19 februari 2021

Opeens gaat het hier in huis bijna dagelijks over beleggen. Dat komt niet bij mij vandaan, manlief is gaan 'spelen met aandelen'. Of nou ja... dat klinkt misschien groter dan het is: hij heeft een klein bedrag belegd via de beleggingsapp Bux Zero en kijkt opeens met grote regelmaat naar koersen. Roept iets over gemaakte winst en verlies. Ik vind het wel grappig.

Bescheiden aandelenportefeuille

Wij hebben al jaren een bescheiden aandelenportefeuille. Ook dat klinkt meteen al meer dan het is: het stelt niet heel veel voor eigenlijk. Maar goed, we hebben wat aandelen en als je me vraagt welke precies, dan moet ik daar diep over nadenken. Ze staan al jaren te staan, gewoon voor ooit. Lange termijn belegginkje waar ik alleen bij m'n belastingaangifte aandacht aan besteed - dan zie ik weer wat we hebben en wat de waarde gedaan heeft.

Tech-aandelen toegevoegd

Een paar jaar geleden hebben we daar wel wat aandelen Google aan toegevoegd, dat weet ik dan weer wel. Ook weer omdat m'n man dat een goed plan vond en natuurlijk alleen met geld dat we nergens voor nodig hadden. En nu heeft hij dan via Bux iets in een ander techbedrijf gekocht.

Lage spaarrente of geloof in specifieke bedrijven?

Waarom? Is dat vanwege de lage spaarrente? Niet direct... het is meer dat hij als ICT-er een mening heeft over bepaalde bedrijven in die sector en gelooft dat die het goed gaan doen.

Dan speelt de spaarrente natuurlijk wel een rol: als geld op een spaarrekening goed zou renderen, dan denk je misschien nog een paar keer extra na voordat je de stap naar beleggen zet.

Actuele spaarrentes

De stap van sparen naar beleggen

Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen met een aardig bedrag aan spaargeld inmiddels toch zijn begonnen met beleggen. Of dat overwegen. Of er misschien mensen zijn voor wie het nooit een overweging is geweest om spaarcenten naar de beurs te brengen, die daar nu toch anders over (beginnen te) denken. 

Beleggen voor veel spaarders doodeng

Beleggen is voor veel spaarders doodeng. Risico. Stel je voor dat je het geld helemaal kwijtraakt. Nu zal dat niet zo heel snel gebeuren, maar als je in aandelen gaat beleggen kunnen die wel makkelijk minder waard worden. Een koersdaling betekent simpelweg dat een deel van je geld verdampt, opeens verdwenen is. Andersom kan een stijging van de koers van jouw aandelen je een heel mooi rendement bezorgen.

Stabiele aandelen voor de lange termijn

Zelf kijk ik naar die aandelen als echt voor de lange termijn. Daarom houd ik me er ook niet mee bezig. Weet ik nauwelijks welke aandelen we precies hebben en heb ik al helemaal geen idee van de koers. Laat staan dat ik in beeld heb of die koers stijgt of daalt. Ik zie het allemaal wel.

Aandelenkoersen

Risico met het snelle handelen

Dat is een heel andere manier om met beleggen om te gaan dan het snelle handelen. Daarmee is je risico veel groter, moet je er bovenop zitten en a la minute beslissingen nemen die heel goed of juist verkeerd kunnen uitpakken.

Spektakel rondom GameStop

Ik kijk met verbazing naar de gebeurtenissen rond om GameStop in Amerika, heb je dat een beetje gevolgd? Begin deze maand schreef ik er een blog over op HomeFinance: Financieel hooliganisme of Robin Hood actie? En zonet zie ik op AD.nl dat de Amerikaanse toezichthouders de aanstichter van het GameStop spektakel gaan aanklagen. Dat zat eraan te komen en is ook niet gek, ik ben wel benieuwd hoe dat gaat aflopen.

Beleggen via Bux Zero

Dat Bux Zero, dat m'n man dus gebruikt, dat was voor mij volledig nieuw. Niet gek, aangezien ik me meestal niet zo verdiep in beleggen. Ik was ook best sceptisch, zelfs wantrouwend. Beleggen zonder kosten? Hoe dan? Ook geen bewaarloon? Maar goed, alles wat ik erover kon vinden was in orde en het gaat niet om een kapitaal dus ach... ga je gang!

Bux Zero of DeGiro

De naam van Bux was voor mij dus nieuw - DeGiro, daar heb ik al vaker van gehoord (maar nooit iets mee gedaan). Deze video geeft een goed beeld van beide beleggingsapps:

Gratis aandeel

Als je die app gaat gebruiken en je verspreidt dat onder anderen, dan krijg je allebei een gratis aandeel. Niet een heel spannend aandeel hoor; m'n man kreeg er eentje van een paar euro. Maar het klinkt wel stoer: een gratis aandeel.

Laat ik ook meedoen...

En het werkt, want ik heb zo'n 'invite' gekregen van hem en kon het niet laten om zelf ook een Bux account te openen. Ga ik er ook aandelen mee kopen? Misschien wel, best leuk om 'mee te doen' met een heel beperkt bedragje. Zonder kosten, dus laat ik eens gek doen. Mocht jij nou ook willen spelen bij Bux, doe dat dan via deze invitelink - dan krijgen we allebei een gratis aandeel(tje) 😉!

Beleggen betekent risico nemen

Even een disclaimer: ik zeg niet dat je moet gaan beleggen. Het blijft zo dat beleggen altijd risico met zich meebrengt. Koersen kunnen dalen, bedrijven kunnen failliet gaan. Bij een faillissement is de aandeelhouder de laatste die ergens recht op heeft.

Er is toch een beleggerscompensatiestelsel?

En dan is er geen garantiestelsel dat jou je geld teruggeeft als het misgaat, zoals bij sparen. Er bestaat wel zoiets als het Beleggerscompensatiestelsel - maar dat gaat niet over jouw beleggingen. Dat gaat om geld dat je hebt staan bij een beleggingsinstelling die geen bank is. Geld dat nog niet in beleggingen gestopt is. Koersverliezen of faillissementen worden er dus NIET mee gecompenseerd.

Mede-eigenaar van een bedrijf

Met aandelen ben je - ook al is het maar voor een heel klein stukje - mede-eigenaar van het bedrijf. Gaat het bedrijf over de kop, dan ben jij waarschijnlijk het geld dat je geïnvesteerd hebt gewoon kwijt. Als sneeuw voor de zon kan het dan verdwijnen, zoals afgelopen maandag op straat.

Euros kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon

Hoe groot is dat risico?

Hoe groot je risico is, dat ligt er helemaal aan waar jij je geld in gaat beleggen. Daar zal ik nu niet heel diep op ingaan, ik wil alleen wel benadrukt hebben dat bij beleggen gewoon risico hoort. Dat je niet aandelen gaat kopen via Bux Zero omdat ik dat opschreef en dan later mij de schuld geeft als het niet zo is gelopen als je had gehoopt of verwacht.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 19 februari 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.