Trade Republic - of alleen al de renteverhoging van de ECB - zou er heel goed voor kunnen zorgen dat meer banken de spaarrente serieus omhoog gaan gooien. Dat zien wij heel graag gebeuren en houden je dagelijks op de hoogte!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 15 september 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.