25 mei 2023

De oplettende spaarder heeft het misschien al gezien: er is iets veranderd in onze vergelijking van spaarrekeningen zonder voorwaarden. Er zijn twee banken uit deze lijst verdwenen: bunq en Trade Republic. Hoe zit dat? Ze zijn toch niet over de kop ofzo?

Lees ook de update over Trade Republic per 1 oktober 2023

Niets aan de hand bij bunq en Trade Republic

Welnee! Dan zou dat wel echt groot en schokkend nieuws zijn immers. Er is niets aan de hand: zowel bij bunq als bij Trade Republic kun je nog steeds op dezelfde manier sparen, bij de banken is niets veranderd. Wij deze twee rekeningen alleen wel weggehaald bij 'sparen zonder voorwaarden'.

Sparen met of zonder voorwaarden?

Er zijn namelijk wel voorwaarden van toepassing. Je kunt erover discussiëren in hoeverre die belemmerend zijn en dus of ze nu wel of niet bij sparen zonder voorwaarden horen. Die discussie hebben wij intern gevoerd met als uitkomst dat deze twee rekeningen nu niet meer gekenmerkt worden als 'zonder voorwaarden'. Ze zijn nog steeds terug te vinden in onze vergelijking van Alle spaarrekeningen.

Vergelijk alle spaarrekeningen

Bewust van belemmeringen en grenzen

Om welke voorwaarden gaat het? Als je dat weet kun je als spaarder zelf beslissen of je vindt dat deze een belemmering zijn voor jou. En dus of je de rekening toch wilt openen of aanhouden. Vanuit VanSpaarbankVeranderen.nl vinden wij het belangrijk dat jij je bewust bent van de voorwaarden en een doordachte keuze maakt voor een spaarrekening.

bunq : maximaal 2x per maand geld opnemen

De voorwaarde die er bij de spaarrekening van bunq voor zorgt dat we die hebben verhuisd is het feit dat je maar 2 opnames per maand kunt doen van die rekening. Vaker geld opnemen kan gewoon niet. Als jij gewend bent regelmatig geld heen en weer te schuiven tussen je spaar- en betaalrekening kun je daar last van hebben.

Opnamebeperking = sparen met voorwaarden

Er is dus bij bunq sprake van een opnamebeperking, waardoor Easy Savings valt onder de spaarrekeningen met voorwaarden. Oók als je helemaal geen last hebt van die beperking, omdat je vrijwel nooit geld opneemt van je spaarrekening.

Trade Republic: rente over maximaal € 50.000

Bij de rekening van Trade Republic speelt iets anders: je krijgt daar rente (2,00%) over maximaal € 50.000. Heb je er meer staan, dan krijg je daarover geen rentevergoeding. We noemen dat een 'rentestaffel'. Als jij niet van plan bent om zoveel spaargeld op deze rekening te zetten heb je daar geen last van. Toch zien we dat als sparen met voorwaarden.

Rentebeperking = voorwaarde tot garantiegrens: € 100.000

Zo'n rentestaffel valt bij de voorwaarden voor spaarrekeningen onder de rentebeperkingen. Nu zijn er ook rekeningen die over maximaal € 1.000.000 rente vergoeden - die zien we dan niet als sparen met voorwaarden. Hoe zit dat? Tja, we moeten ergens een grens trekken.

Die grens hebben we voor alle helderheid gesteld op € 100.000: het bedrag dat gegarandeerd wordt binnen het depositogarantiestelsel. Een verstandige spaarder heeft immers toch niet meer dan een ton bij één bank staan.

Nieuw: sparen bij BUX - rente over maximaal € 25.000

Er is ook een nieuwe bank bijgekomen: BUX. Misschien ken je het wel, BUX is een beleggingsapp - net als Trade Republic en Scalable Capital. Geld dat je bij BUX neerzet zonder er beleggingen van te kopen is rentedragend, met een rentevergoeding van 2,01%. Die rentevergoeding is niet onbeperkt: je krijgt rente over maximaal € 25.000. Over het saldo daarboven krijg je niets. Net zo'n rentestaffel als bij Trade Republic dus, maar dan met een lagere grens.

Alle spaarrekeningen vergelijken

Het onderscheid tussen sparen met en zonder voorwaarden wordt steeds wat vager, nu heel wat banken (en beleggingsapps) weer hun best doen om nieuw spaargeld aan te trekken. Voor jou als spaarder is er meer te kiezen, dat is fijn! Alleen zijn er ook steeds meer kleine verschillen tussen spaarrekeningen. Wij doen ons best dat zo helder mogelijk voor jou in beeld te brengen.

Beperk je niet tot sparen zonder voorwaarden

Veel mensen kijken bij het vergelijken van spaarrekeningen alleen naar sparen zonder voorwaarden. Dat geeft tenslotte de meeste vrijheid, geen verplichtingen, geen grenzen en beperkingen. Toch is het verstandiger om te kijken naar alle spaarrekeningen, inclusief die met voorwaarden.

alle spaarrekeningen vergelijken

Voorwaarden waar jij geen last van hebt - wel hogere rente!

Simpelweg omdat er heel wat rekeningen zijn die voorwaarden hanteren waar jij in jouw situatie helemaal geen last van hebt. Dus van de spaarrekening(en) die jij interessant vindt kijk je vervolgens goed naar de voorwaarden. Als jij met het accepteren van die voorwaarden een hogere rente (of een fijner garantiestelsel) kunt krijgen is dat toch alleen maar mooi meegenomen?

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.