Raisin - is dat een bank waar je kunt sparen? Nee, het is een internationaal spaarplatform dat als een soort marktplaats fungeert voor spaarrekeningen en deposito's.

Spaar- & depositorentes vergelijken

Internationaal sparen: spaargeld bij bank in het buitenland

Wie niet tevreden is met de spaarrente in Nederland kan over de grens kijken naar sparen in het buitenland. Zelf een rekening openen bij een buitenlandse bank kan natuurlijk, maar brengt wel haken en ogen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie (taal!), identificatie en regelgeving.

Drempels voor sparen in het buitenland wegnemen

Om deze drempels weg te nemen zijn internationale spaarplatforms ontstaan. Dat zijn partijen die tussen u en de bank in het buitenland in gaan staan: een internationale marktplaats voor spaarproducten. Het Duitse Raisin is zo'n platform.

Website Raisin

Raisin: spaarplatform uit Duitsland

Raisin is een internationaal spaarplatform met de basis in Duitsland. Het was de eerste partij die zo'n platform groots opzette om sparen in andere Europese landen toegankelijk te maken. Het platform werd meerdere jaren op rij verkozen tot de beste Duitse depositomarktplaats.

Internationale spaarplatforms zoals Raisin helpen u om de hogere spaarrente in andere Europese landen te benutten.

In welke taal communiceer ik met Raisin?

Nederlandse spaarders hoeven niet in het Duits te communiceren met Raisin. Het platform heeft een uitgebreide Nederlandstalige website met uitgebreide informatie over alle partnerbanken en spaarproducten die u via het platform kunt kiezen. Ook de andere communicatie - telefonisch en via e-mail - gaat gewoon in het Nederlands, er komt geen buitenlandse taal aan te pas.

Eenvoudig sparen in het buitenland

Via een platform als Raisin gaat het sparen over de landsgrenzen een stuk gemakkelijker. Een Raisin-rekening is gratis, via deze rekening kunt u spaarrekeningen en deposito's van verschillende Europese banken beheren in één online banking systeem. Met het openen van één account bij Raisin kun u vervolgens heel eenvoudig geld overboeken van en naar een groot scala aan banken in Europa.

Bij welke banken kan ik sparen via Raisin?

De partnerbanken waar u via Raisin kunt sparen bevinden zich allemaal in één van de lidstaten van de Europese Unie (EU). Daarmee heeft u de zekerheid dat de bank altijd onder een depositogarantiestelsel valt dat voldoet aan de EU-regels.

Spaargarantie volgens EU-regels

De dekking is dan tenminste € 100.000 per persoon, per bank. Of - voor EU-landen waar niet betaald wordt met de euro - de tegenwaarde daarvan in lokale valuta. Een voorbeeld hiervan is Zweden: het land is lid van de EU maar heeft de Zweedse kroon behouden als munteenheid. 

Vergelijken van buitenlandse spaarrekeningen & deposito's

In onze vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito's vermelden we of het afsluiten en beheer ervan via Raisin loopt. U ziet dan dit tussen haakjes achter de banknaam staan:

Zo ziet u in één oogopslag of de spaarrekening of het deposito geregeld kan worden via Raisin. Zo niet, dan loopt het via de eigen Nederlandstalige kanalen van de betreffende bank. 

Spaarrekeningen vergelijken

Deposito's vergelijken

Voordelen van sparen via platform

Het belangrijkste voordeel van sparen via een internationaal spaarplatform als Raisin is natuurlijk de hogere rente die u hiermee krijgt voor een spaarrekening of deposito. Maar er zijn meer voordelen:

  • hulp bij formulieren & belastingzaken
  • hulp bij bankfaillissement

Formulieren & belastingzaken bij sparen in het buitenland

In sommige landen moet u speciale formulieren invullen om ervoor te zorgen dat de spaarrekening voor de belasting goed geregistreerd wordt. Daarmee zorgt u voor een verlaging of het helemaal wegvallen van eventuele bronbelastingen. Raisin regelt dit voor u en met vragen kun u altijd bij hen terecht. In het Nederlands.

Failliete bank: claim depositogarantiestelsel in het buitenland

Mocht de spaarbank in het buitenland waar uw geld staat failliet gaan... dan moet u een beroep doen op het depositogarantiestelsel in dat land. Dat kan qua taal en procedure een uitdaging zijn. Als u wilt kunt u Raisin dan een volmacht verlenen om deze garantieclaim voor u te verzorgen.

Raisin nam concurrent Savedo over

Voorheen was er nog een ander Duits spaarplatform actief in Nederland: Savedo. Dit platform werd eind 2020 tijdelijk on hold gezet, zonder gevolgen voor de spaarders. Dit had te maken met de overname van Savedo door Deposit Solutions. In juni 2021 werd duidelijk dat Deposit Solutions en Raisin gingen fuseren, waarna Savedo definitief ophield te bestaan.

Meer over sparen in het buitenland

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.