1 april 2022

Deze week gebeurde er heel wat rondom sparen - ook wel weer eens leuk. Laat ik de bijzonderheden even met je doornemen, dan ben jij ook weer op de hoogte. Ze gaan over:

  • Hoge rente zonder kosten bij bunq?
  • LeasePlan bank weer open
  • Waar is Openbank gebleven?
  • Betere depositorentes in Nederland

Hoge rente zonder kosten bij bunq?

Toen ik dinsdagochtend m'n rondje deed langs de financiële nieuwsbronnen viel me een artikel op over bunq. Ik las: "Neobank bunq introduceert aparte spaarrekening met ‘hoge rente’ van 0,09%". Eigenlijk is het natuurlijk bizar om bij nog geen 0,1% over een hoge rente te praten, maar het is een feit: onder Nederlandse garantie krijg je vrij opvraagbaar geen hogere spaarrente. En deze Easy Savings kun je aanhouden zonder kosten. Dit zou dus interessant kunnen zijn.

Rente bij Easy Savings over maximaal € 10.000

Ik dook erin, maar kwam erachter dat er een dikke adder onder het bunq-gras schuilt: er wordt alleen rente vergoed over een maximum van € 10.000. Heb je meer geld staan - dan krijg je daarover niets. Het is hetzelfde MassInterest systeem dat ook geldt voor de betaalde pakketten (o.a. EasyMoney) - alleen dan losgekoppeld. Deze Easy Savings rekening kan je dus om precies te zijn maximaal € 9 per jaar opleveren, maar daar zijn ze niet duidelijk over. Ik moest echt zoeken om erachter te komen. Jammer vind ik dat...

LeasePlan bank weer open

Wat we min of meer bij toeval ontdekten deze week: LeasePlan bank is weer open! Was die dicht dan? Ja: in oktober 2021 besloten ze daar om tijdelijk geen nieuwe rekeningen meer te openen. Die klantenpauze heeft geduurd tot 8 maart 2022, inmiddels kun je er dus wel weer als nieuwe klant terecht. Dus hebben we de LeasePlan rekening natuurlijk als de wiedeweerga weer in onze vergelijking opgenomen!

Hoogste rente onder Nederlandse garantie

Met hun 0,05% rente - die ook in april gelijk blijft - zijn ze immers wel de bank met de hoogste vrij rente zonder voorwaarden onder Nederlandse spaargarantie. Ja, die Easy Savings van bunq geeft meer rente. Maar die zien we, door het beperkte rentedragende bedrag, niet als sparen zonder voorwaarden.

Hoogste spaarrente zonder voorwaarden - 1 april 2022

Actuele vergelijking sparen zonder voorwaarden

Waar is Openbank gebleven?

De oplettende kijker ziet in de vergelijking hierboven dat er ook een bank verdwenen is: Openbank staat er niet meer tussen. Hoe komt dat? Zijn ze gestopt? Failliet ofzo? Nee hoor, geen zorgen... als jouw geld daar staat hoef je niet naar Spanje om je geld terug te krijgen.

Grens voor rentedragend saldo

De Open Spaarrekening bestaat gewoon nog, alleen hebben we die verhuisd naar de spaarrekeningen met voorwaarden. Waarom? Ze hebben een grens ingevoerd voor het maximaal rentedragende saldo. Eigenlijk ala bunq, alleen dan met een grens van €50.000 in plaats van €10.000. Als je dat niet door hebt en denkt dat je daar tot €100.000 goed zit met je spaargeld... krijg je over de helft van je saldo geen rente!

Nu zijn er natuurlijk ook heel wat banken die bij een saldo boven de € 100.000 zelfs een negatieve rente rekenen, die toch wel in de vergelijking zonder voorwaarden staan. Toegegeven, je kunt erover discussiëren - maar wij hebben besloten om voor de scheiding van sparen zonder / met voorwaarden aan te houden dat er één rentetarief is voor alle saldi tot de garantiegrens van € 100.000.

Betere depositorentes in Nederland

Ook bij de deposito's gebeurde er iets interessants: een verhoging depositorentes! Nu is dat wel vaker gebeurd de laatste tijd, alleen ging het dan voornamelijk om buitenlandse banken. Niet elke spaarder ziet het zitten om geld onder een buitenlandse spaargarantie weg te zetten.

Hogere rente met Nederlandse spaargarantie

Daarom is het fijn om te zien dat ook de Nederlandse partijen in beweging komen. Een paar weken geleden deed Rabobank al wat - alleen zelfs met die verhoging kwamen ze niet bij de hoogste rente onder Nederlandse garantie. Deze week kwam zowel NIBC Direct als YapiKredi met een verhoging van depositorentes. Dat zijn banken die wél in de top van de vergelijking van deposito's onder onze eigen spaargarantie zitten. Met name voor de langere termijnen was de renteverhoging heel aardig: 

Verhoging depositorente

Toch wel weer eens leuk, die groene pijlen met aardige verhogingen! 

Vergelijk deposito's

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 1 april 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.