10 juli 2023

Een gratis spaarrekening, is dat iets bijzonders? Nee: bij de meeste banken kun je gratis sparen. Toch zijn er steeds meer situaties waarin dat niet het geval is. Laten we daar eens even naar kijken.

Sparen is meestal gratis

Zoals gezegd: bij de meeste banken is een spaarrekening gratis aan te houden. Je hoeft er geen kosten voor te betalen. Kijk je naar onze vergelijking van spaarrekeningen, dan geldt dit voor de meeste rekeningen in die lijst. Ook het aanhouden van een deposito - geld vastzetten tegen een vaste rente - is doorgaans gratis.

Spaar- en depositorentes vergelijken

Verplicht betaalpakket?

Uitzondering zijn de spaarrekeningen en deposito's waarbij het verplicht is om bij dezelfde bank een betaalrekening aan te houden, dan is sparen in feite niet gratis (zie hieronder bij de indirecte kosten).

Spaarrekeningen met kosten

Er zijn tegenwoordig ook spaarrekeningen waar kosten aan verbonden zijn. Dat kan op twee manieren gaan:

  • directe kosten: betalen voor je spaarrekening
  • indirecte kosten: sparen alleen in combinatie met betaalrekening (met kosten)

Sparen lange tijd oninteressant

Het lijkt lang geleden, maar is het niet: de tijd waarin sparen volkomen oninteressant was.

Voor jou als spaarder: de rente was nul, bijna nul of zelfs negatief. Sparen deed je niet voor de rente, dat deed je puur omdat je een spaardoel had, een buffer wilde opbouwen / aanhouden, of gewoon omdat je geld overhield.

En voor banken: zij moesten de Europese Centrale Bank (ECB) betalen om overtollig geld te stallen, dus hadden ze geen belang bij het aantrekken van spaargeld. Dat kostte ze immers alleen maar geld!

Spaarrente omhoog gevlogen

Sinds de ECB begon met renteverhogingen deden spaarbanken dat ook: in een rap tempo steeg - nee stijgt - de spaarrente. Zo wordt sparen weer interessanter, voor de consument én voor de banken. Inmiddels ligt de spaarrente zonder voorwaarden al boven de 2,5%

Spaarrente zonder voorwaarden

Beleggingsapps vergoeden nu ook spaarrente

Nu zijn niet alleen de banken tegenwoordig uit op jouw spaargeld, ook beleggingsclubs willen graag dat je jouw spaargeld daar stalt. Zo hopen ze je via de app te verleiden om met het geld te gaan beleggen. De eerste was Trade Republic, daarna volgde Scalable Capital en ook BUX vergoedt tegenwoordig een aardige spaarrente. Die rentes zijn trouwens allang niet meer zo interessant als bij introductie: ze zijn sindsdien niet verhoogd - terwijl de spaarbanken hun rentes wel naar boven bijstelden.

Directe kosten: betalen voor je spaarrekening

Scalable Capital: kosten voor pakket met spaarrente

Bij Scalable Capital kun je dus spaargeld neerzetten tegen een rente van - op dit moment - 2,30%. Maar dat is niet gratis: die rente krijg je alléén als je een PRIME+ rekening hebt, en daarvoor betaal je € 4,95 per maand. Geen gratis spaarrekening dus.

Triodos heeft kosten alweer afgeschaft

In 2020 kwam Triodos Bank al met kosten voor een spaarrekening. Iedere klant moest toen € 2,= per maand voor een spaarrekening gaan betalen. Daar is Triodos van teruggekomen: sinds eind 2022 zijn de kosten weer afgeschaft.

Kosten voor spaarrekening zonder betaalrekening

De banken van Volksbank brengen alle drie kosten in rekening voor een 'losse spaarrekening'. Wil je daar een spaarrekening aanhouden zónder betaalrekening, dan betaal je die kosten. Op dit moment is dat bij SNS € 2,55 per maand, bij ASN Bank € 2,20 per maand en bij RegioBank € 2,75.

Indirecte kosten: spaarrekening alleen bij betaalrekening

Dan zijn er nog een paar grootbanken waar je gewoon geen spaarrekening kunt hebben zonder betaalrekening. Omdat het betaalpakket niet gratis is kun je dat zien als indirecte kosten voor de spaarrekening.

Kosten voor betaalpakket of voor spaarrekening? 

Zo zien de meeste klanten het niet: zij hebben daar een betaalrekening en daarom sparen ze er ook. Anders zouden ze hun spaargeld wel ergens anders naartoe brengen: je zit tenslotte niet voor de spaarrente bij ING, Rabobank of ABN Amro. Bij KNAB is de spaarrekening trouwens ook onderdeel van een totaalpakket en niet los te openen.

Kortom: waar kun je een gratis spaarrekening openen? Bij heel veel banken, maar zeker niet bij allemaal!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 10 juli 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.