25 april 2022

Er kan op één dag veel gebeuren... van berichten over problemen met geld overboeken naar een uitgesproken faillissement in nog geen dag tijd: dat is wat er afgelopen vrijdag gebeurde met Amsterdam Trade Bank. In onze vergelijkingen was de naam alweer een tijdje geleden veranderd naar FIBR, maar de achtergrond van de bank bleef Russisch. Die Russische achtergrond heeft de bank de das om gedaan: de sancties tegen Rusland hadden toch ook effect op het Nederlandse bankbedrijf.

Russische achtergrond van FIBR

Laten we even teruggaan naar begin maart, toen de Rusland de oorlog tegen Oekraïne inzette. Er volgden sancties vanuit het Westen, met grote impact op de geldstromen van de Russen. Een logische gedachte was dat een bank als FIBR hier last van zou kunnen krijgen. We schreven er een artikel over op HomeFinance: Sancties voor Rusland - hoe zit het met AT Bank en FIBR?

Paniek onder spaarders

Afgelopen vrijdagochtend werd het opeens druk met reacties onder dat artikel. Dat was niet gek: er waren problemen met het opnemen van spaargeld van FIBR-rekeningen. Het leek te gaan om een keuze van Rabobank om geld dat van FIBR afkomstig was te blokkeren. Daar schreven we dus ook een artikel over: Banken blokkeren geld van FIBR en AT Bank!

FIBR en het depositogarantiestelsel

Tijdens het avondeten filosofeerde ik nog even met manlief over deze situatie. Dat het me niet zou verbazen als De Nederlandsche Bank zou ingrijpen en het depositogarantiestelsel zou activeren. Niet dat ik het idee had dat er al sprake was van een dreigend faillissement, maar DNB had me in antwoord op mailvragen aangegeven:

Wél kan ik u meegeven dat Amsterdam Trade Bank NV een Nederlandse bank is, onder toezicht staat van DNB en valt onder de Nederlandse Depositogarantie. Dit betekent dat tegoeden daar per persoon tot maximaal EUR 100.000 beschermd zijn, mocht de bank failliet gaan of in financiële problemen komen door bevriezing van de tegoeden door ingestelde sancties.. .... Verder is het de taak van FIBR om hun klanten te informeren.

Dat stukje ...of in financiële problemen komen door bevriezing van de tegoeden door ingestelde sancties... gaf wel te denken. 

Amsterdam Trade Bank failliet verklaard

Aan het eind van vrijdagmiddag bleek dat het al zover was: Amsterdam Trade Bank was failliet verklaard door de Amsterdamse rechtbank. Dat faillissement is aangevraagd door de bank zelf - vervolgens heeft de rechter De Nederlandsche Bank (DNB) geraadpleegd en besloten om het faillissement uit te spreken. DNB activeerde vervolgens direct het depositogarantiestelsel, spaarders met geld bij FIBR konden daardoor opgelucht het weekend in.

Direct gevolg van sancties tegen Rusland

In de Kamerbrief van minister van Financiën Sigrid Kaag over het faillissement valt te lezen dat het faillissement een direct gevolg is van de sanctiepakketten rondom de Russische inval in Oekraïne. Alhoewel Amsterdam Trade Bank als zelfstandige Nederlandse bank (een 'gewone' NV) niet onder de sancties in de EU viel, had het bedrijf er wel veel last van.

Alfa Bank gesanctioneerd door Amerika en Engeland

Moeder Alfa Bank viel wél onder de sancties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit deze landen mochten bedrijven daarom ook geen zaken meer doen met Amsterdam Trade Bank. Dienstverleners zegden de samenwerking op, werknemers gingen weg of dreigden te vertrekken... de bedrijfsvoering kwam in gevaar. Ze hebben nog geprobeerd de bank te verkopen, maar toen een poging daartoe donderdagavond mislukte werd duidelijk dat Amsterdam Trade Bank niet meer levensvatbaar was.

Overnamepoging mislukt, bankrun voorkomen

Dat is dus wat er vrijdag aan de had was. De bank blokkeerde de rekeningen om een bankrun te voorkomen, en binnen no-time was het faillissement uitgesproken. Met ook direct de mededeling van De Nederlandsche Bank dat het depositogarantiestelsel geactiveerd werd.

Lang leve het depositogarantiestelsel

Dat depositogarantiestelsel is een zegen voor de Europese spaarder, ja toch? Spaarders van FIBR hebben maar heel even in spanning gezeten, misschien hadden ze nog niet eens meegekregen dat er een probleem was.

Geld terug binnen garantiegrenzen

Even met je ogen knipperen en er is al de zekerheid dat je als spaarder je geld terugkrijgt. Als je tenminste binnen de garantiegrenzen zit met het bij FIBR gestalde vermogen, en dat mag ik toch hopen. Wie ervoor kiest om méér dan de garantiegrens bij één bank te zetten, en dan zeker een bank met buitenlandse roots, is wat mij betreft niet heel slim bezig. Of zeg eigenlijk maar gewoon dom.

Opluchting voor FIBR spaarders

Als je erover nadenkt is dit toch wel bijzonder goed geregeld voor spaarders. Je weet gewoon dat als er iets misgaat met de bank waar jij je spaargeld hebt neergezet, dat er een centrale bank is die jou je geld teruggeeft. Geen idee of elke centrale bank hier zo snel mee omgaat als DNB, maar ik kan me voorstellen dat de FIBR-spaarders hier heel blij mee zijn.

Waar ga je dat geld nu stallen?

FIBR-site nog gewoon online

Wat ik dan wel weer vreemd vind: de FIBR-website staat nog gewoon online. Niet op zwart, geen grote melding op de homepage over het faillissement:

FIBR homepage

Als je niet beter weet zou je denken dat je er nog gewoon een spaarrekening kunt openen:

Pas als je kijkt bij 'Over ons' zie je een mededeling over het faillissement. Dat vind ik nou raar. Het is nu maandag!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 25 april 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.