28 mei 2021

Rendement op je spaargeld... de mogelijkheden in ons eigen land worden steeds minder. We blijven dus steeds rondkijken naar alternatieven.

Spaarrente: allemaal dalingen

Kijk maar eens bij de Laatste rentewijzigingen wat er gebeurt met de spaarrente: alleen maar pijlen naar beneden! Nadat Bigbank vorige week de koppositie opgaf met een verlaging van 0,4% naar 0,25% zijn nu de rentes bij zowel Anadolubank als NIBC Direct ook flink omlaag gegaan.

Hoogste spaarrentes bij buitenlandse banken

Binnen het Nederlandse depositogarantiestelsel geeft LeasePlan Bank nog steeds de beste rente. Maar ja, wat is nou 0,10%? Voor meer moet je jouw geld naar Duitsland, Estland, Spanje of Zweden brengen.

Actuele spaarrentes

Alternatieven voor je spaarrekening

Als je behoorlijk wat spaargeld hebt is dit echt wel een motivatie om rond te kijken naar alternatieven. Andere manieren om rendement uit je euro's te halen. Daar heb ik het hier de laatste tijd natuurlijk vaak over... misschien gek op de website Van Spaarbank Veranderen, maar ja... als er geen lucratieve spaarbank meer te vinden is...

Wat heb ik de afgelopen maanden zoal aan alternatieven besproken?

Investeren in vastgoed om te verhuren

Als je écht serieuze bedragen tot je beschikking hebt kun je ook nadenken over investeren in vastgoed. Een (vakantie)huis kopen om te verhuren. Gezien de krappe woningmarkt en het enorme tekort zou dat best interessant kunnen zijn. Je bent dan natuurlijk wel aan het beleggen, je betaalt nu dan ook fors aan overdrachtsbelasting - 8% als je niet zelf in het huis gaat wonen.

Alternatief voor halalhypotheek

Een insteek die ik nog niet had bedacht is die van het kopen van een huis en dat te verhuren aan een moslim. Hoezo dat? Nou... dat heeft te maken met het gebrek aan banken die een halalhypotheek aanbieden. 

Moslims mogen geen rente betalen en ontvangen

Moslims die leven naar de letter van de Koran mogen (even kort door de bocht gesteld) geen rente betalen en ontvangen. Hebben ze dus niet de middelen om een huis volledig te betalen, dan kunnen ze volgens die regel geen huis kopen. Daarvoor hebben ze dan immers een hypotheek nodig... en dan moet je rente betalen.

Beleggers die woning verhuren

Ik lees er een artikel over op AMWeb: Halalhypotheek - 'Waarom storten beleggers zich hier niet op?' Echt wel fascinerend. Het principe van de Halalhypotheek kende ik wel al, maar besefte me niet dat er nog steeds geen Nederlandse banken zijn die daar iets op bedacht hebben. Kennelijk kun je zo'n hypotheek alleen in Duitsland en Engeland krijgen, maar ja... niet voor een woning in Nederland.

Geen islamitische bank in Nederland

Best bijzonder dat er nog geen Islamitische bank is opgericht in ons land. Je zou toch zeggen dat er genoeg animo voor is. Toch komt het niet van de grond. Daar zal ik op HomeFinance wel een keer uitgebreider op in gaan, vind het een interessant onderwerp.

Woning verkopen en terughuren

In dat AM artikel lees ik over Mohamed, die zelf zijn droomhuis heeft laten bouwen en daarvoor geïnvesteerd heeft. Het liefst zou hij het verkopen en terughuren, zodat er geen rente aan te pas komt. 

‘We hebben een duur, luxueus huis en dat maakt het moeilijk om iemand te vinden die het wil kopen om het aan ons terug te huren. Ik ben best bereid om een goede huurprijs te betalen maar zover is het nog niet eens gekomen.’ Volgens Mohamed is zijn huis tussen de 700.000 en een miljoen euro waard. ‘Waarom duiken beleggers niet in deze markt? Er zijn veel mensen die dit willen. Ik ben nu zelfs aan het zoeken naar een rijke voetballer die wil investeren.’

Als je dus echt flink geld te investeren hebt zou dit een optie kunnen zijn. Mohamed is vast en zeker niet de enige die graag een huis wil huren van iemand die het voor (of zelfs van) hem heeft gekocht.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 28 mei 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.