6 mei 2022

Zo. Dat was wel even commotie rondom Amsterdam Trade Bank & FIBR, zo vlak voor de meivakantie. Inmiddels hebben al 10.000 spaarders van de bank hun geld teruggekregen via De Nederlandsche Bank (DNB). Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: wat een zégen, dat garantiestelsel. Is er sinds dat faillissement nog iets nieuws te melden over de spaarmarkt? Nou... best wel.

Pijlen omhoog bij depositorentes

Niet zo spannend als een bank in problemen, stress bij spaarders, een faillissement en het toepassen van de spaargarantie. Wel interessant voor iedereen die op zoek is naar een hogere spaarrente. Want de rentes op spaargeld zijn echt wel aan het stijgen... alleen (nog) niet op vrij opvraagbare spaarrekeningen. Bij de deposito's zien we heel wat pijlen omhoog door verhogingen van de rente.

Spaarrente depositos omhoog

12 banken geven meer rente bij vastzetten spaargeld

Eens kijken... ik schreef al over de eerste tekenen, dat was op 1 april. In het artikel 4 interessante ontwikkelingen voor spaarders noemden we als 4e punt de Betere depositorentes in Nederland. Daar had ik het over de verhogingen bij NIBC en YapiKredi. Sindsdien hebben maar liefst 12 banken hun depositorentes verhoogd.

Verlagingen voor korte termijnen

Er zaten trouwens ook nog wel twee verlagingen tussen, dat vind ik dan wel weer bijzonder. InBank uit Estland verlaagde de rente op 1 jaar vast van 0,40 naar 0,25% en de Oostenrijkse Euram Bank gooide alle depositorentes (zij bieden alleen van 6 maanden tot 2 jaar vast) omlaag.  Die willen duidelijk niet dat spaarders hun flexibele spaargeld voor een relatief korte termijn bij hen vastzetten.

Hoeveel ging de rente omhoog?

Dan de verhogingen, want dat waren er veel meer:

 • Bigbank: 0,05% erbij - 1 jaar vast
 • Anadolubank:  0,20 tot 0,40% erbij - 2 tot 8 jaar vast
 • Nationale Nederlanden: 0,10 tot 0,40% erbij - 2 tot 10 jaar vast
 • Haitong Bank: 0,05% erbij - 6 maanden tot 2 jaar vast
 • Credit Europe Bank: 0,05 tot 0,65% erbij - 1 tot 10 jaar vast
 • DHB Bank: 0,03% tot 0,25% erbij - 1 tot 5 jaar vast
 • Van Lanschot: 0,20 tot 0,95% erbij - 2 tot 15 jaar vast
 • NIBC (nog een keer!): 0,40% erbij - 3 tot 10 jaar vast
 • Banca Progetto: 0,05% erbij - 1 tot 3 jaar vast
 • ABN AMRO: 0,10% erbij - 10 jaar vast
 • Coop Pank: 0,29% erbij - 1 jaar vast

Laatste rentewijzigingen deposito's

Hoogste depositorentes

Nu zeggen die verhogingen op zich niets over de verhoudingen tussen de verschillende banken. Je kunt wel een flinke verhoging doorvoeren: als de oude rente 0,01% was kom je nog niet hoog uit in de ranglijsten met hoogste rentes. Die ranglijst ziet er op dit moment zo uit:

Hoogste depositorentes 6 mei 2022

Hoogste rentes bij banken in het buitenland

De beste rentes zijn duidelijk nog steeds te vinden bij banken in het buitenland. Haitong komt eigenlijk uit Hong Kong, maar in Europa gaat het om een vestiging in Portugal. Het geld daar valt dus onder de Portugese spaargarantie. Banca Progetto is Italiaans, Bigbank uit Estland en CiviBank zit ook in Italië. Bij die laatste is trouwens geen sprake geweest van een renteverhoging: die 10-jaarsrente staat al heel lang op 1,50%. Dan kan Van Lanschot de 10-jaars rente wel met 0,95% verhogen, maar die stond op 0,25% - dus komen ze nog steeds een stukje onder die hoogste rente uit.

Welk depositogarantiestelsel durf  je aan?

Toch is het interessant. Immers: lang niet iedereen is bereid om z'n spaargeld onder een depositogarantiestelsel van Italië, Estland of Portugal te plaatsen. Of het uitkeren van het geld bij een eventueel faillissement net zo vloeiend zal gaan als de afgelopen week hier in Nederland... ik weet het natuurlijk niet, maar durf er wel aan te twijfelen.

Binnen 10 werkdagen je geld terug...

De EU-regels voor de depositogarantiestelsels schrijven voor dat de klanten binnen 10 werkdagen hun geld terugkrijgen, dat is bij het faillissement van Amsterdam Trade Bank heel mooi gegaan. Toen DSB Bank in 2009 failliet ging duurde het twee maanden, dus dat is een hele duidelijke vooruitgang.

...ook in Italië, Estland en Portugal?

Ik durf er niet mijn hand voor in het vuur te steken dat Italië, Estland of Portugal ook zo vlot zullen uitbetalen als Banca Progetto, CiviBank, Bigbank of Haitong zou omvallen. Ondanks mijn Italiaanse achternaam ga ik mijn geld echt niet in Italië neerzetten.

Kies de landen die je vertrouwt

Als jij het ook niet aandurft om daar je geld te stallen is het goed om te weten dat je in onze vergelijkingen ook kunt aangeven welke depositogarantiestelsels je vertrouwt.

Filter resultaten vergelijking

In de vergelijker (ook bij de spaarrekeningen werkt dit zo) klik je daarvoor op de knop Filter resultaten:

Je krijgt dan een scherm waarin je allerlei punten kunt opgeven waaraan het deposito voor jou aan moet voldoen:

Filteren depositos

Je ziet dat alle mogelijkheden een vinkje hebben. Wil je dat niet? Dan kun je twee dingen doen:

 1. Je vinkt uit wat je niet wilt
 2. Je kiest voor 'Alles deselecteren' en vinkt aan wat je wél wilt

Kies je bij de garantiestelsels voor optie 2, dan is er geen enkel garantiestelsel meer geselecteerd. Daarna vink je dan aan welke landen je vertrouwt. Bijvoorbeeld: Nederland, België, Duitsland en Zweden:

Depositogarantiestelsels kiezen

Klik vervolgens onderaan op de knop 'Pas keuzes toe' en voilà:

Deposito's 1 jaar vast onder NL spaargarantie

Dat scheelt nogal in rente, zoals je ziet! Kies je met deze selectie voor een looptijd van 10 jaar vast, dan zie je Van Lanschot bovenaan staan met 1,20% rente. Maar ja, of je nu je geld voor 10 jaar wilt vastzetten tegen dat tarief... 

Depositorentes stijgen in buitenland en Nederland

Kort samengevat: de depositorentes zijn aan het stijgen - zowel bij banken uit het buitenland als bij Nederlandse banken. Dat is niet gek, gezien de stijging van de kapitaalmarktrente. Die is inmiddels al op bijna 1,3% aanbeland! Dat doet niets voor de rente op je spaarrekening, maar dus wel voor depositorentes.

Wil jij een beetje in de gaten houden wat er gebeurt met de rentes op spaarrekeningen en deposito's? Dat gaat heel makkelijk met onze maandelijkse Update Sparen in je mailbox!

Meteen aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 6 mei 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.